Žan Vipotnik. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Vipotnik. Foto: www.alesfevzer.com

V bitki za evropska mesta je ob remiju Domžal in Mure največ pridobil Koper.

V tokratni epizodi podkasta tudi o nejevolji nekaterih navijačev po sicer 100-odstotnem izkupičku slovenske reprezentance na začetku kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija.

Roka, mučenje in ubijalski instinkt
Olimpija je po sicer bledi predstavi premagala Tabor in na lestvici ohranila 15 točk naskoka pred Mariborom. Edini gol za 21. zmago Ljubljančanov v tej sezoni je že v 5. minuti dosegel Anes Krdžalić, ki je po tekmi celo priznal, da je žoga po udarcu z glavo oplazila njegovo roko. "Ne vem sicer, zakaj VAR zadetka ni preklical. Sodniška ekipa se je posvetila pregledovanju morebitnega prepovedanega položaja, je pa res, da ko smo po tekmi pregledovali posnetke, ni bilo mogoče jasno videti, ali ga je žoga zares zadela v roko ali ne. Krdžalič pa je tako ali tako na tiskovni konferenci po tekmi priznal, da ga je žoga zadela v roko," je povedal Boštjan Janežič, ki je spregovoril tudi o potezi ljubljanskega prvoligaša.

V vodstvu Olimpije so navijače v tednu pred tekmo nagovarjali k obisku z brezplačnim deljenjem vstopnic za prvih štiri tisoč gledalcev. Tekmo med Olimpijo in sežanskim taborom si je sicer ogledalo 4800 gledalcev. "Bilo je kar precej gledalcev, ampak ni bilo posebno glasno. Za hip smo pomislili, da je klub z deljenjem vstopnic res privabil nekaj več ljubljanskega nogometa željnega občinstva, a mislim, da je bilo že prej premalo storjenega za sam videz kluba, za gledalce. Klub ni tako zelo povezan z mestom, na neki način se je to tudi hitro pokazalo."

Prvo tekmo po reprezentančnem odmoru so odigrali Celjani in Radomljani. Delitve točk ob izidu 1:1 so se precej bolj razveselili gostje, ki so edini klub, ki je v četveroboju za obstanek v prvi ligi v tem krogu osvojil točko. Celjani so bili spet zelo skromni. Potenciala v moštvu, nad katerim bedijo tuji vlagatelji, je ogromno, a igra ne steče.

Prvaki iz sezone 2019/2020 so na zadnjih štirih domačih tekmah dosegli le dva gola in vknjižili eno samo zmago. V četrtek jih čaka pokalno gostovanje v Ljubljani pri Olimpiji.

"Popotnica pred pokalom je slaba. Celjska igra je prepočasna, na trenutke tudi preveč predvidljiva. Vsakomur je jasno, da so Celjani tako rekoč še najnevarnejši iz prekinitev, še posebej iz strelov iz kota. V polju je preveč dotikov, prevečkrat se poslužujejo igre nazaj. Ni pravega ritma, zato nasprotniki nimajo težav pri postavljanju obrambnega bloka. To so dokazale Radomlje, ki so prišle v Celje igrat in potrpežljivo čakale na svojo priložnost, eno pa so tudi izkoristile. Ne steče Luki Bobičancu, Nino Kouter se ob Denisu Popoviću ne zna razigrati, Charles Ikwuemesi zaradi slabše pripravljenosti ob začetku priprav še vedno lovi pravo formo. Trener Roman Pilipčuk je bil vidno živčen po tekmi z Radomljani, kar je tudi eden od kazalnikov, da mu stvari uhajajo izpod nadzora in da v tem trenutku nima pravih idej, kako prebuditi zares zaspane Celjane," je povedal Marko Cirman.

Naziv igralca kroga pa si je po izjemni predstavi v Novi Gorici prislužil najbolj vroč nogometaš prve slovenske lige. Žan Vipotnik je dosegel vse tri gole ob zmagi Maribora nad Gorico in se s 17. zadetki odlepil od najbližjega zasledovalca na lestvici najboljših strelcev, napadalca Mure Mirlinda Dakuja. Številni napadalca iz Slovenskih Konjic že vidijo v prvi enajsterici slovenske reprezentance v paru z Benjaminom Šeškom.

