Srečko Katanec ima kar nekaj dilem, z Litvo pa ima iz zadnjega ciklusa mešane izkušnje. V gosteh 12. oktobra 2014 so z dvema goloma Milivoja Novakovića Slovenci rutinirano slavili, doma pa 9. oktobra lani odigrali bledih 1:1. Foto: www.alesfevzer.com
Srečko Katanec ima kar nekaj dilem, z Litvo pa ima iz zadnjega ciklusa mešane izkušnje. V gosteh 12. oktobra 2014 so z dvema goloma Milivoja Novakovića Slovenci rutinirano slavili, doma pa 9. oktobra lani odigrali bledih 1:1. Foto: www.alesfevzer.com
Bojan Jokić
Bojan Jokić je edini pravi levi bočni branilec, ki pa očitno pri Villarrealu ne bo več igral, saj ga ni niti med 25 prijavljenimi za evropska tekmovanja niti ni bil prijavljen za La Ligo. Zadnja leta mu je konkuriral Andraž Struna, sicer naravni desničar, a je po izteku pogodbe s PAS Giannino še brez novega kluba. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Roman Bezjak
Slovenija je spomladi odigrala štiri prijateljske tekme in dosegla samo en gol - Roman Bezjak proti Makedoniji. Ravno 27-letni Korošec ima za seboj najdaljši in hkrati najuspešnejši štart nove sezone: na 8 tekmah je zabil 8 golov in prispeval še 2 podaji. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Jan Oblak
V obrambi, na sredini in napadu je kar nekaj dilem, zato pa se ve, kdo ima zagotovljeno mesto v vratih - Jan Oblak. Foto: BoBo
Andraž Kirm
Andraž Kirm se je vrnil v Slovenijo k Olimpiji, kjer pa z igrami ni potrdil reprezentančnega statusa. V zadnjih 9 letih je bil sicer standardni član in je za Slovenijo zbral kar 71 nastopov. Foto: www.alesfevzer.com
"Upam, da začnemo bolje, kot smo prejšnji ciklus"

kvalifikacije za SP 2018. Selektor Srečko Katanec je izbral 24 najboljših, ki bodo 4. septembra gostovali v Litvi.

Med 24 izbranci ni pretresov, se je pa seznam za prvo kvalifikacijsko tekmom v novem ciklusu v primerjavi s pomladjo moral skrčiti. Mesto med vezisti tako ni našel standardni reprezentant zadnjega desetletja Andraž Kirm, ki v dresu Olimpije ne izstopa. "Andraž Kirm trenutno ni na ravni, da bi lahko bil z nami. Ko bo pokazal igre, ki jih je sposoben, se bo lahko spet vrnil," je obrazložil selektor Katanec.

Poklicani samo trije pravi napadalci
Zato je kljub številnim zapravljenim priložnostim v dresu Maribora mesto v reprezentanci zadržal izkušeni napadalec Milivoje Novaković, kateremu bosta od pravih špic družbo na pripravah delala le še Robert Berić in Roman Bezjak, ki pa sta že v polni strelski formi. Pri napadalcih je štet še Josip Iličić, ki v Fiorentini res igra podpornega napadalca, a se v reprezentanci malokdaj znajde v tej vlogi. Slovenija je sicer na štirih pripravljalnih tekmah v letu 2016 dosegla samo en gol in si na splošno ustvarila malo priložnosti.

Največja težava mesto levega bočnega branilca
"Začenjamo novi cikel. Upam, da bomo začeli bolje kot prejšnjega, predvsem glede točk. Prejšnji konec tedna mi je dal nekaj veselja. V smislu zabijanja golov, dinamike naših igralcev. Videl sem lepe stvari. Če bo to zdržalo do tekme z Litvo, se mi lahko kar smeje. Tega v preteklosti nisem videl,"
je uvodoma na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju dejal Katanec in malce potarnal nad izbiro levih bočnih igralcev. Med njimi je tudi prva izbira Bojan Jokić, katerega status pri Villarrealu je negotov, saj ni prijavljen za evropska tekmovanja, niti še za špansko prvenstvo.

"Z levimi bočnimi imamo nekaj težav, na desni pa smo pokriti solidno. Bojan je v trenažnem procesu, priprave je opravil v celoti, tudi na prijateljskih tekmah je igral, nato pa v ligi ne. Je pa vadil. Upam, da bo kaj igral ali pa si našel novo sredino," je o težavah z levimi bočnimi branilci povedal Katanec.

Prva liga prispeva pet reprezentantov
Popolni novinec v članski reprezentanci je le tretji vratar Matic Kotnik, ki brani v Prvi ligi za Celje. Iz slovenskega prvenstva so mesto v reprezentanci ob omenjenem Novakoviću zadržali še vezisti Matic Črnic (Domžale), Blaž Vrhovec (Maribor) in Miha Zajc (Olimpija).

Katanec po Osimovem vzoru poudarja obrambo
Med preostalimi 23 je brez nastopa za Slovenijo samo še levi bočni branilec Dejan Trajkovski (Twente), ki pa je že bil prej enkrat na reprezentančnih pripravah. "Zanimiv, hiter, dinamičen igralec. Malce več mora posvečati pozornosti obrambi, on pa se bolj usmerja v napad, kar je sicer lepo. Zelo podobno je pri Petru Stojanoviću, a pri nas v reprezentanci se moramo najprej usmeriti v branjenje," je izbiro branilca, ki je poleti Domžale zamenjal za Twente na Nizozemskem pojasnil selektor.

