Drugič letos so nogometaši Olimpije takole z navijači slavili v Ljudskem vrtu. Po visoki avgustovski zmagi in dveh remijih imajo v medsebojnih obračunih lepo prednost. Foto: www.alesfevzer.com
Drugič letos so nogometaši Olimpije takole z navijači slavili v Ljudskem vrtu. Po visoki avgustovski zmagi in dveh remijih imajo v medsebojnih obračunih lepo prednost. Foto: www.alesfevzer.com
Ljubljanski navijači so v rekordnem številu zadnjega obdobja derbijev prišli na gostovanje v Maribor. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Zajc
Na prvi tekmi se je Miha Zajc izkazal z golom in podajo, tudi tokrat pa je dokazal, da je nogometaš z idejo, obenem pa je bil ob Blessingu Elekeju tudi najnevarnejši med zmaji. Foto: www.alesfevzer.com
Miroslav Radović
Miroslav Radović je na dveh tekmah v dresu Olimpije kljub slabši fizični pripravljenosti dokazal, da je velika okrepitev za zmaje. Foto: www.alesfevzer.com
Danko Lazović
Danko Lazović, ki ima za sabo bogato kariero, tokrat še ni imel pravice nastopa. Od srbskega napadalca v Ljubljani veliko pričakujejo. Foto: www.alesfevzer.com
Po derbiju bolj zadovoljna Olimpija
Vrhunci tekme MB - OLI in komentar Prašnikarja

Za Ljubljančane je brez dvoma tudi remi pozitiven rezultat. Po končanem derbiju so v taboru zmajev lahko bistveno zadovoljnejši od večnih vijoličastih tekmecev. Olimpija je namreč ohranila razmeroma visoko prednost šestih točk na lestvici, drugič v tej sezoni pa je Ljudski vrt zapustila brez prejetega zadetka. Do konca je še 12 krogov in poleg derbija, ki bo v Stožicah na začetku maja (6. ali 7.), mora Maribor, če želi ubraniti naslov, upati ob svojem brezhibnem delu na dva spodrsljaja Olimpije, ki je ob dveh remijih na medsebojnih obračunih avgusta lani Ljudski vrt zapustila z visoko zmago (3:0).

"Bil je pravi derbi z veliko borbenosti na obeh straneh, z veliko želje na terenu, veliko taktike … Obe ekipi sta skušali izkoristiti nekaj svojih prednosti in manjših slabosti nasprotnika. Nekaj časa je Maribor narekoval ritem, nekaj časa smo ga mi. Pobuda se je menjala. Vsak je imel svoje trenutke, ko je dobro igral. Ali sem zadovoljen s točko? Delno, saj smo imeli tri ali štiri res velike priložnosti – dve prek Elekeja, eno prek Zajca in še Fink in Kronaveter sta bila nevarna. V obrambi smo bili dobro organizirani in z izjemo ene akcije pred našim golom ni bilo nevarno. Maribor si je priigral eno res veliko priložnost prek Novakovića. Tako sicer mislim, da je najbolj pošten izid remi, a nam je žal, da nismo izkoristili kakšne izmed teh priložnosti, da bi lahko osvojili tri točke," je po tekmi povedal ljubljanski trener Marko Nikolić.

Mojstrski akciji Zajca zmanjkala le pika na i
Derbi ni postregel z veliko kakovostnega nogometa. Lepih in domiselnih akcij je bilo malo, igra pa ob veliki borbenosti obeh enajsteric precej raztrgana. Če je ob koncu delitev točk glede na prikazano na terenu povsem zaslužena, pa sta si vseeno obe ekipi priigrali nekaj lepih priložnosti. Pri Olimpiji je bil dvakrat v dobrem položaju pri zaključku nezbran Blessing Eleke, ob najlepši akciji na tekmi, ko si je po dvojni podaji z Miroslavom Radovićem s peto žogo v kazenski prostor mimo domače obrambe iznajdljivo porinil Zajc, ki je bil že drugo tekmo v spomladanskem delu med najvidnejšimi v dresu Olimpije, pa je pravi mojstrovini manjkala le pika na i z dobrim zaključkom.
"Bila je lepa akcija, a žal se na koncu ni poklopilo pri strelu," je veliko priložnost komentiral Zajc. "Tekma je bila čvrsta in obe ekipi sta bili dobro taktično pripravljeni. Lahko smo zadovoljni s točko, a imeli smo svoje priložnosti, vendar smo bili pri zaključkih premalo natančni. Nič zato, gremo naprej in iz tekme v tekmo je treba nizati zmage. Že po prvi tekmi spomladanskega dela smo pridobili veliko samozavesti. Zdaj je bilo pred derbijem malce več pritiska. Mislim, da smo se s tem dobro spopadli, in verjamem, da bo zdaj naprej lažje. Igramo vse bolje, vemo, da to še ni to, a bomo igro še popravili."

