Thierry Henry - po zaslugi igranja z roko gre Francija na SP 2010. Foto: EPA
Thierry Henry - po zaslugi igranja z roko gre Francija na SP 2010. Foto: EPA
Robbie Keane
Razočarani kapetan Irske Robbie Keane je med drugim omenil celo možnost zasebne tožbe proti Thierryju Henryju. Foto: EPA
Irci se ne morejo pomiriti po roki Henryja

Thierry Henry je v Parizu v podaljšku igral z roko ter nato podal Williamu Gallasu, ki je dosegel odločilni zadetek. Igranje z roko je bilo dobro vidno, dejanje pa je priznal tudi napadalec Barcelone, a dejanja ni obžaloval, saj bi "moral igro prekiniti sodnik, in ne igralec sam".

Desno spodaj si oglejte videoposnetek, v katerem je jasno, da je Henry igral z roko.

Henryja sram zmage nad Irsko
Očitno si je pod valom kritik iz vsega sveta kapetan francoske reprezentance premislil in je celo mnenja, da bi bila ponovitev tekme "najbolj poštena stvar". "Nisem goljuf in nikdar nisem bil. Šlo je za instinktivno reakcijo. Nikoli nisem zanikal, da nisem igral z roko," je odkrit Herny. "Sram me je, da smo na tak način zmagali in mi je izredno žal Ircev, ki si zalužijo odhod v Južno Afriko," je po Fifini odločitvi razmišljal 32-letni napadalec Barcelone.

Fifa: Sodnikove odločitve ne morejo biti spremenjene
"Fifa ponavlja, da končni rezultat ne more biti spremenjen, niti tekma ne more biti ponovljena. Zakon igre pravi, da vse odločitve, ki jih sprejme sodnik na tekmi, ne morejo biti spremenjene," neomajni ostajajo pri krovni svetovni organizaciji.

Pred štirimi leti Fifa terjala ponovitev tekme
Fifa je enkrat že zahtevala ponovitev tekme. Septembra 2005 so namreč razveljavili kvalifikacijsko tekmo za SP 2006 med Bahrajnom in Uzbekistanom. Takrat so na prvi tekmi pri vodstvu 1:0 za Uzbekistan igralci te reprezentance dobili 11-metrovko. Eden od njihovih igralcev je pred izvajanjem najstrožje kazni prehitro stekel v kazenski prostor, sodnik pa je dosodil žogo Bahrajnu. "Zakon igre" pa naj bi terjal ponovitev izvajanja 11-metrovke. Tekma se je končala z 1:0. Fifa je menila, da gre za preveliko kršitev, zaradi katere je bila tekma ponovljena. Na tej tekmi je bilo pozneje 1:1, na povratni pa 0:0, zaradi gola v gosteh so skupni dvoboj dobili nogometaši Bahrajna. A tudi ti so ostali brez nastopa na SP-ju, saj so jih na zadnjem rešetu pred Nemčijo ustavili nogometaši Trinidada in Tobaga.

Domenech se ne namerava opravičiti
Predstavniki Irske so zahtevali ponovitev tekme in opravičilo Fife in Francije. S ponovitvijo torej ne bo nič, francoski selektor Raymond Domenech pa se ne namerava opravičiti: "S klopi sam roke nisem videl. Na posnetkih sem videl, da je roka v resnici bila, sodnik je naredil napako. A to je del nogometa, to ni goljufija, zato ne razumem, zakaj bi se moral jaz ali kdor koli iz našega tabora opravičiti."

Francoska nogometna zveza bo sicer izredno nepriljubljenega selektorja Raymonda Domenecha za uspešni preboj na mundial nagradila s kar 862 tisoč evri.

Irci se ne morejo pomiriti po roki Henryja