Pedro Rodriguez Ledesma je zadel za polfinale Barcelone. Foto: Reuters
Pedro Rodriguez Ledesma je zadel za polfinale Barcelone. Foto: Reuters
Barcelona
Barcelona se je pred 100.000 navijači rešila z zadnjimi močmi. Nazadnje je na Camp Nouu izgubila oktobra 2009 proti Rubinu iz Kazana. Foto: EPA
Javier Pastore
Javier Pastore je sprožil za 1:0, tik preden bi Dani Alves ustavil strel. Foto: Reuters
Lionel Messi
Lionel Messi je povratni obračun s PSG-jem začel na klopi. Foto: Reuters
David Beckham in LioneL Messi
Objem Davida Beckhama in Lionela Messija po koncu tekme. Beckham je v igro vstopil v 83. minuti. Foto: EPA
Mario Mandžukić
Mario Mandžukić je po dobri uri igre pokopal še zadnje upe Juventusa po uvrstitvi v polfinale. Foto: Reuters
Andrea Pirlo
Andrea Pirlo si je s soigralci prizadeval nadoknaditi zaostanek s prve tekme v Münchnu, a bo moral na polfinale in morebitni novi naslov evropskega prvaka počakati še vsaj eno sezono. Foto: Reuters

Katalonci so se tako veselili uspeha zaradi večjega števila doseženih golov na prvi tekmi v Parizu (2:2). Na Camp Nouu so bili že v velikih težavah, saj je PSG po golu Javierja Pastoreja v 50. minuti povedel.

Preobrat je prinesel šele vstop v igro poškodovanega Lionela Messija, ki je nato začel akcijo za izenačujoči zadetek Pedra v 71. minuti. PSG je v nadaljevanju pritiskal za izenačenje, a je Barcelona, ki je imela velike težave z visokimi žogami, zdržala. V drugi sredini tekmi je Bayern polfinale potrdil še z drugo zmago nad Juventusom, ki ga je z 2:0 porazil v Torinu.

PSG nevarnejši v prvem polčasu
Barcelona je zapretila prva, potem ko je Xavi s prostega strela sprožil mimo desne vratnice Salvatoreja Siriguja. A v nadaljevanju je bil nevarnejši PSG, ki si je priigral dve večji priložnosti. Najprej je v 24. minuti v protinapadu Ezequiel Lavezzi sam prišel pred Victorja Valdesa, a je vratar Barcelone ubranil njegov poskus z okoli 12 metrov. Pet minut pozneje je Lucas Moura iz neposredne bližine po podaji Zlatana Ibrahimovića streljal z glavo, Valdes pa je bil znova na mestu. Barca je imela veliko težav ob prekinitvah in visokih podajah v kazenski prostor, saj je ob pomanjkanju visokih igralcev praviloma izgubljala vse zračne dvoboje.

Pastore šokiral Camp Nou
Potem ko se je prvi polčas končal brez zadetkov, je Camp Nou hladno prho doživel v 50. minuti, ko sta Ibrahimović in Pastore izigrala 'ofsajdzanko', tako da je Pastore na levi strani kazenskega prostora sam prišel pred Valdesa in spodkopal žogo čez njega. Valdes se je žoge dotaknil z bokom, a premalo, da bi jo ubranil.

Po vstopu Messija Barcelona prerojena
Kataloncem je začela teči voda v grlo, tako da je trener Tito Vilanova v 62. minuti v igro poslal rahlo poškodovanega Messija, ki je igri Barcelone dal dodatno razsežnost. Nevarne akcije pred vrati PSG-ja so se začele vrstiti in v 71. minuti je padel tudi izenačujoči zadetek. Akcijo je začel Messi, ki je podal do Davida Ville, slednji je žogo zavrnil na rob kazenskega prostora, kjer je Pedro s "prve" žogo poslal v levi spodnji kot Siriguja. Zadetek za eksplozijo navdušenja na Camp Nouu. Barcelona je nato do konca izpeljala še nekaj nevarnih akcij, a ji ni uspelo matirati Siriguja. Tudi sama pa je odbila vse poskuse PSG-ja.

Vučinić ogrel Neuerja
Juventus je tekmo pričakovano začel zelo napadalno, že v 2. minuti si je prostor za strel lepo pripravil Mirko Vučinić in ogrel dlani dobro postavljenega Manuela Neuerja. Bavarci so začetni nalet Juventusa brez večjih težav zdržali in si kmalu priigrali prvo polpriložnost - v 9. minuti je po nizki Riberyjevi podaji z desne strani pred vrati strel Maria Mandžukića v zadnjem trenutku blokiral Simone Padoin.