Radović kljub slabši pripravljenosti veliko pokazal
Pod taktirko Marijana Pušnika, ko je lansko sezono končal poškodovan, se je Zajc dolgo boril za pomembno vlogo v moštvu. Proti koncu jesenskega dela si je izboril mesto v začetni postavi, s prihodom Nikolića pa je ključen igralec Olimpije. Srbski trener mu je dal precej svobode v igri in 21-letni nadarjeni vezist je na obeh tekmah pokazal svoj razkošen talent.

Zajc je proti Mariboru lepo kombiniral z Radovićem, ki je z nekaj potezami dokazal, da gre za nogometaša, ki je za slovenski prostor dodana vrednost. Srbski napadalec je sicer še v precej slabi fizični pripravljenosti, izgubiti mora še nekaj kilogramov, vendar pa kakovost ni sporna, kar je dokazal tako proti Kopru kot tudi proti Mariboru. "Verjamem, da bom Olimpiji pomagal pri izpolnitvi končnega cilja. Vsi vemo, kakšen je. 20 let Ljubljana čaka na to. Upam in verjamem, da bom del tega uspeha," je povedal Radović, ki je, kot je dodal, prvič po skoraj letu dni odigral 90 minut.
Olimpija še čaka na veliko okrepitev Lazovića
Izkušeni srbski nogometaš ima veliko izkušenj z derbiji, ki jih je igral v Srbiji in na Poljskem, kjer so to posebne tekme: "Mislim, da je derbi izpolnil pričakovanja. Videli smo vse, kar sodi na take tekme, le golov ne. Bila je prava moška igra, obe ekipi sta si priigrali nekaj lepih priložnosti. Osvojili smo zelo pomembno točko in mislim, da smo v dobrem položaju. Pred nami sta dve domači tekmi, ki jih moramo dobiti, in verjamem, da bomo iz tekme v tekmo rasli."

Radoviću so ob koncu tekme vidno pošle moči. Nikolić je že prej iz igre potegnil prvega napadalca Elekeja in tako je Srb zaigral povsem v konici. 36-letni strokovnjak na ljubljanski klopi je dejal, da mu je zmanjkal kakovosten ofenziven nogometaš v rotaciji, saj Olimpija iz Kitajske še ni dobila papirjev za Danka Lazovića, najbolj zvenečo okrepitev zmajev med zimskim premorom: "Vsi veste, kakšna je naša kadrovska situacija. V prestopnem roku smo ostali brez Šporarja, ki je bil prvi strelec, v zelo težkem obdobju pa še brez Hentyja, ki je bil neugoden igralec, kar v Mariboru zelo dobro vedo še s prvega derbija. Igralci, ki so prišli, so zagotovo zelo kakovostni, a niso še dovolj pripravljeni. Imel sem dilemo, ali bi privarčeval Radovića za drugi polčas, ko bo več prostora, saj vsako moštvo malce pade. Wobay je imel med tednom nekaj težav s kolenom in zato smo se odločili za tako potezo. Zaradi administrativnih težav, saj še čakamo na papirje, smo ostali brez Lazovića. Lahko sem zadovoljen glede na to, da imamo majhno izbiro v napadu. Dejansko nam je na derbiju manjkal še en dober napadalec v rotaciji."

Nikolić: Vsa Ljubljana dihala za derbi
Olimpija ima vse niti v svojih rokah. Na 12 tekmah si zmaji, če želijo po dveh desetletjih vrniti lovoriko v prestolnico, ne smejo privoščiti veliko spodrsljajev. "Velika hvala navijačem, ki so v takem številu prišli iz Ljubljane. Ta izjemna podpora fantom res veliko pomeni in pozval bi jih, da nas tudi na naslednjih tekmah tako podpirajo. Pred nami je 12 majhnih finalov in čaka nas težak boj za naslov. Z mislimi smo le pri naslednjem nasprotniku. Sem debitant na slovenskem derbiju in sem zelo užival v vsem, kar se je dogajalo v zadnjih štirih dneh. V Ljubljani se je dejansko čutilo, da vse mesto diha za to tekmo. To se je pokazalo tudi v rekordnem številu navijačev, ki so prišli v Maribor. Užival sem tudi v vzdušju in mislim, da je tak derbi samo dobra stvar za slovenski nogomet," je povedal Nikolić.

Tudi nogometaši, ki so osvojeno točko na koncu proslavili z navijači, so bili navdušeni nad podporo. Na stadionu se je zbralo 12.160 gledalcev, od tega jih je več kot 1.000 pesti stiskalo za goste, kot pa je povedal Nikolić, pa je Ljubljano že zajela nogometna evforija. "Poln stadion in dobro vzdušje, kar se za derbi tudi spodobi. Zahvala našim navijačem, ki so prišli v takem številu in nam pomagali do te točke," je dejal Zajc, Radović pa je v zahvali navijačem dodal, da "upa, da se bo trend nadaljeval in da bo obisk že na naslednji domači tekmi boljši, kot je bil proti Kopru".

Po derbiju bolj zadovoljna Olimpija
Vrhunci tekme MB - OLI in komentar Prašnikarja