Thomas Müller je bil vodja slavja na Camp Nouu. Na obeh polfinalnih tekmah je kar trikrat zatresel mrežo Barce. Foto: EPA
Thomas Müller je bil vodja slavja na Camp Nouu. Na obeh polfinalnih tekmah je kar trikrat zatresel mrežo Barce. Foto: EPA
Javi Martinez
Javi Martinez se je odlično znašel v Münchnu in končno dočakal zmago nad Barco. Foto: EPA
Jupp Heynckes in Tito Vilanova
Jupp Heynckes bi se lahko s klopi Bayerna poslovil z zgodovinskim trojčkom. Pep Guardiola bo vsekakor stopil v velike čevlje. Foto: EPA
Karl Heinz Rummenigge in Uli Hoeness
Uli Hoeness preživlja najtežje trenutke v času, ko njegov klub igra najboljši nogomet v 113-letni zgodovini. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi je vseh 90 minut presedel na klopi. Brez njega je Barca daleč od evropskega vrha. Foto: EPA
David Villa
David Villa na kolenih po drugem polomu v osmih dneh. Foto: EPA
Arjen Robben in Bastian Schweinsteiger
Arjen Robben in Bastian Schweinsteiger bosta imela čez tri tedne popravni izpit. Lani sta bila velika osmoljenca finala. Nizozemec je zapravil najstrožjo kazen v podaljšku, "Schweini" pa je v zadnji seriji streljanja 11-metrovk zadel vratnico. Foto: EPA
Manuel Neuer
Manuel Neuer je imel na obeh tekmah zelo malo dela. Foto: EPA
Odmevi po veliki zmagi Bayerna v Barceloni

"Kaiser" je hitro dodal, da ni igral Lionel Messi, na prvi tekmi pa je bil poškodovan, kar je zelo olajšalo delo Bavarcem. Prvič v zgodovini Lige prvakov bosta v finalu igrala dva nemška kluba, in to v svetišču angleškega nogometa - na Wembleyju. Sebastian Kehl ali Philipp Lahm - eden izmed njiju bo 25. maja dvignil najprestižnejši pokal v klubskem nogometu.
Sobotna tekma priložnost za rezerviste
V soboto se bosta velika tekmeca pomerila pred 80.600 gledalci na stadionu Westfalen. Srečanje 32. kroga Bundeslige ne bo imelo pravega naboja, saj ima Bayern kar 20 točk naskoka pred Borussio. Priložnost bodo dobili številni rezervisti, saj so nosilci igre utrujeni po hudih bojih v Španiji, še bolj pa dolgih slavjih, pivo je v obeh taborih teklo v potokih v zadnjih dveh večerih.

Barcelona brez M
essija popolnoma druga ekipa
Jupp Heynckes je šele tretjo sezono vodil ekipo v Ligi prvakov in tretjič se je prebil v finale. Leta 1998 je dvignil pokal v Amsterdamu, potem ko je madridski Real premagal Juventus z 1:0 z zadetkom Predraga Mijatovića. Lani je doživel grenko plat finalne tekme, potem ko je Bayern kljub veliki premoči na domačem stadionu izgubil proti Chelseaju po streljanju enajstmetrovk.
"Odigrali smo odlično tekmo, občasno smo igrali popoln nogomet. Že po uvodnih minutah sem bil pomirjen, saj sem videl, da vsi igralci izpolnjujejo naloge, bili so maksimalno zbrani. Najpomembneje je bilo, da smo dosegli zadetek, potem je bilo vse lažje. Po lanskem razočaranju smo letos vsi zelo lačni uspeha. Vsi igralci se med seboj sijajno ujamejo in držijo skupaj. Podaje so točne, vse poteka zelo hitro, taktično so vsi nogometaši vrhunsko podkovani, najbolj pa mi je všeč, da se vsi igralci vračajo v obrambo," je pojasnil strokovnjak, ki bo prihodnji četrtek dopolnil 68 let.
"Barcelona je brez Messija popolnoma druga ekipa. Razlika je res neverjetna. To je treba upoštevati," je še dodal vedno skromni Heynckes, ki je posebej poudaril, da to zmago celotna ekipa posveča predsedniku Uliju Hoenessu, ki preživlja zelo težke čase zaradi davčne afere. Ne glede na okoliščine je Hoeness prišel na Camp Nou in se veselil velike zmage kluba, ki mu je posvetil celotno življenje.

