Barcelona je sanjsko začela, imela okvir vrat na svoji strani, a ko je Lionel Messi za las zgrešil izenačenje strelskega rekorda La Lige, se je plima obrnila. Marcelo je izsilil 11-m, ki jo je izkoristil Cristiano Ronaldo, nato pa je plesal le še Real Madrid. Foto: Reuters
Barcelona je sanjsko začela, imela okvir vrat na svoji strani, a ko je Lionel Messi za las zgrešil izenačenje strelskega rekorda La Lige, se je plima obrnila. Marcelo je izsilil 11-m, ki jo je izkoristil Cristiano Ronaldo, nato pa je plesal le še Real Madrid. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo in Pepe
Da se ne pozabi, kdo je desetkratni evropski klubski prvak - deset iztegnjenih prstov Pepeja, ki je s prvencem na "Clasicos" odločil sobotni spektakel. Foto: Reuters
Isco in Lionel Messi
Posebno pohvalo si je za svojo predstavo prislužil Isco, ki je v prvi postavi Reala nadomeščal Garetha Bala. Tribune so tako skandirale "Isco, Isco, Isco". Foto: Reuters

Kakšna tekma, fantje so igrali neverjeten nogomet! Komaj čakam, da se vrnem na igršče #HalaMadrid

Zapis navdušenega "gledalca" Garetha Bala, čigar odsotnost se Realu ni poznala.
James Rodriguez - Luis Suarez
Ob debiju na največji tekmi v Španiji so se med podajalce vpisali kar trije: Luis Suarez, James Rodriguez in Toni Kroos. Nazadnje se je to zgodilo daljnega leta 1953, ko je debitiral legendarni Alfredo Di Stefano (statistika MisterChip). Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo in Carlo Ancelotti
Sobota je prinesla suvereno taktično zmago prekaljenega lisjaka Carla Ancelottija nad novincem Luisom Enriquejem. Španske in evropske tekmece Reala lahko skrbi predvsem zastrašujoča učinkovitost: 33 golov v 9 krogih La Lige in še 9 zadetkov v treh krogih Lige prvakov. Foto: Reuters

Za navijače belega baleta se je začelo slabo. Na veliko nogometno sceno se je iz pekla vrnil Luis Suarez in z desne zaposlil Neymarja, ki je pokazal, da ima Real še vedno prepočasno obrambo in že v 3. minuti je bilo 0:1 za Katalonce.

"Moštvo je bilo močno in se je dobro odzvalo po hitro prejetem golu. Nadaljevali smo z svojim tekmovalnim načrtom. Všeč so mi bile številne stvari pri nas in predvsem naš odnos. Želeli smo prevladovati pri posesti žoge, kar nam je tudi uspelo," je bil Ancelotti vesel, da zgodnji zaostanek ni iztiril njegovih varovancev, ki so hitro uresničili začrtano - pobudo in prevlado v elementu, ki velja za zaščitni znak Barcelone.

Padel rekord Brava, ne pa tudi Zarre
Karim Benzema
je hitro pokazal, da je vroč in v enem napadu v 11. minuti dvakrat stresel okvir vrat, ki je še podaljšal niz nepremagljivosti vratarja Claudia Brava. V 23. minuti je sledila idealna podaja Suareza, a je Lionel Messi po svojih standardih zgrešil nemogoče in žoga je zletela tik ob vratnici. Nič ni bilo z izenačenjem strelskega rekorda Telma Zarre (251 golov v La Ligi). Minilo je pol ure igre, Barcelonina igra in želja pa sta izginili z igrišča.

Suarez treniral in mislil samo na derbi
Ali je bil posredno kriv Luis Suarez, ki je ravno prestal Fifino drakonsko kazen zaradi vampirskega izpada na svetovnem prvenstvu? El Pistolero je odigral 70 mitnu tekme, a imel moči le za vrhunski uvod? "Da bom začel v prvi postavi, sem izvedel eno uro in pol pred tekmo med taktično pripravo. Zadnjih nekaj tednov sem vsak dan treniral in razmišljal o tej tekmi. Čutil sem, da sem pripravljen," je po tekmi Urugvajec priznal, da ga uvrstitev v začetno enajsterico na El Clasicu ni presenetila.

Drugo oz. bolje rečeno pravo presenečenje v postavi Kataloncev je bil Jeremy Mathieu na položaju levega bočnega branilca, ki naj ne bi silil tako naprej in s tem razgaljal obrambe. Čeprav so do konca tekme Francoz ni pretirano proslavil, pa je bil glavni krivec za zasuk plime drugi branilec. Gerard Pique je prvič še prepričal sodnika, da ni igral z roko namerno, drugič v 34. minuti je bilo to jasno vsem, le njemu očitno ne.

