Dejan Kelhar skupaj s pomočnikom trenerja Dejanom Kopasićem. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Kelhar skupaj s pomočnikom trenerja Dejanom Kopasićem. Foto: www.alesfevzer.com
Milan Mandarić in Sebastjan Cimerotič
Milana Mandarića je pred navdušenimi navijači izpred stadiona ob 20.10 takole odpeljal Sebastjan Cimerotič. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Nogometaši Olimpije
Razigrani nogometaši Olimpije po potrditvi naslova. Foto: www.alesfevzer.com
Rudar - Olimpija
V Velenju je Olimpijo spodbujalo več kot tisoč navijačev iz Ljubljane. Foto: www.alesfevzer.com
Eleke: Šampioni, šampioni, ole, ole, ole!
Izjavi Kronavetra in Matića po potrditvi naslova

Ljubljana po 21 letih znova slavi naslov državnega prvaka v nogometu, med tistimi, ki so za Olimpijo v tej sezoni odigrali največ minut, pa je prav 32-letni branilec iz Brežic. V celoti je bil na igrišču na tridesetih izmed 35 tekem, več igralnega časa sta nabrala le kapetan Darijan Matić in Nemanja Mitrović.
Dolgoletni legionar z izkušnjami iz Nemčije, Belgije, Poljske, Izraela, Turčije, Azerbajdžana, Srbije in Anglije je po sezoni 2013/14, ko se je prvenstvene lovorike veselil s Crveno zvezdo pod vodstvom Slaviše Stojanovića, zdaj še slovenski prvak. Številni navijači so ga na stadionu Ob jezeru povlekli za rokav za spominsko fotografijo, v roko je prvič v življenju prijel celo baklo. "Kar nevarno je. Skurilo mi je še teh nekaj las, kar jih imam," se je namuznil pred skupinico novinarjev.

V soboto si želi vsaj 10.000 ljudi
"Pritisk je bil letos precej večji, kot je bil v Beogradu. Ves čas sem verjel, da smo lahko prvaki, čeprav sem o tem na začetku razmišljal predvsem v svoji glavi. Ko smo bili nato ves čas prvi na lestvici, so tudi navijači to začutili. S tem pritiskom smo morali živeti in o naslovu se je začelo javno govoriti. Drugo mesto bi bilo zame enako osmemu," je bilo zanimivo razmišljanje Kelharja po tekmi, ki jo je Olimpija odločila šele v sodnikovem podaljšku z golom Roka Kronavetra z 11-metrovke (0:1). Če zadetka ne bi dosegla, bi se odločitev o prvaku preložila na zadnji krog in sobotno srečanje proti Krki.

"Po eni strani bi si mogoče celo raje želel, da bi postali prvaki v zadnjem krogu, ker si želim, da bi prišla na stadion celotna Ljubljana in proslavila naslov z nami. Upam, da bodo tudi na zadnji tekmi polne tribune in bo Ljubljana res pokazala, da si je želela ta naslov. In da bo prišlo tja vsaj 10.000 ljudi. Želim si, da Ljubljančani potrdijo, da res stojijo za nogometom. V tem trenutku jih lahko malo izzivam, da vidim, ali je res tako," je povedal Kelhar.

Zraven tudi tedaj, ko ga nihče ni pričakoval
"V zadnjih 15 minutah sem kar nekajkrat pogledal na semafor. Mislil sem si: 'Ali bo res moralo biti tako trdo do konca?' Po tihem sem upal na to, da razveselimo navijače v zadnjih sekundah. Mislim, da smo si zaslužili en teden sprostitve. Prepričan sem, da je sodnik pravilno pokazal na 11-metrovko, čeprav o sodniških odločitvah nerad razpravljam. Baje smo tudi že prej dosegli zadetek. Tudi na derbiju proti Mariboru so bile polemike, ali je bila 11-metrovka ali ne. Sodnik je piskal, mi se v to ne spuščamo," je nadaljeval nekdanji reprezentant, ki je za Slovenijo med letoma 2010 in 2013 odigral šest tekem.

Med odločilnimi dejavniki za naslov Olimpije je predsednik Milan Mandarić. Kelhar ga je spoznal že v Angliji, saj je bil v lanski sezoni član Sheffield Wednesdaya, kjer je pred leti deloval tudi Mandarić. "V Olimpijo je res vložil celega sebe. Na trenutke sem bil celo presenečen, saj je bil v klubu tudi tedaj, ko smo vsi pričakovali, da ga ni. Vso sezono je zelo garal in bo zelo garal tudi v prihodnje."

"Na koncu je bila to igra živcev"
Kelhar se seveda ni pozabil zahvaliti vsem, ki so sodelovali pri uspehu. "Predvsem se zahvaljujem navijačem, ki so skozi vso sezono pokazali pošteno in športno navijanje. Tudi ko nam ni šlo, so stali ob nas. Poveselili se bomo skupaj. Zelo sem vesel, da se je naslov vrnil v Ljubljano, ki si je letos to zaslužila, hkrati pa upam, da bo slovenski nogomet samo še rastel. Maribor potrebuje močno Olimpijo in obratno. Zelo fino bi bilo, če bi se prebudila še dva ali trije klubi."

Kateri je bil najtežji trenutek v sezoni, polni vzponov in padcev, zapletov in razpletov? "Mogoče tekma v Celju, pa tudi danes je bilo težko. Vsaka tekma, na kateri si nismo smeli privoščiti spodrsljaja, je bila stresna. Fantje smo bili dovolj zreli, da smo v določenih trenutkih na igrišču delovali mirno."
Kaj pa je odločilo v boju za naslov? "Ne morem reči, da so odločale male tekme, ker smo tudi mi "kiksali" na njih. Na koncu je bila to igra živcev in smo bili mi mogoče malo mirnejši. Moram priznati, da nam v klubu niso naložili pritiska, smo si ga pa naložili sami igralci. To se je poznalo tudi pri naši igri, a mislim, da je to normalno. Veliko naših fantov še nikoli ni bilo v takšni situaciji."

Visoki cilji tudi v Evropi
Pred zeleno-belimi so evropski izziv in kvalifikacije za Ligo prvakov. "Pustite nam še malo, da zadihamo, preden se ukvarjamo z razmišljanji o tem. Seveda bomo zavihali rokave. To je neka nagrada za vse skupaj. Po mojem mnenju moramo strmeti proti čemu več, kot je le prvi ali drugi krog. To so mogoče zelo visoki cilji, a tudi ko sem prišel v Olimpijo, smo si začrtali cilj, da bomo prvaki. Z ekipo, ki jo imamo, z okrepitvami in tudi malo sreče nam lahko uspe. Videli bomo, kaj je realno."

Proslavljanje Olimpijinih navijačev na Slovenski cesti v Ljubljani (vir: Olimpija supporters)


Eleke: Šampioni, šampioni, ole, ole, ole!
Izjavi Kronavetra in Matića po potrditvi naslova