Alejandro Dominguez je načel mrežo rdečih vragov. Foto: EPA
Alejandro Dominguez je načel mrežo rdečih vragov. Foto: EPA
Joel Campbell
Joel Campbell je z izjemnim strelom v 55. minuti povišal na 2:0. Foto: EPA
David Moyes
David Moyes je doživel nov grenak poraz. Rdeči vragi so izpadli iz ligaškega pokala in iz pokala FA, v Premier ligi pa so šele na 6. mestu in zaostajajo kar 15 točk za vodilnim Chelseajem. V primeru izpada na povratni tekmi se bo Moyesu pošteno zatresel stolček. Foto: EPA
Henrik Mhitarjan in Marco Reus
Henrik Mhitarjan in Marco Reus sta že v uvodnih petih minutah priigrala Borussii veliko prednost. Foto: EPA
Oleg Šatov
Oleg Šatov je znižal na 1:2 na začetku drugega polčasa. Foto: EPA
Robert Lewandowski in Lukasz Piszczek
Robert Lewandowski je z dvema zadetkoma zapečatil usodo Zenita. Foto: EPA

35.000 gledalcev je pripravilo izjemno vzdušje na stadionu Georgios Karaiskakis. Gostitelji so bili tri četrtine srečanja boljši tekmec, v zadnjih minutah pa so jim pošle moči, a izbranci Davida Moyesa so popolnoma izven forme, kar se je v letošnji sezoni večkrat pokazalo tudi v Premier ligi.
Dominguez kronal odlično igro Grkov
Grki so odlično igrali na sredini igrišča, dobivali so dvoboje, zelo disciplinirani so bili tudi v obrambi. Čakali so na svojo priložnost, Hernan Perez je v 25. minuti zatresel zunanji del mreže. V 32. minuti je Ioannis Maniatis prišel do strela s 25 metrov, v kazenskem prostoru je žoga v gneči zadela Alejandra Domingueza, ki je podstavil desnico, žoga je spremenila smer in David de Gea je bil nemočen.

Nova hladna prha za angleške prvake se je zgodila v 55. minuti. Michael Olaitan je podal do Joela Campbella, ki je ob neodločnih Michaelu Carricku in Riu Ferdinandu streljal s 25 metrov in ukanil de Geo. Žogo je poslal v levi spodnji kot in poskrbel za pravo evforijo na tribunah.
Van Persie najbližje znižanju
Moyes je v igro poslal Dannyja Welbecka in Šindžija Kagavo. Vratar Grkov Roberto je bil do 80. minute popolnoma brez dela. Najbližje pomembnemu zadetku v gosteh je bil Robin van Persie osem minut pred koncem, ko je z desetih metrov meril prek vrat. Olympiacosu so v zadnjih minutah pošle moči, saj so tekmo odigrali v visokem ritmu, a jim je vseeno uspelo mrežo ohraniti nedotaknjeno, kar je lahko ključno pred povratno tekmo na Old Traffordu 19. marca.

Oslabljena Borussia do lepe prednosti
Nogometaši dortmundske Borussie so v St. Peterburgu ugnali Zenit (2:4). Manjkali so Sven Bender, Ilkay Gündogan, Neven Subotić, Jakub Blaszczykowski in Mats Hummels. Vseeno so izbranci Jürgena Kloppa kaznovali vse napake Rusov in so z nogo in pol že med najboljšo osmerico v Evropi.

