Na prvi tekmi so si Mariborčani priigrali lepo prednost. Agim Ibraimi je povzročal velike težave Sarajevčanom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na prvi tekmi so si Mariborčani priigrali lepo prednost. Agim Ibraimi je povzročal velike težave Sarajevčanom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Amar Osim
Amar Osim se zaveda, da mi morali imeti njegovi varovanci sanjski večer, če se želijo prebiti v 3. predkrog. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Dejan Mezga in Robert Berić
Dejan Mezga in Robert Berić sta bila razigrana na prvi tekmi v Ljudskem vrtu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Slovenski državni prvaki so po 45-minutnem poletu z mariborskega letališča dobro razpoloženi in odločni, da odlično izhodišče iz Ljudskega vrta potrdijo z napredovanjem v prestolnici Bosne in Hercegovine.

"Zavedamo se, kakšna naloga je pred nami. S prve tekme imamo zelo dober rezultat, vendar ostajam enakega mnenja kot takoj po dvoboju v Ljudskem vrtu. Na Koševu nas čaka zahtevna naloga, želimo pa se znova dobro predstaviti. Imamo izkušnje z evropskih tekem, vemo, kaj nam prinaša zavzeta, osredotočena igra od prve minute naprej. Nasprotnik je v Mariboru pokazal nekaj dobrih stvari, ne smemo jim dovoliti, da bi se razigrali. Pripravljeni smo prevzeti vlogo ekipe, ki bo narekovala ritem igre," je poudaril trener Darko Milanič.

Osim: Težko je nadomestiti tri gole zaostanka
Gostitelji obljubljajo napadalno igro, čeprav so še vedno potrti od šoka v drugem polčasu prve tekme, ko so prejeli kar štiri gole. "Čeprav je od tekme minilo že nekaj časa, nihče ne spi in nihče nima pravega pojasnila, kaj se je zgodilo. Vse skupaj je preprosto nemogoče razložiti," je pojasnil vezist Muamer Svraka.
Trener bosanskega prvaka Amar Osim ostaja realen: "Ni sicer nemogoče nadomestiti takega zaostanka, čeprav je hkrati res, da tudi na lotu ni nemogoče zadeti. Naš cilj je odigrati maksimalno zbrano, tako kot smo odigrali večji del prvega polčasa v Mariboru. Popoln napad proti golu Maribora bi nas lahko popeljal v velike težave. Maribor vsekakor ima svoje slabosti, ki jih bomo poskušali izkoristiti, toda v nogometu je težko nadomestiti tri gole zaostanka."

"Zagotovo se napoveduje bistveno večji pritisk tekmecev. V Mariboru so skušali veliko igrati na njihovega napadalca Adilovića, a so se manj vključevali vezni igralci. Naši tekmeci imajo kakovost in pri tako velikem zaostanku bodo bolj napadali, skušali priti bližje golu. Prostor, ki ga bodo puščali, bomo morali dobro izkoristiti. Nogometaši Željezničarja niso pokazali na prvi tekmi, kar so si želeli. Jasno je, da so razočarani, naša naloga pa je, da gredo še enkrat slabe volje z igrišča," je še dodal Milanič, ki je na sobotni tekmi drugega kroga Prve lige proti Kopru (0:0) odpočil številne nosilce igre.

Handanović: Vložek je velik
"Pozitivno vzdušje je bilo že doma in tudi na poti. Zavedamo se, kakšna naloga je pred nami. Ne smemo ničesar prepustiti naključju, že od začetka se bo treba odločno postaviti. Na prvi tekmi smo videli, kaj zmore Željezničar. Smo pa pokazali svojo kakovost in verjamem, da bo zadostovala tudi za uspeh na povratni tekmi. Imamo še dovolj časa za temeljite zadnje priprave na tekmo, miselnost bo prava, o tem ni treba dvomiti. Vložek je velik, zavedamo se, kaj nas čaka," je dejal vratar Jasmin Handanović.
Zadnja tekma Velikonje za Maribor
Na seznamu kandidatov za nastop je 21 igralcev. Zadnjič bo v vijoličaste dresu napadalec Etien Velikonja, ki se seli v Cardiff. Doma je ostal Nikola Komazec, ki v tem delu evropskega tekmovanja še ne more igrati. Mitja Viler in Martin Milec sta poškodovana, v kadru pa se nista znašla Rajko Rep in Matej Radan.

2. predkrog, povratne tekme, torek ob 21.00:
ŽELJEZNIČAR (BIH) - MARIBOR 1:4

Verjetni postavi:

Željezničar: Antolović, Kvesić, Kerla, Bogičević, Čolić, Bekrić, Jamak, Svraka, Zeba, Adilović, Bešlija.

Maribor: Handanović, Potokar, Rajčević, Arghus, Mejač, Ibraimi, Mertelj, Filipović, Cvijanović, Tavares, Berić.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)


Torek:
ŠAHTAR K. (KAZ) - SLOVAN LIBEREC 0:1
VENTSPILS (LAT) - MOLDE (NOR) 0:3
SALZBURG - DUDELANGE 0:1
EKRANAS (LIT) - SHAMROCK R. (IRS) 0:0
HAPOEL KIRJAT (IZR) - ŽILINA (SLK) 0:1
ZESTAFONI (GRU) - NEFČI (AZR) 0:3
ŠERIF (MOL) - ULISSES (ARM) 1:0
BASEL (ŠVI) - FLORA TALIN (EST) 2:0
DEBRECEN (MAD) - SKËNDERBEU (ALB) 0:1
LINFIELD - LIMASSOL 0:3
PARTIZAN - VALLETTA 4:1
REYKJAVIK (ISL) - HELSINKI (FIN) 0:7

Sreda:
HELSINGBORG - NEW SAINTS (WAL) 0:0
VARDAR - BATE BORISOV (BLR) 2:3
DINAMO ZAGREB - LUDOGOREC (BLG) 1:1
SLASK VROCLAV - BUDUĆNOST PODGORICA 2:0

Izidi prvih tekem so v odebeljenem tisku.