Franck Ribery upa, da se bo na osrednjem trgu v Münchnu naslednji konec tedna veselil s tremi lovorikami. Foto: EPA
Franck Ribery upa, da se bo na osrednjem trgu v Münchnu naslednji konec tedna veselil s tremi lovorikami. Foto: EPA
Manuel Neuer
Manuel Neuer je lani v finalu obranil en strel z bele točke, nato je celo zadel z enajstih metrov, a to ni bilo dovolj za zmago Bayerna. Foto: EPA
Thomas Müller in Bastian Schweinsteiger
Thomas Müller in Bastian Schweinsteiger sta bila zelo sproščena na treningu. Foto: EPA
Bojan Prašnikar o obeh finalistih Lige prvakov
Nemški nogometni klubi poslujejo z dobičkom

Na sredinem druženju s številnimi novinarji v medijskem centru Allianz Arene sta bila dobro razpoložena Franck Ribery in vratar Manuel Neuer.
"To je največja tekma sezone. Do zdaj nam je šlo vse po načrtih. Vsi se zavedamo, kako pomembna tekma nas čaka. Adrenalin se dviguje iz dneva v dan," je uvodoma dejal 30-letni Francoz.
Vsi sanjajo o lovoriki, ki jim manjka v zbirki
Bavarci so se tretjič v zadnjih štirih letih prebili v finale. Ribery je bil maja 2010 proti Interju kaznovan, lani pa je doživel grenak poraz proti Chelseaju.
"Leta 2010 sem kar težko sedel na tribuni proti Interju. To niso bili prijetni občutki. Še precej večje razočaranje je bil lanski poraz na domačem stadionu proti Chelseaju. Igrali smo zelo dobro, ustvarili smo si veliko priložnosti, na koncu pa doživeli popoln šok. V soboto je lepa priložnost, da to popravimo. Mislim, da si zaslužimo ta naslov. Imamo veliko izkušenj, saj finale ni nič novega, skoraj vsi igralci so že dvakrat igrali tako pomembno tekmo. Vsi sanjamo o tej lovoriki, ki nam manjka v zbirki," je pojasnil v "francoski" nemščini.
Obe ekipi se odlično poznata, v letošnji sezoni sta se srečali že štirikrat. "Dortmund je zelo močna ekipa, to so že večkrat dokazali. Če bomo igrali tako kot v polfinalu proti Barceloni, imamo lepe možnosti za uspeh. Borussia po navadi nima velike posesti žoge, paziti moramo na njihove protinapade, tudi iz kotov in prostih strelov so zelo nevarni," je razmišljal Ribery, ki ga bo skušal zaustaviti Lukasz Piszczek. "Piszczek je zelo dober branilec, veliko teče, zna onemogočati napadalce. Na levi strani smo zelo močni, saj se z Davidom Alabo odlično ujameva."
Heynckes ga je prerodil
Ribery je imel veliko nesporazumov s trenerjem Louisom van Gaalom. V sezoni 2010/11 je večkrat dejal, da prav nič ne uživa v Münchnu. S prihodom Juppa Heynckesa se je vse spremenilo, zdaj je le še vprašanje časa, kdaj bo podaljšal pogodbo. V Münchnu si želi ostati do konca kariere.
Zdaj misli tudi na obrambo
"Prihod Heynckesa je bil izjemno pomemben za moj razvoj. Na igrišču se precej bolje počutim, zelo sem srečen v Münchnu. V letošnji sezoni igram najbolje. Vedno sem mislil samo na napad, to se je v zadnjem času spremenilo. Proti Juventusu in Barceloni se morajo vsi igralci tudi vračati v obrambo," je Francoz pohvalil 68-letnega stratega Bayerna, ki se po letošnji sezoni poslavlja. Nasledil ga bo Pep Guardiola.
Bo Sammer moral delati sklece?
Vodstvo Bayerna je ta teden pojasnilo, da v primeru zmage slavje na Marienplatzu ni načrtovano, saj je naslednjo soboto na sporedu še finale nemškega pokala proti Stuttgartu v Berlinu.
"Zelo lepo bi bilo na balkonu mestne hiše stati s tremi pokali. Z Matthiasom Sammerjem sva še lani stavila, kdo naredi več sklec v primeru zmage v Ligi prvakov. Odlično sem pripravljen, Matthias bo moral narediti več kot 100 sklec, če v soboto zmagamo," je še dodal Ribery.
Tudi letos je Neuer pripravljen streljati z bele točke
Neuer je prepričan, da je v soboto pravi čas, da končno dvignejo tako želeni pokal: "Na treningih je koncentracija velika, vsi se veselimo finala. To je vrhunec kariere vsakega nogometaša. Prišel je čas, da dvignemo ta pokal."
Lani so Bavarci izgubili finale na Allianz Areni proti Chelseaju po streljanju enajstmetrovk. Večina igralcev ni imela dovolj poguma, zato je v tretji seriji streljal kar Neuer in celo matiral Petra Čecha.
"Pomislil sem tudi na enajstmetrovke, nisem še delal podrobnih analiz. V naslednjih dneh si bom ogledal posnetke. Želim si, da bi zmagali že po 90 minutah. Nisem še streljal enajstmetrovke na treningu, a če bo treba, lahko znova streljam," je odločen nemški reprezentančni vratar.
Svetovni zvezdniki zdaj raje pridejo v Nemčijo
Prvič se bosta v finalu Lige prvakov pomerili dve nemški ekipi. "Nemški nogomet je v zadnjih letih zares zelo napredoval. Zvezdniki zdaj ne pomislijo le na Španijo ali Anglijo, ampak pridejo tudi v Nemčijo. Odločil sem se, da ostanem v Nemčiji in zdaj vidim, da sem se pravilno odločil. Bayern se je že trikrat v zadnjih štirih letih prebil v finale Lige prvakov," je sklenil Neuer.

Bojan Prašnikar o obeh finalistih Lige prvakov
Nemški nogometni klubi poslujejo z dobičkom