Zmagoviti objem prvih dveh junakov vratarja Victorja in slovitega Ronaldinha, ki lahko postane šele sedmi nogometaš z naslovom evropskega in južnoameriškega klubskega prvaka. Foto: Reuters
Zmagoviti objem prvih dveh junakov vratarja Victorja in slovitega Ronaldinha, ki lahko postane šele sedmi nogometaš z naslovom evropskega in južnoameriškega klubskega prvaka. Foto: Reuters
Atletico Mineiro
Atletico Mineiro je bil najboljše moštvo skupinskega dela Cope Libertadores in bo v dvoboju z izkušenejšo Olimpio užival v vlogi favorita. Foto: Reuters

Newell's Old Boys (matični klub Lionela Messija) je prvo tekmo v Rosariu dobil z 2:0, a na povratni tekmi pred bučnim občinstvom na stadionu Independencia je Atleticu Mineiru uspelo na dramatičen način izničiti zaostanek. Že v 3. minuti je čarovnijo uporabil Ronaldinho, ki je z izredno natančno globinsko podajo našel hitronogega Bernarda, ki je zabil z 1:0.

Mrk reflektorjev podaljšal tekmo
Nato se je začelo dolgo čakanje na drugi zadetek "petelinov". V 2. polčasu je vmes na enem izmed stebrov z reflektorji celo zmanjkalo elektrike (Brazilci so se pošalili, da je to povzročila mačka). Po četrtni prekinitvi in v uradno 84. minuti pa je Atletico le izenačil skupni izid: z razdalje je z voleja zadel Guilherme. O drugem finalistu Cope Libertadores so tako odločali streli z bele točke.

"Dinho" zadel, Maxi zapravil
Po štirih zadetkih in štirih zgrešenih enajstmetrovkah je kot peti strelec za gostitelje pristopil Ronaldinho, ki je hladnokrvno v drugo stran poslal vratarja Guzmana, sam pa zadel ob vratnici. Peti strelec pri argentinskih prvakih je bil Maxi Rodriguez, nekdanji zvezdnik Liverpoola, katerega strel pa je ubranil vratar Victor.

Brazilci so se veselili zgodovinskega klubskega uspeha, medtem ko Argentince v žalosti čaka razpad močnega moštva: trener Gerardo Martino odhaja, zadnjo tekmo kariere je odigral znameniti branilec Gabriel Heinze (PSG, Manchester United, Real Madrid), ki se je poškodoval med tekmo, prvi strelec Nacho Scocco odhaja v Evropo.

Paragvajsko-brazilski obračun za naslov prvaka
Atletico Mineiro se bo v svojem prvem finalu Pokala osvoboditeljev (južnoameriške Lige prvakov) pomeril s trikratnim prvakom Olimpio, ki bo v Asuncionu 17. julija gostil prvo tekmo, povratna pa bo teden dni kasneje v Belo Horizonteju.

Oba gola in celotna "loterija" v Belo Horizonteju