Luka Zahović vodi na lestvici strelcev Prve lige, saj je edini z dvema goloma. Ni slabo za vsega 15 minut igre v sezoni. Foto: Twitter/@PrvaLigaSI
Luka Zahović vodi na lestvici strelcev Prve lige, saj je edini z dvema goloma. Ni slabo za vsega 15 minut igre v sezoni. Foto: Twitter/@PrvaLigaSI
Zavrč - Športni park in domovanje NK Zavrča
Že v petek se bosta na Ptuju in ne v Halozah pomerila stoodstotna Zavrč in Domžale, zmagovalec pa se bo utrdil na 1. mestu, saj bo Maribor prost zaradi preloženega derbija z Olimpijo. Foto: BoBo
Rudi Požeg Vancaš (Domžale)
V Mariboru je odločil 18-letni Luka Zahović, v Novem mestu 16-letni Martin Kramarič, v Domžalah 20-letni Rudi Požeg Vancaš, 20-letni Hrvat Toni Datković pa je v Velenju Zavrč dvignil na 1. mesto lestvice. Foto: Aleš Fevžer
Martin Kramarič (Krka)
V desetem članskem nastopu v Prvi ligi je dosegel drugi gol, po tekmi pa je Martin Kramarič kljub zmagovitemu golu opravil delo, ki pripada najmlajšim. Foto: Twitter/@NK_Krka
Marcos Tavares
Na prvih devetih tekmah sezone 2014/15 še nismo videli remija, prav tako tudi ne zadetka z bele točke. Drugo 11-m je zapravil kapetan Maribora Marcos Tavares, ki je zatresel le prečko. Foto: Aleš Fevžer

Najboljšemu strelcu Slovenije, nogometni ikoni in zdaj športnemu direktorju najboljšega slovenskega kluba nikoli ni bilo dano, da bi zaigral v članskem moštvu NK Maribora. Namesto Zlatka Zahoviča zdaj to nadomešča sin Luka Zahović, ki je s prvima prvoligaškima goloma v karieri poskrbel za v nevihti prigarano zmago vijoličastih nad novinci iz Radomelj (3:2).

Četrti napadalec zadel v pravem trenutku
“Zelo sem vesel, da sem dobil priložnost in nagradil zaupanje trenerja z dvema zadetkoma. Kar je najbolj pomembno, prišli smo do zmage, do dragocenih treh točk. Vse se je izšlo po najlepših željah,” je po tekmi povedal 18-letnik, ki ne more ubežati primerjavam s svojim očetom, ki mu je za nameček še vodja v klubu. Da je vsekakor prisotna želja po razlikovanju, pove tudi različen uraden zapis priimkov na klubski strani.

Viler golu dodal zdaj še dve podaji
Prva ligaška gola je Luka Zahović dosegel predvsem v pravem trenutku: deset minut po vstopu je z goloma zagotovil stoodstotni izkupiček Mariborčanov proti Radomljanom, ki so se otresli treme in so bili tako blizu prve zgodovinske točke. Z zmagovitim "dvojčkom" je na papirju četrti napadalec slovenskih prvakov okrepil svoj položaj v trenutku, ko naj bi v Ljudskem vrtu okrepili napad s podpisom Nejca Pečnika ali pa s posojo Etiena Velikonje. To sta bila namreč šele prva zadetka mariborskih napadalcev na četrti tekmi sezone, zanimivo pa je, da je Zahoviću obakrat podal bočni branilec Mitja Viler, mož odločitve v 1. krogu proti Rudarju.

Pri 18. letih ZZ na kaljenju v tretji ligi
Še primerjava kariernih poti: Zlatko Zahovič je polnoletnost dočakal pri Kovinarju Maribor, kjer je igral tako za člane in bil prvi strelec mladinske lige v Sloveniji, ko ga je na tekmi malega nogometa opazil "vojak" Milko Djurovski, ki ga je priporočil Partizanu. Iz Beograda so ga nato črno-beli poslali na kalitev v Mladost Petrinjo, v tedanjo Medrepubliško ligo - Zahod (3. jugoslovanska liga). Luka Zahović ima pri isti starosti za seboj nekaj kaljenja v 2. SNL (3 goli na 9 tekmah), prvenec za Maribor v pokalu in zdaj prva dva gola v Prvi ligi na 13 tekmah (435 odigranih minut).

