Samir Handanović zaradi poškodbe ne bo mogel sodelovati na začetku poti proti Braziliji. Kapetan bo tako lahko le navijal, da bo imela Slovenija po dveh težkih uvodnih tekmah čim boljše izhodišče v boju za svetovno prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Samir Handanović zaradi poškodbe ne bo mogel sodelovati na začetku poti proti Braziliji. Kapetan bo tako lahko le navijal, da bo imela Slovenija po dveh težkih uvodnih tekmah čim boljše izhodišče v boju za svetovno prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič
Samir Handanović in Slaviša Stojanović
Reprezentanca Slaviše Stojanovića bo oslabljena tam, kjer bi morala biti najmočnejša - v vratih. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Brečko in Kirm pred začetkom kvalifikacij
Proti Švici brez Handanovića in Vršiča

Med 21 člani Interja, ki jih je trener Andrea Stramaccioni izbral za nedeljsko večerno tekmo, ni Samirja Handanovića, kar pomeni, da se bo Slovenija na prvih kvalifikacijskih tekmah s Švico (v petek doma) in Norveško (prihodnji torek v gosteh) pomerila brez kapetana in prvega vratarja ter tudi trenutno najboljšega slovenskega nogometaša.

Jasmin novi prvi, Jan novi tretji vratar
"Dogovor je tak, da če bo v ekipi Interja za nedeljsko tekmo proti Romi, obstaja zelo velika verjetnost, da se bo pridružil reprezentanci, če ne bo tako, pa je zadeva popolnoma jasna - pridružil se nam bo Jan Oblak," je Handanovićev položaj opisal selektor Slovenije na četrtkovi predstavitvi seznama za Švico in Norveško. Oblak se bo članski reprezentanci pridružil po tekmi mlade reprezentance, ki se bo prihajajoči četrtek v Mariboru pomerila s Švedsko.

Mesto v slovenskih vratih bo tako pripadlo Jasminu Handanoviću, vratarju Maribora, ki je branil že na pripravljalni tekmi z Romunijo (4:3), ob tem pa ima pred 22-letnim Vidom Belcem veliko prednost v izkušnjah in tekmah. Seveda če ne bo čudežno hitrega okrevanja in Interja ne bi pretirano motilo, da bi se mlajši izmed bratrancev Handanović pridružil reprezentanci.
Handanović se je močno trudil
Samir Handanović je na avgustovsko reprezentančno akcijo prišel z načetim desnim kolenom, zaradi česar izpustil tekmo z Romuni, nato pa so mu v Milanu operirali meniskus, po čemer pa še ni dovolj okreval, da bi bil med trojico Interjevih vratarjev za tekmo z Romo.

"Reprezentančni odmor je mana iz nebes za igralce, kot so Ricardo Alvarez, Cristian Chivu in Gaby Mudingayi, ker se bodo lahko v miru pozdravili. Samir Handanović je hotel biti med izbranimi in se je močno trudil za Romo, toda Combi in jaz ne želiva tvegati dolgotrajnejše poškodbe," je trener Stramaccioni opisal stanje med Interjevimi "ranjenci". Rdečo luč za Slovenca je prižgal Franco Combi, vodja zdravniškega osebja v Interju.

Belec še ni Interjeva št. 2
Stramaccioni je opisal tudi vratarski položaj v Interju: "Handanović je naš prvi vratar, Luca Castelazzi je številka dve, Vid Belec pa je naša prihodnost." Mladi Slovenec in do zdaj tretji vratar Slovenije je v četrtek v Evropski ligi po izključitvi Castelazzija debitiral v članski vrsti Interja, a ni pretirano navdušil zahtevnih navijačev, ki medtem še čakajo na prvenstveni debi "Sarme" v dresu črno-modrih.

Vršič poškodovan, vpoklican Velikonja
Poleg Samirja Handanovića je za tekmi s Švico in Norveško izgubljen tudi Dare Vršič, ki si je na zadnjem treningu Austrie Dunaj poškodoval koleno, tako da je selektor Stojanović namesto njega v reprezentanco vpoklical Etiena Velikonjo.

Slovenska reprezentanca se bo v nedeljo zvečer zbrala na Ptuju.

Brečko in Kirm pred začetkom kvalifikacij
Proti Švici brez Handanovića in Vršiča