Sebastian Giovinco je odločil tekmo štiri minute pred koncem. Foto: EPA
Sebastian Giovinco je odločil tekmo štiri minute pred koncem. Foto: EPA
Šindži Kagava
Šindži Kagava je s strelom iz obrata povišal vodstvo Japonske na 2:0. Foto: Reuters
Mario Balotelii
Mario Balotelii je z enajstih metrov ukanil japonskega vratarja Eidžija Kavašimo. Foto: EPA
Italija
Italijani se veselijo uvrstitve v polfinale. Foto: EPA

Izbranci Cesareja Prandellija imajo šest točk in bodo na sobotni tekmi proti Braziliji odločali o prvem mestu v skupini A.
Japonci so začeli zelo pogumno. V 5. minuti je Šindži Kagava podal do Rjuičija Maede, ki je streljal z glavo, a Gianluigi Buffon ni imel veliko dela. Po četrt ure je imel italijanski vratar že precej več težav, po močnem strelu Kagave s 25 metrov, žogo je odbil v kot.
Honda z bele točke kaznoval napako de Sciglia
Italijani so delovali zmedeno, na sredini igrišča so naredili preveč napačnih podaj. V 20. minuti je Mattia de Sciglio skušal podati nazaj do Buffona, a je to storil zelo slabo, pritekel je Šindži Okazaki, ki ga je italijanski čuvaj mreže podrl. Keisuke Honda je z najstrožje kazni z levico zatresel mrežo.
Iznajdljivi Kagava povišal na 0:2
V 32. minuti Italijanom ni uspelo izbiti žoge izpred svojih vrat, Maeda jo je s 25 metrov vrnil v kazenski prostor, kjer je Giorgio Chiellini zletel v prazno, Kagava pa je iz obrata sijajno zadel žogo z levico in Buffon je le s pogledom pospremil let žoge v mrežo.
De Rossi znižal, Giaccherini v vratnico
"Azzurri" so v zadnjih minutah prvega polčasa zaigrali precej bolj odločno. Štiri minute pred odmorom je Andrea Pirlo podal iz kota, Daniele De Rossi pa je s petih metrov neoviran z glavo znižal na 1:2. Japonci so bili šokirani, v sodnikovem dodatku prvega dela je Emanuele Giaccherini z levico s 15 metrov stresel vratnico.
Italijani do preobrata v dveh minutah
Na začetku drugega polčasa ni bilo treba dolgo čakati na nov zadetek. V 50. minuti so Japonci slabo izbili prosti strel Pirla, Maja Jošida je izgubil žogo, odvzel mu jo je Giaccherini, ki je podal pred vrata, kjer je čakal Balotelli, Acuto Učida je skušal posredovati, a je zatresel lastno mrežo.
Balotelli ne zgreši z bele točke
Že v naslednji minuti se je žoga nesrečno odbila v roko Jasuhita Enda, sodnik Diego Abal je še drugič na tekmi pokazal na belo točko. Precej sporna odločitev. Balotelli je v svojem značilnem slogu počakal, da je vratar Eidži Kavašima padel na tla, nato pa poslal žogo v drugo smer. Zvezdnik Milana je že 19-krat zapored zadel z enajstih metrov.

Okazaki izenačil na 3:3

Japonci so bili nekaj minut šokirani, Italijani pa so se osredotočili na obrambo, kjer pa tokrat niso blesteli. V 69. minuti je Endo s prostega strela z desne strani podal pred vrata, kjer je najvišje skočil Okazaki in poslal žogo pod prečko nemočnega Buffona (3:3).
Srečna zmaga "azzurrov"
Varovanci Alberta Zaccheronija so znova pridobili samozavest, Honda in Makoto Hasebe sta bila blizu četrtemu zadetku. Osem minut pred koncem je Okazaki zadel vratnico, žoga se je odbila do Kagave, ki je z glavo stresel prečko. Italijani so se srečno rešili in prišli do zmage štiri minute pred koncem, ko je De Rossi sijajno našel Claudia Marchisia, ki je z desne strani podal pred vrata, Sebastian Giovinco pa je le še podstavil levico in zatresel prazno mrežo. Japonci so vse moči usmerili v napad, a jim ni uspelo izenačiti, Jošida je zadel iz prepovedanega položaja.
Japonci so prikazali zelo dobro igro (streli 15:11, koti 6:2, posest žoge 55 %-45 %) in bi si vsekakor zaslužili točko. V soboto bodo odigrali še zadnjo tekmo turnirja proti Mehiki, ki bo odločala o tretjem mestu v skupini A.

Skupina A, 2. krog, Recife:
ITALIJA
- JAPONSKA 4:3 (1:2)
De Rossi 41., Učida 50./ag, Balotelli 52./11-m, Giovinco 86.; Honda 21./11-m, Kagava 33., Okazaki 69.

Italija: Buffon , Maggio ( 59./Abate), Barzagli, Chiellini, de Sciglio, De Rossi , Pirlo, Montolivo, Aquilani ( 30./Giovinco), Giaccherini ( 68./Marchisio), Balotelli.

Japonska: Kavašima, Učida ( 73./Sakai), Jošida, Kono , Nagatomo, Hasebe ( 92./Nakamura), Endo , Okazaki, Honda, Kagava, Maeda ( 79./Havenaar).

Sodnik: Diego Abal (Argentina)




BRAZILIJA - MEHIKA 2:0 (1:0)
Neymar 9., Jo 93.

Lestvica:
BRAZILIJA 2 2 0 0 5:0 6 ITALIJA 2 2 0 0 6:4 6 MEHIKA 2 0 0 2 1:4 0 JAPONSKA 2 0 0 2 3:7 0