Japonci so se hitro navadili na izgovarjavo Novakovićevega priimka, morda imajo nekaj več težav z imenom.
Japonci so se hitro navadili na izgovarjavo Novakovićevega priimka, morda imajo nekaj več težav z imenom. "Lepo mi je in mislim, da sem se pravilno odločil. Vesel sem, da sem del te zgodbe. Hvala klubu, da mi je dal ta izziv. Imam motiv in lahko še vztrajam pri igranju nogometa." Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Japonski navijač
Slovenska reprezentanca je daleč od uvrstitve na svetovno prvenstvo, precej bolje pa kaže Japonski, ki bo junija nastopila tudi na Pokalu konfederacij v Braziliji v skupini z gostiteljico, Italijo in Mehiko. Kakšne so tam njene možnosti? "Japonska reprezentanca je v vzponu, veliko igralcev igra v Evropi. Imajo možnosti, ampak mislim, da je trenutno njihov glavni cilj v začetku junija na tekmah proti Avstraliji in Iraku osvojiti še eno točko, ki jo potrebujejo za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Trenutno so usmerjeni v to," pravi Novaković. Foto: Reuters
Novaković eden pomembnejših mož v izbrani vrsti

34-letni Ljubljančan je v karieri vajen težkih poti. Prek Avstrije in Bolgarije se je prebil v elitno Bundesligo, kjer je bil več let zvezdnik Kölna, zdaj bi se rad s soigralci rešil iz reprezentančne krize. "Če bomo kakšno tekmo zmagali, bo prišla samozavest in gre lahko krivulja navzgor. Vztrajati moramo in slediti selektorju. Čim prej se moramo pobrati in v petek bo prva priložnost za to," pravi izkušeni napadalec, ki se veseli, da bo v Bielefeldu proti Turčiji znova zaigral na nemških tleh, kjer je pustil velik pečat.
"Turčija bo kakovosten in težak tekmec, saj vemo, da ima dobro reprezentanco. Prav je, da imamo težko preizkušnjo. To bo dober test. Moramo se dobro pripraviti in se pred kvalifikacijskim srečanjem na Islandiji najprej osredotočiti na to tekmo, kjer bo tudi vzdušje zaradi številnih turških navijačev na tribunah peklensko," dodaja strelec sedmih zadetkov v letošnji sezoni japonskega prvenstva za vodilno Omijo Ardidžo.

V takšnih trenutkih pride v ospredje značaj
Tudi v reprezentanci je 22. marca zadel že na prvi tekmi po enoinpolletni odsotnosti od izbrane vrste. Toda njegov gol proti Islandiji v Stožicah ni zadostoval niti za točko, Slovenija pa je po porazu z 1:2 najbrž dokončno izgubila možnosti za uvrstitev na SP.
"Nekaj možnosti je še, a s tem se nam ni treba obremenjevati. Upajmo na boljše čase in da pridemo na stara pota. Delati moramo, mladi igralci pa se morajo čim hitreje prilagajati. V takšnih trenutkih pride v ospredje karakter. Za zdaj je pristop pravi. Odnos na treningih je profesionalen. Dela se in gara. Popraviti moramo napake, izboljšati igro, najbolj pomembno pa je, da ne dobivamo toliko zadetkov. Na tekmah potrebujemo malo več sreče. Na prvi tekmi proti Islandiji smo bili boljši tekmec in dejal sem že, da so Islandci dvakrat zadeli kot na loteriji. Prejeli smo dva gola, ki jih ne dobiš vsak dan," poudarja Novaković, ki bo po tokratni reprezentančni akciji imel teden dopusta, saj se bo japonsko prvenstvo zaradi Pokala konfederacij nadaljevalo šele na začetku julija.
Vrata odprta tudi drugim igralcem
Omija na Japonskem preseneča vse po vrsti, njeni uspehi pa odmevajo. "Nova" takole opisuje dogajanje v deželi vzhajajočega sonca: "Klub ni vajen, da je tako visoko na lestvici. Do zdaj so bili na koncu sezone najvišje na 12. mestu. Zdaj je naš cilj uvrstitev na prva tri mesta, ki prinašajo igranje v azijski Ligi prvakov. Evforija je zelo velika, toda ostati moramo na realnih tleh in delati iz dneva v dan. Lažje je, ker imam ob sebi Zlatana Ljubijankića in trenerja Zdenka Verdenika. Pomagamo si med seboj, na Japonskem pa nas zelo spoštujejo. Trenutno smo Slovenci na zelo dobrem glasu, vrata pa so odprta tudi drugim igralcem."

Novaković o nemškem finalu Lige prvakov in petem mestu Kölna v drugi ligi:
"Želel sem si, da zmaga Borussia, saj sem po navadi vedno na strani manjših klubov. Vesel pa sem, da sta prišla v finale dva nemška kluba in v čast mi je, da sem igral v takšni ligi, kot je Bundesliga. Kar zadeva Köln, mi je žal, da se ni vrnil v prvo ligo. Kar veliko sem spremljal njihove predstave, saj je več kot pol mojega telesa še v Kölnu. Tam sem še vedno doma. Žal mi je, da jim ni uspelo, a težko vidim svetlo luč tudi v prihodnji sezoni."
Novaković eden pomembnejših mož v izbrani vrsti