Cirman je poudaril, da je odlično predvsem to, da ima Slovenija po letih presežkov na položaju vratarja zdaj končno nekaj več izbire tudi v napadu, a hkrati opozoril, "da selektor Kek sicer ne posega po drastičnih spremembah, poleg tega pa so v slovenski vrsti zdaj že prisotni tudi nekateri avtomatizmi v igri. Dvojec Andraž Šporar-Šeško se zdaj že bolj "čuti", lep primer je gol proti Srbiji v Stožicah, ko je Šporar lepo odvlekel svojega čuvaja in naredil prostor Šešku, ki je v nadaljevanju akcije dosegel zadetek. Žan Vipotnik pa je preprosto povedano "killer". Ima res neverjeten občutek za prostor in odkrivanje, tudi sistem igre v Mariboru mu ustreza, je v življenjski formi in dokazuje, da je Slovenija dobila napadalca za nekaj let."

Slovenija je stoodstotna, navijači (še) niso navdušeni
Voditelj Luka Petrič je bil kar presenečen nad odzivom slovenske nogometne javnosti po tem, ko je slovenska reprezentanca prvič osvojila šest točk na začetku kvalifikacij. Čutil je slabo volje v izbrani vrsti in tudi okoli nje.

"Mislim, da je slovenska laična javnost zahtevala, si želela, si domišljala, da bo Slovenija proti San Marinu dosegla štiri, pet, šest, tudi sedem golov, trikrat zadela še vratnico. To so bile visoke zahteve, v slovenskem športu pa je vedno tako: ali veselje ali pa kritika. Če ni veselja s pol ducata goli, takoj nastopita slaba volja in ocena, da se je Slovenija mučila, da je srečno dosegla oba gola," je razmišljal Boštjan Janežič.

O tej temi pa je Marko Cirman povedal: "To ni umetnostno drsanje in to niso smučarski skoki, kjer štejejo ocene za slog. Tu štejejo samo točke. Zame je to super, da je Slovenija stoodstotna po dveh tekmah. Če se bo Slovenija uvrstila na Euro, se nihče ne bo spominjal marčevske tekme proti San Marinu, preštevali bomo le točke, ki jih bo dovolj za nastop v Nemčiji. Prepričan sem, da če bi v Stožicah gostovala katera koli druga reprezentanca, bi Slovenci igrali drugače, bolje. Veliko je specifik pri najslabši reprezentanci na svetu, drugačen pristop k igri imajo, na trenutke neobičajnega. Veliko raje imam po dveh tekmah šest točk, kot pa da bi Slovenci nadigrali Kazahstan na prvi tekmi in remizirali, mi pa bi se zdaj pogovarjali o nesrečno izgubljenih dveh točkah. Vem, da bo Slovenija igrala drugače, boljše proti Danski, ker bo nasprotnik želel igrati. Slovenci se dobro počutijo, ko je nasprotnik malo bolj odprt in jim ponudi več prostora v napadalnih akcijah."

V nadaljevanju tokratne epizode se je stalni zasedbi podkasta pridružil poznavalec italijanskega nogometa, navijač Rome in sicer tudi član športne redakcije Radia Slovenija Marko Polak. Največ pozornosti so ustvarjalci oddaje namenili visokemu porazu vodilnega Napolija, ki ga je v Neaplju Milan odpravil s 4:0. Več tudi o Romi in njenem trenerju Joséju Mourinhu, ki je sredi tekme proti Sampdorii zaščitil svojega nekdanjega varovanca pri Interju, zdaj stanovskega kolega Dejana Stankovića.

Ob koncu oddaje pa še tradicionalni kviz. Tokrat so člani ekipe iskali nogometaša, ki se je rodil na Dunaju, v svoji karieri pa je med drugim igral za Bayern München, Fiorentino, Milan, Glasgow Rangers, Chelsea in še nekatere evropske klube. Kdo je to?

Podkast lahko poslušate s klikom spodaj!

Ne šteje vtis, štejejo točke