Manuel Neuer in Franck Ribery sta najbolj zaslužna za prvi evropski superpokal Bayerna. Foto: EPA
Manuel Neuer in Franck Ribery sta najbolj zaslužna za prvi evropski superpokal Bayerna. Foto: EPA
Pep Guardiola
Pep Guardiola vseskozi poudarja, da ekipa potrebuje čas, da se privadi na nov sistem igre. Foto: EPA
Romelu Lukaku
Romelu Lukaku je zelo slabo izvedel enajstmetrovko v peti seriji. Foto: EPA
Franck Ribery
Ribery je po veliki zmagi proslavljal s številnimi navijači. Foto: EPA
Jose Mourinho
Jose Mourinho se ni oziral na dejstvo, da je imel Bayern več priložnosti, tudi vsi statistični podatki so močno na strani Bavarcev. Portugalec meni, da je bila njegova ekipa boljša. Foto: EPA
Eden Hazard in Fernando Torres
Fernando Torres in Eden Hazard sta zadela za Chelsea, ki je prikazal precej boljšo igro kot v lanskem finalu Lige prvakov, a je tokrat ostal praznih rok. Foto: EPA

Evropski superpokal je bil velikokrat tekma brez pravega naboja, tokrat pa je bilo že pred srečanjem v Pragi čutiti veliko motivacijo na obeh straneh. Oba trenerja imata za seboj že številne bitke na "el clasicih", poleti pa sta prevzela nova kluba, in ni bilo treba dolgo časa čakati, da sta si znova stala nasproti. Jose Mourinho je bil kljub igralcu manj v podaljšku na pragu zmage in sodnik Jonas Eriksson je imel piščalko že v ustih, ko je Javi Martinez v 121. minuti z levico izsilil streljanje enajstmetrovk (2:2).
Spomin na 19. maj 2012 še zelo svež
O pomembnosti tekme je pred tednom dni spregovoril pomočnik Guardiole Hermann Gerland: "S Chelseajem imamo še velik neporavnan račun. V Münchnu so dobili tekmo, ki je realno sploh ni bilo mogoče dobiti. Štiri tedne po tistem finalu sem bil bolan. Težko je bilo pozabiti tisto srečanje. Mislim, da naši igralci še niso preboleli tistega poraza, zato bodo v Pragi maksimalno motivirani."
Bavarci so bili 19. maja lani v vseh pogledih boljši od Chelseaja, ki je igral pravi "bunker", nato pa z golom Didierja Drogbaja v predzadnji minuti izsilil podaljšek (1:1) in po streljanju enajstmetrovk celo osvojil naslov. To je bilo največje razočaranje v 113-letni zgodovini Bayerna. Osvojiti Ligo prvakov na domačem stadionu je neprecenljivo, do zdaj to ni uspelo še nobeni ekipi.
Vse od tiste majske sobote v Frötmanningu imajo Bavarci izjemen motiv, ki jih je v pretekli sezoni popeljal do trojne krone. Zmaga v Ligi prvakov na Wembleyju je pomenila velik obliž na rano, a vseeno je bilo treba premagati Chelsea na veliki tekmi. V petek zvečer je bil na Eden Areni Bayern praktično že poražen, v zadnji akciji podaljška pa je vstal od mrtvih. Zmaga po streljanju enajstmetrovk bi lahko pomenila zelo veliko tudi za Guardiolo. Španski strokovnjak si po porazu v nemškem superpokalu v Dortmundu z 2:4 in torkovem remiju v Freiburgu (1:1) ni smel privoščiti še enega spodrsljaja. V Nemčiji ima že številne kritike.
Guardiola: Ekipa ima neverjeten značaj
"Zelo sem ponosen na te fante. Zahvaliti sem moram Juppu Heynckesu, ki je popeljal Bayern na vrh Evrope in nam omogočil ta nepozaben večer v Pragi. Zelo sem zadovoljen z našo igro, čeprav smo znova zapravili preveč priložnosti. Vse do konca smo verjeli, ta ekipa ima res neverjeten značaj," je bil nasmejan Guardiola, ki je z Barcelono osvojil dva superpokala. Rešil ga je Javi Martinez, ki je vstopil v 56. minuti. Zaradi poškodbe mišice sploh ne bi smel igrati več kot pol ure, pred koncem rednega dela pa si je poškodoval še koleno. Vseeno je stisnil zobe in bil na koncu veliki junak. Guardiola sploh ni imel možnosti za menjavo na njegovem položaju. V prvem polčasu je na položaju obrambnega vezista igral Philipp Lahm, ker sta Thiago Alcantara in Bastian Schweinsteiger poškodovana, Luiz Gustavo pa je odšel v Wolfsburg.
Ribery že pravi Bavarec
Najboljši posameznik pri Bayernu je bil vsekakor Franck Ribery, ki je bil v četrtek v Monte Carlu izbran za najboljšega evropskega nogometaša pretekle sezone. Francoz, ki je v Prago priletel šele sredi noči, je z izjemnim strelom z 22 metrov na začetku nadaljevanja izid izenačil na 1:1, nato pa stekel v objem Guardioli.
"Odlično smo igrali, si priigrali veliko priložnosti. Zelo sem vesel, da nam je uspelo v zadnji minuti izenačiti. Ta tekma je bila ključna za Guardiolo, zanj sem še posebej vesel. Zelo težko nalogo je prevzel, pritisk je po lanski sanjski sezoni ogromen. Zaljubil sem se v ta klub. V Münchnu se počutim sanjsko, vse mi gre po načrtih, tudi moja družina uživa," je bil zadovoljen "brazgotinec" iz Boulogne sur Mera, ki ima pogodbo vse do leta 2017.
Sammer pohvalil delo Guardiole
Športni direktor Matthias Sammer je poudaril, da je bilo lepo prvič osvojiti evropski superpokal. Še nobena nemška ekipa ga do petka ni imela v svoji vitrini. Tudi Bayern je v zlatem obdobju sredi sedemdesetih let dvakrat izgubil, presenetljivo sta bila boljša Dinamo Kijev in Anderlecht. Leta 2001 je v Monte Carlu s 3:2 pokal osvojil Liverpool.
"Ta naslov je za nas izjemno pomemben, saj na začetku novega obdobja nujno potrebujemo uspehe. Izgubili smo nemški superpokal in bili smo jezni. Če bi izgubili še to tekmo, bi s psihološkega stališča postalo že kar težko. Še zdaleč nismo na vrhu hriba, smo pa na dobri poti, da priplezamo do cilja. Trener Guardiola je imel odličen nagovor pred tekmo, tudi ob polčasu je našel prave besede. Izjemno je vodil tekmo," je poudaril Sammer.
Neuer "prebral" Lukakuja
Manuel Neuer ni najbolje posredoval pri zadetku Edena Hazarda v 93. minuti, a je vse popravil v peti seriji enajstmetrovk, ko je prebral namero Romeluja Lukakuja. "Zelo pomembno je bilo, da smo tokrat slavili po streljanju enajstmetrovk. V nasprotnem primeru bi bilo težko s psihološkega stališča. Prvih devet enajstmetrovk je bilo odličnih. Ko bi le tako streljali v finalu Lige prvakov maja lani v Münchnu ... Pri strelu Lukakuja sem bil pozoren na njegov prihod do žoge, videl sem, kam bo streljal, in vrgel sem se v levo stran," je dejal nemški reprezentančni vratar.
Mourinho v svojem slogu ocenil srečanje
Mourinho je bil izjemno motiviran med tekmo, v podaljšku je večkrat spodbujal navijače Chelseaja, da še glasneje navijajo. "To je bila ena najboljših tekem za evropski superpokal. Po navadi se te tekme ne igrajo tako intenzivno, tudi kakovost igre ni na tako visoki ravni. Tokrat je bila tekma izvrstna, žal jo je pokvaril sodnik, izgubila pa je boljša ekipa. To se pač dogaja v nogometu. V prvem polčasu smo bili boljši, v drugem pa smo imeli težave v uvodnih 20 minutah. Tudi z igralcem manj smo bili fantastični. Na koncu moram čestitati Bayernu, ki je zadel eno enajstmetrovko več od nas," je v svojem slogu ocenil tekmo 50-letni Portugalec, ki je na Stamford Bridgeu zelo priljubljen. Tokrat mu ni uspelo dodati nove lovorike v vitrino, a s Samuelom Eto'ojem in Willianom je dobil dva sijajna igralca, in težko je verjeti, da Chelsea v letošnji sezoni ne bi osvojil prav ničesar.
Čech: Vedno je težko izgubiti tako tekmo
Pri modrih se je z nekaj sijajnimi obrambami izkazal vratar Petr Čech. "Vedno je težko izgubiti tako tekmo. Bayernu je bilo maja lani še težje. V zadnji sekundi podaljška smo prejeli izenačujoči zadetek. Poznalo se je, da smo igrali kar nekaj časa z igralcem manj. Ni bilo lahko zadržati vodstva. Obe ekipi sta navdušili navijače, Bayern pa je imel tokrat več sreče. Zelo so se morali potruditi za to zmago," je dejal češki vratar.
Prav zanimivo bi bilo, če bi se moštvi srečali v izločilnem delu Lige prvakov, saj je rivalstvo zares veliko.