Mlinarji pomagali Zavrču do 1. mesta
A gol 19-letnega Srba Dušana Stoiljkovića za borbene mlinarje globoko v sodnikovem podaljšku sobotne tekme - slabo posredovanje obrambe je močno razjezilo Jasmina Handanovića - je branilcem naslova odvzelo vodstvo na lestvici po sicer nepopolnem 2. krogu. Vodstvo na lestvici - in to z dvema zmagama v gosteh in brez prejetega gola - tako zaseda Zavrč.

Slovenski prvoligaš, ki izhaja iz najmanjšega kraja v vsej 24-letni zgodovini 1. SNL, z vzhoda Haloz je tako prvič prevzel vodilno mesto. Lani je bil Zavrč kot novinec senzacija prvega dela prvenstva in je dvakrat po točkah ujel vodilni Maribor, a s tekmo več, tokrat pa je zaradi za gol boljše razlike prišel do novega mejnika.

Recept: trdna obramba na sredini in protinapadi
Pričakovanja okoli Zavrča so pred začetkom sezone padla zaradi spomladanske krize izidov. Klub je večino lanskih Hrvatov iz soseščine nadomestil z novimi, a staroselec Matija Smrekar je utrl pot k zmagi v Velenju nad Rudarjem (0:2), gol za skok na vrh lestvice pa je po kotu dosegel 20-letni branilec Toni Datković.

"Prikazali smo eno pametno in dobro igro. Garali smo vseh 90 minut, na sredini igrišča smo prikazali trdno obrambo, nato pa smo grozili iz hitrih protinapadov. Takšno taktiko smo pripravili in trenirali cel teden," je recept za uspeh opisal trener Haložanov Željko Orehovec.

Na Ptuju sledi prvenstveni derbi
Če v 3. krogu že ne bo ljubljansko-mariborskega derbija, pa bomo na prvi domači tekmi sezone za Zavrč, ki pa bo odigrana na Ptuju, videli prvenstveni derbi dveh stoodstotnih moštev, saj bodo tam gostovale Domžale. Te so v nedeljo zvečer dobile vaterpolski obračun s Celjem (1:0), zmagoviti gol pa je dosegel Rudi Požeg Vancaš. Talentirani 20-letni Belokranjec je zadel prvič po novembru 2012, v takratni jeseni je sicer zadel kar petkrat, a nato je bila mreža zanj zakleta.

16-letni Dolenjec izkoristil darilo Gorice
Drugi krog je bil brez dvoma krog mladih strelcev, pri čemer gre posebno mesto Martinu Kramariču. Komaj 16-letni Dolenjec je v Novem mestu odločil tekmo Krka - Gorica (2:1), pri čemer je roko na srce glavni krivec za že drugi poraz vrtnic bil izkušeni vratar Vasja Simčič. V predzadnji minuti je goriški vratar zunaj kazenskega prostora grdo zgrešil žogo, kar je kaznoval hitri Kramarič in dosegel drugi gol na deseti prvoligaški tekmi kariere.

Koper - Olimpija šele konec avgusta
In po 1. krogu zgodovinsko vodeča Olimpija? Ni igrala na Bonifiki s Koprom, temveč je igrala ekshibicijsko tekmo, ki je v Stožice pritegnila 625 gledalcev manj, kot se jih je na največjem stadionu v državi lani zbralo na vseh 18 domačih tekmah Olimpije. Pravi učinek fenomena Chelsea bo mogoče soditi že na naslednji domači tekmi zmajev 16. avgusta, ko pride v Ljubljano Rudar. Drugi krog se bo sicer popolnil šele 27. avgusta, ko bo odigrana tekma Luka Koper - Olimpija.

Na razmočeni zelenici odločil Požeg Vancaš
Zavrč s polnim izkupičkom iz Velenja
Maribor le strl odpor Radomelj
Na razmočeni zelenici odločil Požeg Vancaš
Zavrč s polnim izkupičkom iz Velenja
Maribor le strl odpor Radomelj