Leo Messi in Thiago, ki se je prav iz Barcelone preselil k Bayernu. Foto: EPA
Leo Messi in Thiago, ki se je prav iz Barcelone preselil k Bayernu. Foto: EPA
Jordi Roura
V Münchnu je Barcelono vodil še Jordi Roura, ki je bil pomočnik Tita Vilanove. Foto: EPA

Barcelona je vedno težak nasprotnik. Priznam, da je bila to zame posebna tekma. Igrali smo proti igralcem, ki jih dobro poznam in ki so mi tako veliko pomagali v karieri.

Pep Guardiola
Pep Guardiola
Pep Guardiola se je že takoj pomeril z Barcelono, pri kateri je kot trener preživel štiri izjemne sezone. Foto: EPA
Gerardo Martino
V Barceloni pričakujejo novega trenerja Gerarda Martina. Foto: EPA
Bayern osvojil Pokal Ulija Hoenessa

tema je novi trener Gerardo "Tata" Martino.

Barcelona je prvo pripravljalno tekmo pred novo sezono odigrala na Allianz Areni, kjer je v polfinalu Lige prvakov lani doživela grenak poraz (4:0). Bayern je tedaj nadigral Barco, ki je tokrat v München prišla z le 12 igralci iz prvega moštva, od tega sta bila dva vratarja, izmed glavnih nosilcev igre pa je na Bavarskem zaigral le Leo Messi. Argentinski superzvezdnik, ki je bil tokrat kapetan katalonskega velikana, je ob predstavitvi od navijačev evropskega prvaka dobil prav tako velik aplavz kot domači nogometaši. V središču pozornosti pa je bil ob najboljšem nogometašu na svetu tudi Pep Guardiola, nekdanji kapetan in trener Barce ter novi strateg Münchenčanov.

Bayern je že v polnem tekmovalnem ritmu, Katalonci pa so komaj začeli priprave. Ob tem so manjkali vsi španski reprezentanti in oba brazilska, prve dni priprav pa so zaradi odhoda trenerja Tita Vilanove celo prekinili in so na Allianz Areno prišli še popolnoma v "počitniškem" ritmu, kar je bilo mogoče takoj opaziti. Rezultat je bil drugotnega pomena. Ves drugi polčas so tako igrali le mladeniči iz B-ekipe, ki sicer nastopajo v drugi španski ligi, tudi po tekmi pa je bil glavna tema novi trener. Alex Song je dejal, da verjame v "Tata" Martina, ki se je izkazal pri moštvu Newell's Old Boys in na čelu paragvajske izbrane vrste, kar je potrdil tudi Messi: "Mislim, da je Martino prava izbira. Pri Newell's Old Boysih in paragvajski reprezentanci je pokazal, kaj zna. Upamo, da bomo uspešni z njim. Nisem pa imel nič pri izbiri novega trenerja. O tem je odločalo izključno vodstvo kluba. Martina ne poznam osebno. Se še nisva srečala."

Ribery povzročal mladima branilcema ogromno težav
Kamerunski vezist je eden tistih, ki bo v novi sezoni zaigral z novo številko. V prvo ekipo je prišel vratar Oier Olazabal in zaradi pravila španske lige mu je moral prepustiti številko 25. Številko na dresu je zamenjal tudi Dani Alves, ki je sicer še na dopustu, namesto dvojke pa bo Brazilec v čast Erica Abidala nosil 22. Barcelona je v Münchnu tako kot Bayern predstavila nove drese. Gostujoči Barcini so v barvah Senyere, zastave Katalonije, dres pa je navdušil tudi trenerja Bayerna Guardiolo, sicer ponosnega Katalonca: "Barcini dresi so izgledali super. Katalonska zastava simbolizira voljo ljudstva, da se odloči o svoji prihodnosti."

Kataloncem se je videlo, da so daleč od prave forme. Predvsem Marc Bartra in Martin Montoya sta imela v obrambi na desni strani ogromno težav z Franckom Riberyjem, tudi vezna linija ni bila prava. Sergi Roberto, ki bo ob odhodu Thiaga dobil več priložnosti, je nekajkrat opozoril nase in imel najlepšo priložnost za Barcelono, a je bil v sklepnem delu tekme nezbran. Še najboljši vtis med vezisti je pustil v drugem polčasu Javi Espinosa, ki se je izkazal z mirno igro in natančnimi podajami. V prvi postavi je bil še najbolje pripravljen Messi, ki se že veseli nove sezone: "Na srečo je poškodba za mano. Popolnoma sem okreval in komaj čakam na novo sezono, na katero sem dobro pripravljen."

Kaj bo s Cescom?
"Vsi smo zelo žalostni zaradi Tita, a ekipa je močna in skupaj bomo to premagali. Počasi zdaj začenjamo na novo. Pripravljeni bomo na težko sezono, ki nas čaka,"
je dodal Messi. Poleg novega trenerja pa je glavna tema pri Barceloni Cesc Fabregas, ki je na vrhu spiska želja Manchester Uniteda. Angleški mediji so od katalonskih nogometašev želeli izvedeti dodatne informacije, pri Barci pa so prepričani, da bo 26-letni vezist ostal.

"Nekaj časa nisem govoril s Cescom, vem pa, da želi igrati za Barcelono. Ljubi klub. Dobro ga poznam in vem, da vsekakor želi uspeti v Barci in se boriti za ta klub. Ljudje govorijo marsikaj, a osredotočen je le na ta klub. Prihaja iz Barcelone, bil je navijač kluba in želi tu uspeti. Trenutno je še na počitnicah in uživa z družino. Potem pa si želi začeti sezono tu in pokazati, česa je zmožen. Ljudje marsikaj govorijo, a sem prepričan, da je Cescova želja ostati tu," je povedal Song, ki je s Fabregasom igral že za Arsenal. Cesc se je precej časa "boril", da se je iz Londona, kjer se je uveljavil, pred dvema letoma vrnil domov, David Moyes pa si zdaj močno želi v svoje moštvo dobiti Katalonca.

Martino pripeljal tudi novo okrepitev?
Barcelona je sicer že zavrnila dve ponudbi in zapisala, da Fabregas ni na prodaj. Ob tem je Barca izgubila vezista Thiaga, ki je odšel k Bayernu, in ob Cescu med kreativnimi vezisti ostajata le Andres Iniesta ter Xavi, ki pa bo januarja dopolnil že 34 let. Vseeno bo imel zadnjo besedo Tata Martino, ki bo predstavljen v petek, je pa že prispel v katalonsko prestolnico. Še naprej Barca išče okrepitev v zadnji liniji. Po novem naj bi z Martinom lahko prišel Argentinec Santiago Vergini.

Iz Münchna

Barcelona je vedno težak nasprotnik. Priznam, da je bila to zame posebna tekma. Igrali smo proti igralcem, ki jih dobro poznam in ki so mi tako veliko pomagali v karieri.

Pep Guardiola
Bayern osvojil Pokal Ulija Hoenessa