Dolgoletni kapetan Interja Javier Zanetti je dvignil slovito lovoriko za naslov evropskega prvaka. Foto: Reuters
Dolgoletni kapetan Interja Javier Zanetti je dvignil slovito lovoriko za naslov evropskega prvaka. Foto: Reuters
Diego Milito
Diego Milito je v 35. minuti zaključil bliskovito akcijo Interja, ki se je začela pri vratarju in končala z zadetkom ... Foto: Reuters
Diego Milito
... takole pa je v 70. minuti vodstvo italijanskega državnega in pokalnega prvaka še podvojil. Foto: Reuters
José Mourinho
José Mourinho je Ligo prvakov osvojil že leta 2004, ko je vodil Porto. Foto: Reuters
Louis van Gaal
Louis van Gaal bo s svojimi varovanci po letošnji izkušnji v prihodnji sezoni zagotovo še močnejši. Foto: Reuters

To je bil obračun ekip, ki sta do finalnega obračuna v svoji zgodovini osvojili šest naslovov evropskega prvaka. Bayern je v Madridu iskal svojo peto zvezdico, Inter pa svojo tretjo. Uspešnejši so bili črno-modri, ki so tako na najboljši možen način zaključili sijajno sezono, v kateri so osvojili t. i. trojček, torej naslov državnega, pokalnega, zdaj pa še evropskega prvaka.

Tekmo bolje začeli Italijani
Tekmo so bolje začeli nogometaši Interja, ki so takoj krenili proti golu Jorga Butta in si hitro tudi priigrali prosti strel, a so se Bavarci ubranili. Nato so v 10. minuti rdeče-beli prek Arjena Robbna vrnili žogico. Nizozemec je odlično prodrl po desni strani in podal v sredino, kjer je s petih metrov iz težkega položaja zgrešil Ivica Olić. V 14. minuti je sledil prvi sporni trenutek na tekmi, ko je po Robbnovem predložku iz kota z roko v lastnem kazenskem prostoru igral Maicon, a je piščalka glavnega sodnika Howarda Webba ostala nema. Inter se je nato hitro odzval in po prostem strelu Wesleyja Sneijderja Butta prisilil v pomembno obrambo.

Interjev mat v štirih potezah
V 35. minuti je nato črno-modri del stadiona eksplodiral, saj so nogometaši Interja dosegli zadetek. Julio César je žogo poslal v igro, z glavo je podajo do Sneijderja podaljšal Diego Milito. Nizozemec je žogo Argentincu vrnil nazaj, ta pa je mojstrsko ukanil vratarja in svojo ekipo popeljal v vodstvo. Inter je pritiskal še naprej in v 43. minuti po izvrstni podaji Milita znova nevarno zapretil, a je tokrat Sneijderju veselje preprečil Butt.

Silovit začetek drugega polčasa
Že v prvi minuti nadaljevanja so nogometaši Bayerna prišli do prve prave priložnosti, ko je Hamit Altintop s podajo prelisičil obrambo nasprotnika, iz oči v oči se je nato z vratarjem Césarjem srečal Thomas Müller, ki izida ni uspel izenačiti. Bayern je pritisnil, iz protinapada pa je že nekaj trenutkov kasneje zapretil Goran Pandev in v sijajno obrambo prisilil vratarja Bavarcev. V 54. minuti je zunanji del mreže zadel še Altintop.

Težke minute za Inter
Varovanci Louisa van Gaala so nato močno pritisnili na vrata in Inter potisnili na njihovo polovico. V 63. minuti je Van Gaal namesto Altintopa v ogenj poslal Miroslava Kloseja, ki je že s prvim stikom z žogo zapretil obrambi črno-modrih, a je Esteban Cambiasso nevaren strel odbil s telesom. Takoj zatem je z razdalje v zgornji desni kot vrat žogo poslal Robben, vendar je tudi tokrat italijanska obramba preživela. V 69. minuti je sila nevaren strel Olića s telesom zaustavil še Walter Samuel.

Milito za 2:0 osmešil Van Buytna
Že v naslednji minuti je Inter udaril iz protinapada, ko je Eto'o s podajo hitro našel Milita, argentinski napadalec pa se je nato mojstrsko otresel Daniela van Buytna in žogo mimo Butta poslal v daljši vratarjev kot.

Inter zdržal do konca
Nogometaši Bayerna so bili v šoku, a so se kljub temu borili do konca. Z napadi je poizkušal predvsem Robben, a mu kaj vidnejšega do konca tekme ni več uspelo storiti. Bavarcem je v prvi vrsti manjkal napad po drugem krilu, kjer sicer operira Franck Ribery. Mourinhova četa je brez večjih težav zdržala poslednji pritisk Bayerna in se ob zadnjem sodnikovem žvižgu Webba razveselila tretjega naslova evropskega prvaka (prvega po letu 1965).

Krhin in Belec prva Slovenca na vrhu
Rene Krhin in Vid Belec sta postala prva Slovenca z naslovom evropskega klubskega prvaka. Ta naslov sta v preteklosti naskakovala Srečko Katanec in Zlatko Zahovič, a neuspešno. Prvi je s Sampdorio v sezoni 1991/92 po zadetku Ronalda Koemana v 111. minuti klonil v londonskem finalu pred Barcelono, drugi pa je v dresu Valencie leta 2001 po streljanju enajstmetrovk izgubil prav proti Bayernu.

Milito: Naši uspehi so edinstvena senzacija
Junak tekme Milito je vsekakor eden najboljših nakupov Interja v zadnjem desetletju. S svojimi zadetki je v svoji krstni sezoni pri črno-modrih odločil že ogromno tekem. Odločil je državno prvenstvo in zmagovalca v italijanskem pokalu, zdaj pa je bil mož odločitve še v finalu Lige prvakov. "Polno veselja. Tako bi opisal svoje trenutno stanje. Nikoli nisem izkusil česa takega. To je neverjetno," je bil vidno presrečen strelec obeh zadetkov. Zaključil je: "Zelo sem vesel za Inter in navijače, saj smo si ta naslov zelo želeli. Presrečni smo. Naši letošnji uspehi so edinstvena senzacija."

Beckenbauer športno priznal poraz
Legenda nemškega nogometa Franz Beckenbauer je bil po tekmi sicer razočaran, a je športno priznal poraz: "Inter je bil skozi 90 minut pač boljša ekipa in si je zaslužil zmago." Vseeno pa ima zmaga morda za Interjeve navijače tudi malce grenak priokus, saj je Mourinho po tekmi dejal: "Zdaj je več možnosti, da odidem iz Milana, kot da ostanem tu še eno sezono."

Liga prvakov, finale:

BAYERN - INTER 0:2 (0:1)
80.100; Milito 35., 70.

Bayern: Butt, Lahm, van Buyten, Demichelis , Badstuber, van Bommel , Schweinsteiger, Robben, Altintop (63./Klose), Müller, Olić (74./Gomez).

Inter: Cesar, Maicon, Lucio, Samuel, Zanetti, Chivu (68./Stanković), Cambiasso, Sneijder, Pandev (79./Muntari), Eto'o, Milito (91./Materazzi).

Utrinke s finala Lige prvakov 2010 si oglejte v spodnji fotogaleriji: