Koliko igralcev iz začetne postave proti Irski bo Roy Hodgson določil v udarno postavo za nedeljsko gostovanje Anglije v Ljubljani? V Dublinu so v sistemu 4-3-3 začeli Hart; Jones, Cahill, Smalling, Bertrand; Henderson, Wilshere, Milner; Sterling, Rooney in Lallana. Foto: Reuters
Koliko igralcev iz začetne postave proti Irski bo Roy Hodgson določil v udarno postavo za nedeljsko gostovanje Anglije v Ljubljani? V Dublinu so v sistemu 4-3-3 začeli Hart; Jones, Cahill, Smalling, Bertrand; Henderson, Wilshere, Milner; Sterling, Rooney in Lallana. Foto: Reuters
Raheem Sterling (Anglija)
20-letni napadalec Raheem Sterling je bil v Dublinu tarča žvižgov angleških in tudi irskih navijačev, ki so mu dali jasno vedeti, kaj si mislijo o njegovi pogodbeni sagi z Liverpoolom. Posledice pogajanj in sovražnega sprejema so bile vidne v porazni igri na Jamajki rojenega Angleža. Foto: Reuters
Anglija in selektor Roy Hodgson
Anglija je ob Slovaški edina reprezentanca s popolnim izkupičkom v prvi polovici kvalifikacij za Euro 2016 - 5 tekem in 5 zmag z razliko v golih 15:1! Zadnji poraz so "trije levi" doživeli pred letom dni na svetovnem prvenstvu proti Urugvaju (1:2), s čimer so se tudi poslovili od Brazilije že po skupinskem delu. Foto: Reuters
Angleški selektor Hodgson pričakuje več od Sterlinga

Selektor Anglije Roy Hodgson je svoje igralce opozoril na odgovornost, ki jo nosijo, in upa, da jih bo to spodbudilo pred nedeljsko kvalifikacijsko tekmo za Euro 2016 v Sloveniji.

Imajo veliko višje cilje kot remi brez golov
"Določenim ljudem je bilo treba povedati, kako trenerji čutijo ob takšni predstavi. Opomnil sem jih na odgovornost. Menil sem, da je to trenutek, ko morajo izvedeti, da moramo biti boljši, da ne moremo biti zadovoljni, da ne smemo iskati malenkostnih pozitivnih stvari, kot je naslednja tekma brez poraza ali brez prejetega zadetka. Zadali smo si zelo visoke cilje,"
je v pogovoru za Guardian povedal Hogdson.

Najboljša stvar - pesmi angleških navijačev
Anglija sicer že devet tekem ne pozna poraza, a manj kot 24 ur po izjemnem finalu Lige prvakov so v domovini nogometa enotni: dolgčas od dolgčasa, najbrž celo najbolj nezanimiva tekma v bogati in dolgi zgodovini "treh levov". Tako je bilo kot najboljša stvar omenjeno navijanje angleških navijačev, ki so Ircem prepevali: "Sepp Blatter je plačal za vas stadion" in "Thierry Henry". Oboje se je navezovalo na zadnji kronski biser Fifine korupcije.

Prihaja okoli 5 tisoč Angležev
V Slovenijo se bo napotilo na tisoče angleških navijačev, ki imajo v gostujočem sektorju na jugu Stožic na voljo tri tisoč mest. Po ocenah prihaja z Otoka skupno kar pet tisoč Angležev, pri čemer jih bo veliko izkoristilo podaljšan konec tedna in bodo v Sloveniji od četrtka do nedelje oz. ponedeljka. Hkrati so vstopnice za nogometni spektakel še na voljo - ob 14. uri je bilo na spletnem portalu uradnega prodajalca v prodaji skupno še 151 vstopnic (59 vstopnic 1. kategorije po 45 evrov in 92 vstopnic 2. kategorije po 40 evrov).


Igra iz Dublina ni dovolj

"Mogoče visoki cilji deluje bahavo, toda verjamemo, da bomo leta 2016 igrali na evropskem prvenstvu. In tam bo kar nekaj težkih tekem. Takšna raven igre, kot smo jo prikazali v Dublinu, ne bo dovolj,"
je dejal Hodgson, ki večjih kritik ni namenil le Jacku Wilsherju, Jordanu Hendersonu, Jamesu Milnerju in Philu Jonesu. Tisto, kar si angleški selektor še posebej želi, je veliko boljša predstava Wayna Rooneyja.

"Vemo, česa so naši igralci sposobni, in včasih niti najbolj pomembni ne dosežejo pričakovanj in odigrajo slabo. Kar velja za vsako ekipo na svetu, je to, da je ekipa, če najboljši igralci ne pokažejo svojega, v težavah," je povedal Hodgson in nadaljeval: "Če bi imel Lionel Messi slabo tekmo v finalu Lige prvakov, da mu ne bi nič uspevalo z žogo, potem bi to Barcelono zelo bolelo. Vedno bodo igralci, ki bodo deležni kritik. To pa morajo sprejeti in uporabiti kot spodbudo ter zagotoviti, da se nam slaba igra ne ponovi proti Sloveniji."

Vseeno samozavestno v Ljubljano
Hodgson sicer nima težav s poškodovanimi igralci, skrbi pa ga težka sezona Rossa Barkleyja, ki ga ne vidi kot člana začetne postave. "Ne, v tem trenutku so kandidati za njegov položaj Wilshere, Henderson, Milner in Fabian Delph," pravi Hodgson.

"Moramo popraviti izvedbo in biti boljši pri tem, da hitro pokorimo tekmece. To bomo izboljševali do tekme s Slovenijo. Mislim, da smo še vedno v dobrem stanju, v Ljubljano gremo samozavestni in upamo, da bomo osvojili vse tri točke," pa je povedal Henderson.

Manjka prvi strelec kvalifikacij
Anglija po polovici kvalifikacij vodi v skupini E s popolnim izkupičkom in 15 točkami, Slovenija je druga z devetimi točkami, kolikor jih ima tudi Švica, a ob morebitnem enakem številu točk odločajo medsebojne tekme in v prid čete Srečka Katanca za zdaj govori zmaga v Mariboru z 1:0. Lani na Wembleyju je Slovenija po predložku Andraža Kirma s prostega strela povedla z avtogolom Hendersona, a nato prejela tri gole in izgubila z 1:3, vendar tokrat v postavi Anglije ni dvakratnega strelca z novembrske tekme Dannyja Welbecka, ki je s 6 goli prvi strelec celotnih kvalifikacij za Euro 2016.

Angleški selektor Hodgson pričakuje več od Sterlinga