Piqueja zanima merilo za igranje roke
"Moja roka? Nenamerno. Nisem mogel umakniti roke s poti. Lepo bi bilo vedeti, kakšen je kriterij. Brcnil je in jaz ne morem kar izginiti. Žoga je zadela roko in sodnik je zapiskal kazenski strel,"
se je branil Pique, ki nikakor ni hotel prevzeti vloge grešnega kozla. Še več: "Dobro smo začeli tekmo in bi lahko vodili z 2:0. A na koncu si je Madrid po moje zaslužil zmago, zaradi drugega polčasa." Za kazen je Cristiano Ronaldo, ki je tudi prisilil Piqueja v igranje z roko, suvereno zadel z bele točke in čilski vratar Bravo je bil po 754 minutah igre v La Ligi končno premagan.

Odločil "enfant terrible" Reala
Drugi polčas se je začel podobno kot prvi - z zgodnjim golom, a tokrat na veselje prepolnega Santiaga Bernabeu z zadetkom belih. Toni Kroos je podal iz kota, na drugi vratnici pa je od gostov pozabljeni Pepe z natančnim strelom z glavo zadel za 2:1.

"Za mano in mojo družino so številna leta sreče, ta gol pa je bila eksplozija adrenalina," je bil zgovoren brazilski Portugalec, ki je na 21. el clasicu dosegel prvi gol. "S tem praznovanjem gola sem hotel spomniti, da smo zmagali La Decimo in smo se močno ter ogromno borili za to."

Branilec, ki ima za seboj svoj delež izpadov na igriščih in posledičnih kazni, je medije tudi opozoril, da Real ni najboljše moštvo v Evropi samo zaradi svojih smrtonosnih protinapadov: "Mislim, da Real ne živi za protinapade. Naši navijači so lahko vzklikali 'ole, ole', kar dokazuje to, da uspevamo tudi s posestjo žoge. Lahko bi vodili že ob odmoru, a nam ni uspelo. Kljub temu smo začeli drugi del z zmagovito miselnostjo in tako tudi slavili."

Po 26 letih zmagali kljub uvodnemu zaostanku
Končni udarec je prišel po uri igre, ko je James Rodriguez zaposlil Karima Benzemaja in nesporni igralec tekme je dočakal pričakovani gol - Francoz je proti Barci doma zadel že četrto sezono zapored, skupno je na 19 El Clasicih prispeval sedem golov in pet podaj. Tekma je bila odločena, saj Katalonci z jalovimi napadi niso resno zagrozili, na drugi strani pa so se izognili še višjemu porazu pri največjih tekmecih. Prvič po 26 letih je Real sploh dobil ligaški El Clasico, na katerem je najprej zaostajal.

Namesto dvoboja, trenutno kar peteroboj
Barcelona je doživela sploh prvi poraz v La Ligi, Real Madrid je slavil devetič zapored v vseh tekmovanjih in bistveno: še vedno vodilni Katalonci imajo zdaj pred Madridčani samo še točko prednosti, a blizu je še trio Valencia, Sevilla in Atletico Madrid, kar napoveduje razburljivo nadaljevanje španskega nogometnega prvenstva.

"Porazi so sestavni del učnega obdobja moštva. Upam, da se bomo odkupili za svoje napake. Gremo naprej. V prvem delu nismo izkoristili svojih priložnosti in so se vrnili v igro. V drugem polčasu smo naredili preveč napak, oni so igrali bolje in zasluženo zmagali. To samo kaže, da so moštvo na naši ravni, mogoče celo boljši," je po trenerskem debiju na najprestižnejši tekmi razmišljal in priznaval Luis Enrique.

Ne pozabite: naslednji El Clasico v času Planice
Nevtralni svet je nogometni derbi svetovnih presežnikov znova navdušil: hitra, kombinatorna igra, kjer se vseskozi išče in ustvarja priložnosti, je potrdila, da je rivalstvo Real - Barca res nekaj največ, kar lahko ponudi klubski ligaški nogomet v tem trenutku. Zato si velja že zdaj kljub Planici rezervirati termin za drugi sezonski El Clasico, ki bo tretji konec tedna v marcu!

Kakšna tekma, fantje so igrali neverjeten nogomet! Komaj čakam, da se vrnem na igršče #HalaMadrid

Zapis navdušenega "gledalca" Garetha Bala, čigar odsotnost se Realu ni poznala.