27 let so svojci žrtev iskali pravico in vendarle dočakali, da je sodišče potrdilo resnico. Foto: Reuters
27 let so svojci žrtev iskali pravico in vendarle dočakali, da je sodišče potrdilo resnico. Foto: Reuters
Gre za največjo britansko športno tragedijo. Foto: Reuters
Pravici zadoščeno - policija kriva za 96 žrtev na Hillsboroughu
Policija kriva za tragedijo na Hillsboroughu

Porota je odločila, da so policijske napake pripomogle k nevarnosti in Liverpoolovi navijači tedaj niso s svojim vedenjem povzročili nesreče, kar pomeni, da je za njihovo smrt nekdo odgovoren, poroča STA. Družine so dobile nekaj odgovorov, saj so resnico o tragediji na tribuni Leppings Lane dolgo skrivali in krivce pometali pod preprogo. Laži in prikrivanja pa je s tem konec.

Policija ni ustrezno ravnala
Kot piše BBC, je bil za tragedijo kriv slab policijski nadzor pri vhodu na tribuno in počasno ter neusklajeno delovanje. Ob nesreči policija ni ravnala ustrezno in pravočasno, počasen je bil tudi odziv reševalcev. Tedaj je oblast odločila, da ni dokazov za uvedbo preiskave zoper policije, krivdo pa zvalila na navijače, saj naj bi se vedli neprimerno.

15. aprila 1989 se je med polfinalnim obračunom FA-pokala med Liverpoolom in Nottingham Forestom na stadionu Hillsborough v Sheffieldu zgodila največja športna tragedija na Otoku. Zaradi prenatrpanosti v "kletkah", ki so bile tedaj postavljene na stojišča zaradi težav s huliganstvom, je umrlo 95 navijačev, eden pa je po globoki komi umrl štiri leta pozneje.

Policija v medije spravila izmišljeno zgodbo
Policisti so, misleč da gre za nemire, stali v vrsti na sredini igrišča, pripravljeni na spopad s 'huligani'. Navijači, ki so hlastali za zrakom, so si morali pomagati sami. Z vrhnje tribune so dvigovali in reševali navijače s prenatrpane spodnje, lomili so tudi oglasne deske, ki so jih uporabili za nosila, z umetnim dihanjem so panično želeli oživiti nezavestne. Čeprav so navijači znotraj kletke obupano vpili, jim vrat odrešitve niso odprli. Šele čez čas, ko je postalo jasno, da je nekaj hudo narobe, so se odločili odpreti železna vrata v osrednjih sektorjih, a prepozno. Na zelenico je, čeprav je bilo pred stadionom več deset reševalnih vozil, pripeljalo samo eno, zdravniškega osebja zaradi 'varnosti' na zelenico nadzorna soba ni spustila.

Policija v grofiji South Yorkshire je sodelovala z novičarskimi agencijami, ki so v obtok nemudoma spravile subjektivno oziroma izmišljeno zgodbo, da so navijači sami krivi za tragedijo, ker naj bi, kot je pisal tabloid The Sunb, pijani sami vdrli na tribuno. Neodvisna komisija je vse obtožbe zoper navijače v poročilu ovrgla, za tragedijo pa je po 23 letih (toliko časa je namreč trajalo, da je britanska vlada dovolila razkritje dokumentov) obtožila policijo, ki je nekaj minut pred začetkom srečanja v že tako (pre)polne sektorje spustila še dodatnih dva tisoč navijačev.

Pravici zadoščeno - policija kriva za 96 žrtev na Hillsboroughu
Policija kriva za tragedijo na Hillsboroughu