"Zakaj? Moj selektor Ivica Osim je že pred ohoho leti dejal: V 80 odstotkih zmagujejo moštva, ki se najprej branijo. In to še kako drži, kar dokazujejo ravno razplet evropskega prvenstva in bi bržkone potrdile tudi statistične analize," je Katanec podkrepil, da se bo igra Slovenije gradila iz obrambe naprej.

Tomaž Kavčič novi Katančev pomočnik
Po zapravljeni priložnosti za Euro 2016 slovenska nogometna članska reprezentanca začenja novo poglavje - kvalifikacijsko pot v skupini F, ki naj bi vodila na SP 2018 v Rusiji. Selektor Srečko Katanec se podaja v nov, že peti kvalifikacijski ciklus. Zdaj se je strokovnemu vodstvu kot pomočnik selektorja priključil Tomaž Kavčič nekdanji selektor mlade reprezentance. "Veselim se sodelovanja z njim. Več oči več vidi, več ljudi več zna. Pozna kar nekaj fantov, ki so zdaj v članski vrsti. Mogoče ve določene stvari, ki jih jaz ne. Gremo skupaj v zmage," je o novem sodelavcu povedal Katanec.

Štejeta samo prvi dve mesti v skupini
Slovenska nogometna reprezentanca se bo na Brdu pri Kranju zbrala v ponedeljek, kjer se bo pripravljala vse do sobotnega odhoda v Litvo. Prva tekma v skupini F bo odigrana v Vilni v nedeljo, 4. septembra, ob 18.00. Slovenijo nato oktobra čakati dve ključni domači tekmi s prvima favoritoma skupine Slovaško (8. oktober) in Anglijo (11. oktober).

V slovenski skupini sta še Malta (11. novembra v gosteh) in Škotska (26. marca 2017 v Glasgowu), nato pa bo sledil še pet povratnih tekem. V Rusijo neposredno potuje samo zmagovalec skupine, drugouvrščeni pa nadaljuje v dodatnih kvalifikacijah.

REPREZENTANČNI SEZNAM SLOVENIJE ZA LITVO (24)

Vratarji (3):
Belec Vid, Carpi (ITA II)
Oblak Jan
, Atletico Madrid (ŠPA)
Kotnik Matic, Celje (SLO

Branilci (8):
Cesar Boštjan, Chievo (ITA)
Jokić Bojan, Villarreal (ŠPA)
Mevlja Miha, Dinamo Bukarešta (ROM)
Samardžić Miral, Henan Jianye (KIT)
Skubic Nejc, Konyaspor (TUR)
Struna Aljaž, Palermo (ITA)
Stojanović Petar, Dinamo Zagreb (HRV)
Trajkovski Dejan, Twente (NIZ)

Vezisti (8):
Birsa Valter, Chievo (ITA)
Črnic Matic, Domžale (SLO
Kampl Kevin, Bayer Leverkusen (NEM)
Krhin Rene, Granada (ŠPA)
Kurtić Jasmin, Atalanta (ITA)
Verbič Benjamin, Köbenhavn (DAN)
Vrhovec Blaž, Maribor (SLO)
Zajc Miha, Olimpija (SLO)

Napadalci (4):
Berič Robert, St. Etienne (FRA)
Bezjak Roman, Rijeka (HRV)
Iličić Josip, Fiorentina (ITA)
Novaković Milivoje
, Maribor (SLO)


Slovenska reprezentanca do 21 let bo 2. septembra igrala osmo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2017. Selektor Primož Gliha je razkril seznam za obračun z Irsko, ki bo v Waterfordu. Prvič je zraven domžalski čuvaj mreže Adnan Golubović.

Slovenija je v skupini 2 trenutno na drugem mestu. Po sedmih tekmah ima 15 točk, štiri manj od vodilne Italije. Irska je četrta z devetimi točkami. V nadaljevanje tekmovanja se uvrstijo zmagovalci devetih skupin in štiri najboljše drugouvrščene reprezentance.

Seznam Slovenije U-21:
- vratarji: Adnan Golubović (Domžale), Grega Sorčan (Gorica), Gregor Zabret (Swansea);
- branilci: Kenan Bajrić (Olimpija), Leo Ejup (Olimpija), Ben Gasser (Achilles '29), Tine Kavčič (Gorica), Luka Krajnc (Cagliari), Aljaž Krefl (Olimpija), Denis Šme (Maribor);
- vezisti: Domen Črnigoj (Lugano), Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town), Dino Hotić (Maribor), Marko Krivičić (Koper), Mitja Lotrič (Rudar Velenje), Aleks Pihler (Maribor), Leo Štulac (Unione Venezia);
- napadalci: Gregor Bajde (Maribor), Žiga Kastrevec (Krka), Alen Ožbolt (Borussia Dortmund), Luka Zahović (Heerenveen/Maribor).

"Upam, da začnemo bolje, kot smo prejšnji ciklus"