Louis van Gaal je zelo domiselno odgovarjal na vprašanja novinarjev dan pred finalno tekmo. Foto: EPA
Louis van Gaal je zelo domiselno odgovarjal na vprašanja novinarjev dan pred finalno tekmo. Foto: EPA
Louis van Gaal in Andries Jonker
Louis van Gaal je zelo zadovoljen tudi s svojim pomočnikom v Münchnu Andriesom Jonkerjem. Foto: EPA
Jose Mourinho
Jose Mourinho ni želel govoriti o morebitnem odhodu k madridskemu Realu. Foto: EPA
Arjen Robben
Arjen Robben se na stadionu Santiago Bernabeu počuti zelo domače. Foto: EPA
Mark van Bommel
Kapetan Mark van Bommel je idejni vodja igre Bayerna na sredini igrišča. Foto: EPA
Samuel Eto'o
Samuel Eto'o je z dvema zadetkoma pripomogel k dvema evropskima naslovoma Barcelone. Foto: EPA
V soboto spektakel v Madridu

Kapetan Bayerna je že pred štirimi leti osvojil Ligo prvakov z Barcelono, začel je tudi finalno tekmo v Parizu proti Arsenalu (2:1). "Že pred tistim finalom sem bil nervozen. Finale je vedno neprevidljiv. Odločile bodo malenkosti, morda en met iz avta. Zelo velika prednost bo za tisto ekipo, ki bo povedla z 1:0. Naša ekipa je navajena igrati velike tekme. Proti Fiorentini in Manchester Unitedu smo bili že v izgubljenem položaju, a smo se vrnili. Psihično smo odlično pripravljeni. Finale je le ena tekma in vsekakor ne bo lahko loviti zaostanka," je povedal van Bommel, ki je v spomladanskem delu v sijajni formi.

Van Bommel je dodal, da v jesenskem delu ekipa še ni popolnoma osvojila taktike van Gaala, spomladi pa se je vse poklopilo. "Na začetku sezone nismo dosegli pravih izidov. Igra je bila vedno enaka, le samozavesti zaradi slabih izidov ni bilo," je pojasnil kapetan Bavarcev, ki so jeseni zaostajali že osem točk za Bayerjem iz Leverkusna v Bundesligi, v Ligi prvakov pa so bili tik pred izpadom. Rešili so se z veličastno zmago v Torinu nad Juventusom (1:4).

Zgodovinska priložnost za trojno krono
"Vsi se zavedamo, da imamo zgodovinsko priložnost. Nobena nemška ekipa še ni osvojila trojčka. V Berlinu smo imeli velik večer v finalu pokala. Računamo, da bo jutri še boljše. Tekme na stadionu Santiago Bernabeu so vedno posebne. Dvakrat sem že igral tu in veselim se novega izziva. Inter ni odličen le v obrambi. V napadu imajo igralce, ki so sami sposobni odločiti tekmo," je povedal Bastian Schweinsteiger, ki je letos pokazal ves svoj razkošen talent. Po odpovedi Michael Ballacka bo tudi novi kapetan nemške reprezentance na svetovnem prvenstvu.

O Mourinhu samo z lepimi besedami
Van Gaal zelo dobro pozna Joseja Mourinha, saj je bil njegov pomočnik pri Barceloni. "Mourinho je bil odličen pomočnik. Analiziral je vse nasprotnike, v tem je bil pravi mojster. Hitro sem videl, da ima posebne sposobnosti. Nisem si mislil, da bo postal tako velik trener," je poudaril van Gaal, ki težko komentira njegovo delo v zadnjem obdobju: "Zdaj ga težko ocenim, saj ne vidim njegovih treningov, pogovorov z igralci. Vidim samo njegov končni izdelek. Inter je postal zmagovalna ekipa."

Van Gaal je bil neverjetno sproščen pred sedmo silo, veliko se je šalil. Novinarji so ga vprašali, ali je Mourinho trenutno najboljši trener na svetu. "Vsekakor, saj je deset let mlajši od mene. V tisti generaciji je on najboljši," je odločno odgovoril Nizozemec, ki je navdušen nad evforijo v Münchnu. Finale si bo na velikih zaslonih na Allianz Areni ogledalo 70.000 gledalcev.