Sanjski štart rumeno-črnih
Evropski podprvaki so začeli odlično. Marco Reus je švignil mimo Domenica Criscita z desne strani v kazenski prostor. Italijan ga je skušal zaustaviti s prekrškom, a je Reusu še uspelo spraviti žogo pred vrata, kjer je Henrik Mhitarjan z desnico zatresel mrežo.
Rusi so bili šokirani in že v naslednji minuti so znova prejeli zadetek. Mhitarjan je z desne strani podal v kazenski prostor, Kevin Grosskreutz je podaljšal žogo do Reusa, ki je z levico povišal na 0:2.
Nov udarec za Zenit je bila poškodba stegenske mišice Andreja Aršavina, ki je po četrt ure moral z zelenice, zamenjal ga je Anatolij Timoščuk. Do odmora bi lahko Nemci še povišali prednost, poskusil je kapetan Sebastian Kehl, s prostega strela pa je zapretil sijajni Reus.
Šatov vlil upanje na preobrat
V 58. minuti je Zenit znižal. Hulk je z lobom že spravil žogo prek vratarja Romana Weidenfellerja, Marcelu Schmelzerju je ni uspelo izbiti pred Josejem Rondonom, ki je zatresel prečko, na odbito žogo je pritekel Oleg Šatov in jo poslal v mrežo. Dortmundčani so takoj odgovorili, Lukasz Piszczek je z desne strani podal pred vrata, kjer je Robert Lewandowski z bližine povišal na 1:3.
Lewandowski postavil piko na i
V 69. minuti je Viktor Fajzulin prodrl v kazenski prostor, nespretno ga je podrl Piszczek. Škotski sodnik William Collum je pokazal na belo točko, Hulk pa je z levico zanesljivo znižal na 2:3. Znova so Rusi pozabili na obrambo, Reus je ušel po desni strani in našel Lewandowskega, ki je z desnico verjetno že odločil potnika v četrtfinale. Težko je verjeti, da bi lahko Zenit na vročem Westfalnu slavil kar s 3:0.

Osmina finala, prve tekme:
ZENIT - BORUSSIA (D) 2:4 (0:2)
Šatov 58., Hulk 69./11-m; Mhitarjan 4., Reus 5., Lewandowski 61., 71.

Zenit: Lodijgin, Anjukov ( 83./Smolnikov), Neto, Lombaerts, Criscito, Witsel, Fajzulin ( 84./Keržakov), Hulk, Šatov, Aršavin ( 15./Timoščuk), Rondon.

Borussia Dortmund: Weidenfeller, Piszczek , Friedrich, Sokratis, Schmelzer, Kehl, Sahin, Reus ( 85./Hofmann), Mhitarjan ( 70./Aubameyang), Grosskreutz ( 91./Durm), Lewandowski.

Sodnik: William Collum (Škotska)



OLYMPIACOS - MANCHESTER UNITED 2:0 (1:0)
Dominguez 38., Campbell 55.

Olympiacos:
Roberto, Leandro Salino, Manolas, Marcano, Holebas, Maniatis, Ndinga, Campbell ( 67./Fuster), Dominguez ( 76./Machado), Hernan Perez ( 86./Valdez), Olaitan.

Manchester United: de Gea, Smalling, Ferdinand , Vidić, Evra , Cleverley ( 61./Kagava), Valencia ( 60./Welbeck), Carrick, Young, Rooney, van Persie.

Sodnik: Gianluca Rocchi (Italija)




Sreda ob 20.45:
GALATASARAY - CHELSEA

Verjetni postavi:
Galatasaray: Muslera, Sabri, Semih, Hakan Balta, Alex Telles, Gülselam, Selcuk Inan, Sneijder, Felipe Melo, Drogba, Yilmaz.

Chelsea: Čech, Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta, Ramires, Lampard, Willian, Oscar, Hazard, Eto'o.

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (Španija)



SCHALKE - REAL MADRID

Verjetni postavi:
Schalke: Fährmann, Höwedes, Matip, Felipe Santana, Kolašinac, Boateng, Neustädter, Farfan, Meyer, Goretzka, Huntelaar.

Real Madrid: Casillas, Carvajal, Pepe, Ramos, Coentrao, Modrić, Xabi Alonso, di Maria, Bale, Benzema, Ronaldo.

Sodnik: Howard Webb (Anglija)


Že odigrano:
ARSENAL - BAYERN 0:2 (0:0)
Kroos 54., Müller 88.
RK: Szczesny 38./Arsenal
Neuer je v 9. minuti ubranil 11-m Özilu. Alaba je v 40. minuti z 11-m zadel vratnico.

MILAN - ATLETICO MADRID 0:1 (0:0)
Diego Costa 83.
Birsa (Milan) zaradi poškodbe ni igral.

MANCHESTER CITY - BARCELONA 0:2 (0:0)
Messi 54./11-m, Dani Alves 90.
RK: Demichelis 53./Man. City

BAYER LEVERKUSEN - PARIS SG 0:4 (0:3)
Matuidi 3., Ibrahimović 39./11-m, 42., Cabaye 88.
RK: Spahić 59./Bayer

Povratne tekme bodo 11., 12., 18. in 19. marca.