Nasmeh, ki pove vse. Jose Mourinho lovi sedmi naslov državnega prvaka po letu 2003. Po dva je osvojil s Portom, Chelseajem in Interjem. Foto: EPA
Nasmeh, ki pove vse. Jose Mourinho lovi sedmi naslov državnega prvaka po letu 2003. Po dva je osvojil s Portom, Chelseajem in Interjem. Foto: EPA
Mesut Özil in Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je na 97 ligaški tekmi v La Ligi dosegel že 108. gol. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi tokrat ni imel svojega dne, a že v torek prihaja nov izziv - povratna polfinalna tekma Lige prvakov. Foto: EPA
Blaž Kavčič
El Clasico so spremljali tudi številni slovenski športniki. Na socialnih omrežjih so se večinoma oglašali tisti, ki so bili z razpletom zadovoljni. Tenisač Blaž Kavčič je tako na Twitterju zapisal: 'Bravo Real, Barcelona težko zmaga, če ji sodnik ne podari enajstmetrovk.' Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Nogometaši madridskega Reala so v derbiju 35. kroga španskega prvenstva v gosteh ugnali Barcelono z 2:1 in na vrhu lestvice La Lige prednost pred Katalonci povišali na sedem točk. Beli balet na zadnjih štirih tekmah tako potrebuje le še dve zmagi, da osvoji prvi naslov državnega prvaka po letu 2008.

Končno do Barcinega skalpa na Camp Nouu
Mourinho, ki se je trenerskih korakov kot pomočnik učil ravno v Barceloni, je katalonsko trdnjavo napadal tako s Chelseajem, Interjem in Realom, a več od treh remijev ni zmogel, s sobotno zmago pa je postal sploh prvi portugalski trener, ki je v gosteh premagal Barcelono.

Mourinho se uči na svojih napakah
Njegova avantura na klopi belega baleta se je začela slabo, saj je lani prvenstveno tekmo na tem stadionu izgubil kar s 5:0. Navijači Barcelone so zaradi arogantne narave Mourinha v šali pozdrav roke "give me five" zamenjali kar z "give me Real". A kot poudarja srbski novinar Boris Jovanović, "važna ni zmaga, te prihajajo kot posledica marljivosti in popravljanja napak. In ravno to je pri Mourinhu tako posebno."

Niso važni derbiji, ampak preostale tekme
Mourinhu se tako še v četrti nogometni ligi obeta četrti naslov državnega prvaka (Porto, Chelsea, Inter, Real). Jovanović je prepričan, da se ključ do španske krone ni skrival v zmagi na El Clasicu, ampak na tekmah z manjšimi klubi, novinar se je tako za Sportske slikovito izrazil: "Derbiji so v resnih igrah kot jabolko v pečenem odojku. Od dekorativnega dodatka se nihče ne bo najedel."

Kaurin: "Mourinho je prebral Barcelono"
Vodja MMC-jeve športne redakcije Robert Kaurin je sobotno tekmo označil kot enega najslabših El Clasicov v zadnjih letih, prav tako pa je laskal taktičnim zamislim Portugalca: "Real je na zadnjem El Clasicu januarja dokazal, da tudi z napadalno igro lahko povsem parira Barceloni. Mourinho jih je enostavno prebral, dokaz je tudi ta tekma."

Šele v 70. minuti prvi strel v okvir Realovih vrat
Pregovorno napadalna Barcelona je šele v 70. minuti sprožila prvi strel v okvir vrat, iz te akcije je nato Alexis Sanchez tudi izenačil. Številni komentatorji so pogrešali doprinos najboljšega nogometaša na svetu Lionela Messija. Kaurin je tako na Twitterju sarkastično čivknil: "Ali je Messi danes sploh igral? Če sem videl prav, je Messi pretekel le 7,7 kilometra, na drugi strani pa Cristiano Ronaldo deset."

CR7 piše rekordno sezono
Cristiano Ronaldo
počasi, a zanesljivo ruši mit, da ne dosega zadetkov na pomembnih tekmah. Portugalec je na zadnjih petih El Clasicih zadel štirikrat, tokrat mu je žogo lepo serviral Mesut Özil, ki je 17. v karieri Ronaldu podal za gol. Özil je s tem na lestvici Ronaldovih podajalcev prehitel Ryana Giggsa (16). To je bil Ronaldov 42. zadetek v La Ligi, s čimer je popravil svoj rekord, blizu je tudi Messi, ki ostaja pri 41 golih. Ronaldo ima zdaj v sezoni v vseh tekmovanjih 54 golov, s čimer je za gol popravil svoj lanski osebni rekord.

Le dvakrat do naslova z domačim porazom
Rekordna je tudi strelska bera Reala, ki je v letošnjem španskem prvenstvu zabil 109 golov. To je bila 14. gostujoča zmaga Reala v sezoni, s čimer je izenačil lanski rekord Barcelone. Real je decembra El Clasico na domačem igrišču izgubil s 3:1, če dobi naslov, se bo tako šele tretjič v zgodovini La Lige pripetilo, da bo ekipa postala državni prvak navkljub porazu na domačem El Clasicu (še Barcelona 1929 in Real 1976).

Vse poti zdaj vodijo v München
Ena bitka je tako bolj kot ne končana, a sveti gral te sezone je še odprt - Liga prvakov. Večna španska rivala bi se lahko tako spet pomerila maja v Münchnu, a tja se morata najprej šele uvrstiti. Chelsea in Bayern imata po zmagah na prvih polfinalnih tekmah svoje računice ...