Pričakoval je težek začetek
Na začetku 58-letnega stratega iz Amsterdama v Münchnu niso najbolje sprejeli, a sam je pričakoval trnovo pot do največjih uspehov: "Ko sem prišel v München, sem pričakoval težave na začetku, saj morajo igralci razumeti mojo filozofijo. Jaz imam rad napadalni nogomet, igranje na polovici nasprotnika. Mi igramo tudi za gledalce. Mourinho ima obrambno filozofijo, proti Chelseaju in Barci mu je uspelo."

Najboljši nogomet igra Barca
"Mislim, da so Barcelona, Manchester United in Chelsea še vedno najboljše ekipe na svetu. Vedno je mogoče, da tudi kakšen malo slabši klub pride v finale. Barcelona je tudi v letošnji sezoni igrala najboljši nogomet na svetu, pa je vseeno ni tu," je sklenil van Gaal, ki se je zmage v Ligi prvakov veselil že leta 1995 z Ajaxom.

Pritisk čuti le na dan tekme
"Z Louisom sva se že objela ob prvem srečanju v Madridu. Tudi po finalu se bova. Ne glede na razplet. Nadaljevala bova najini službi. Tudi poraženec jutrišnje tekme bo prav gotovo kmalu zmagal v Ligi prvakov," je dejal Mourinho.

"Danes sem še popolnoma miren. Jutri mi bo srce bilo hitreje. Čutil bom pritisk, saj se finale Lige prvakov ne igra vsak dan. Ko se bo tekma začela, bom spet miren. Tako je ponavadi," je še dodal Mourinho, ki na številna vprašanja novinarjev o njegovi prihodnosti ni želel govoriti. V Španiji ga večina medijev že vidi na klopi madridskega Reala.

Robben in Sneijder se bosta znova srečala v Madridu
Velika prijatelja sta Arjen Robben in Wesley Sneijder. Oba blestita v nizozemski izbrani vrsti, skupaj pa sta igrala tudi v madridskem Realu in zelo dobro poznata stadion Santiago Bernabeu. Lani poleti sta odšla v München oz. v Milano in nista si mislila, da si bosta maja stala na nasprotnih straneh v najpomembnejši klubski tekmi leta.

"Zelo lepo se je vrniti v Madrid. Komaj čakam na finale. Z Wesleyjem se odlično razumeva, tudi po koncu se bova," je povedal Robben. Njegov rojak van Bommel se je seveda razveselil prihoda Robbna v München: "Ne vem, zakaj Real ni več potreboval Arjena. Pri nas je nepogrešljiv, dosegel je največ golov. Zelo dobro smo se ujeli."

Lucio bo trn v peti nekdanjih soigralcev
Igralci Bayerna imajo v lepih spominih tudi Lucia, ki je bil med letoma 2004 in 2009 steber obrambe Bavarcev. Odigral je 144 tekem v Bundesligi, lani poleti pa je kar malce presenetljivo odšel k Interju.

Bo Eto'o zadel še v tretjem finalu?
Poseben dosežek lahko uspe tudi Samuelu Eto'oju, ki je zadel že v finalih leta 2006 in 2009 za Barcelono. Kamerunec bi postal prvi nogometaš po legendarnemu Alfredu di Stefanu (zadel je na petih finalih med letoma 1956 in 1960), ki bi mu uspelo doseči gol na treh različnih finalnih tekmah.

Finale, Madrid, sobota ob 20.45:
BAYERN - INTER

Verjetni postavi:

Bayern: Butt, Lahm, van Buyten, Demichelis, Badstuber, van Bommel, Schweinsteiger, Robben, Altintop, Müller, Olić.

Inter: Cesar, Maicon, Lucio, Samuel, Zanetti, Cambiasso, Stanković, Sneijder, Pandev, Eto'o, Milito.

Sodnik: Howard WEBB (Anglija)

V soboto spektakel v Madridu