Neuer kos silovitemu prostemu strelu Pirla
Obe ekipi sta si v prvem polčasu priigrali nekaj zrelih (pol)priložnosti, gostitelji so bili najbližje zadetku v 23. minuti, ko je Neuer ubranil silovit in natančen prosti strel Andree Pirla ter 'stari dami' preprečil slavje. Slabih pet minut pozneje so italijanski prvaki zapretili še enkrat - pred vrata je z desne strani nevarno podal Paul Pogba, ob drugi vratnici je zamujal Kwadwo Asamoah, ki bi žogo lahko le še potisnil v prazno mrežo.

Bavarci pritisnili ob koncu polčasa
Bayern je bil v končnici prvega polčasa močnejši, v 39. minuti je David Alaba z razdalje nastreljal Gianluigija Buffona, v 44. minuti je po samostojnem prodoru prek vrat sprožil še Arjen Robben. Zadnjo priložnost prvega dela je zapravil Franck Ribery, ki je v prvi minuti sodnikovega dodatka sprožil naravnost v Buffona.

Robben zatresel okvir vrat
V nadaljevanju se je igra precej umirila, Juventus je napadal, Bayern je čakal na priložnosti iz protinapada in je bil celo nevarnejši od svojega tekmeca. Italijani so že takoj na začetku drugega polčasa zapretili prek Pirla in Fabia Quagliarelle, nato je pritisk nekoliko pojenjal, Bavarci pa so po slabi uri igre prek Robbna zatresli tudi okvir vrat. Nizozemec je zdrvel v protinapad in s plasiranim strelom že premagal Buffona, a mu je veselje preprečila desna vratarjeva vratnica.

Mandžukić pokopal vse upe 'stare dame'
Trenutek odločitve je nastopil v 64. minuti, ko je prek prostega strela pred vrata odličen predložek poslal Bastian Schweinsteiger, strel Javija Martineza je Buffon še ubranil, odbito žogo pa je z glavo v prazno mrežo pospravil Mandžukić. Hrvaški napadalec je še drugič v karieri premagal italijanskega prvaka, prvič ga je ukanil na lanskem evropskem prvenstvu, ko se je tekma med Italijo in Hrvaško končala brez zmagovalca (1:1).

Pizarro dodal piko na i
Italijani so bili na kolenih, Bavarcem je z ramen padlo težko breme, na sredini igrišča so prevzeli pobudo, zlahka so ustvarjali nevarne napade, v 86. minuti je Buffonove dlani z razdalje ogrel še Robben. Piko na i je za Bayern v 91. minuti dodal rezervist Claudio Pizarro, ki je po Schweinsteigerjevi globinski podaji hladnokrvno matiral Buffona in potrdil zmago 4-kratnih evropskih prvakov. Juventus je tako prvič klonil na dveh zaporednih tekmah v Ligi prvakov po sezoni 2003/04.

LIGA PRVAKOV
ČETRTFINALE, povratni tekmi
Juventus - BAYERN 0:2 (0:0) 0:2
Mandžukić 64., Pizarro 91.

Juventus: Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Padoin (69./Isla), Pogba, Pirlo, Marchisio (79./Giaccherini), Asamoah, Quagliarella (66./Matri), Vučinić.

Bayern: Neuer, Lahm, van Buyten (35./Boateng), Dante, Alaba, Martinez, Schweinsteiger, Robben, Müller, Ribéry (80./Gustavo), Mandzukić (83./Pizarro).

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (ŠPA)


BARCELONA - Paris SG 1:1 (0:0) 2:2
Pedro 71.; Pastore 50.

Barcelona: Valdes, Alves, Pique, Adriano (62./Bartra), Alba, Busquets, Xavi, Iniesta, Pedro, Fabregas (62./Messi), Villa (84./Song).

Paris SG: Sirigu, Maxwell, Silva, Alex, Jallet, Verratti, Motta, Pastore, Lucas, Ibrahimović, Lavezzi.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


Torkovi tekmi:
BORUSSIA (D)
- Malaga 3:2 (1:1) 0:0
Galatasaray - REAL MADRID 3:2 (0:1) 0:3

V krepkem tisku so izidi s prvih tekem.