Rummenigge se je moral kar uščipniti po dveh sanjskih zmagah

Poleg Hoenessa je na častni tribuni sedel Karl-Heinz Rummenigge: "Moram se kar uščipniti, saj smo najboljšo ekipo sveta premagali s 3:0 na njihovem stadionu, potem ko smo doma zmagali s 4:0. To je res neverjetno. Priznam, da sem se sprostil šele ob vodilnem zadetku, saj sem vedel, da Barca ne bo dosegla šest golov. Preživeli smo dva nepozabna dneva v katalonski prestolnici. Tretji preboj v finale Lige prvakov v štirih letih je izjemen dosežek. Zdaj je čas, da osvojimo pokal. V London lahko gremo samozavestni," je bil navdušen predsednik upravnega odbora.

Celo Sammer ni našel nobene kritike

Športni direktor Matthias Sammer, ki velja za pravega perfekcionista, je tokrat našel same pohvale. Vedno kritični nekdanji nemški reprezentant je bil manjkajoči kamenček v mozaiku Bayerna. Z njegovim prihodom so se odpravile tiste majhne pomanjkljivosti, Sammer se vedno posveča detajlom.
"Zadnja dva finala smo izgubili. Popolnoma jasno je, da moramo zmagati v Londonu. Res smo se zelo izboljšali skozi celotno sezono in smo na pravi poti. Na pokalni tekmi proti Borussii smo igrali dobro, proti Barceloni pa še veliko bolje. Če bomo tako igro prikazali v finalu, bomo zagotovo zmagali," je bil optimističen Sammer, ki je leta 1997 z Borussio postal evropski prvak, pet let pozneje pa je na trenerski klopi osvojil še državni naslov. Spomnil se je pokalne četrtfinalne tekme na Allianz Areni, ko je Bayern premagal Borussio z 1:0. Odločilni zadetek je dosegel Arjen Robben.
Robben: 4:0 in 3:0 - to je zgodovinsko
Robben je v 48. minuti z levico razblinil še zadnje upe Barcelone. "4:0 v Münchnu in 3:0 na Camp Nouu - to je zgodovinsko. Res smo ponosni na ta dosežek, zdaj bomo uživali v zmagi. V garderobi je neverjetno vzdušje, sploh ne morem verjeti, da smo tako gladko odpravili najboljšo ekipo zadnjih petih let. V letošnji sezoni se je ekipa še precej izboljšala. Kakovost kadra je izjemna," je bil razpoložen Nizozemec.
Bo Lahm končno dvignil veliko lovoriko?
Philipp Lahm je bil še posebej zadovoljen, saj je v 77. minuti lahko zapustil zelenico in se tako izognil rumenemu kartonu, ki bi pomenil, da ne bi smel igrati na Wembleyju. Damir Skomina je pokazal le tri rumene kartone, Bavarci pa bodo v London odpotovali v popolni postavi.
"Nismo pričakovali tako visoke zmage, saj je Barca še vedno zelo močna ekipa. Že po žrebu smo se zavedali, da lahko Barceloni povzročamo velike težave. Na dveh tekmah nam je zares sanjsko uspelo. Zdaj je res čas, da odpremo kakšno pivo," je razmišljal kapetan, ki si tako zelo želi velike mednarodne lovorike, večkrat je bil že zelo blizu z Bayernom in nemško reprezentanco.
Javi Martinez okusil slast zmage nad Barco
Edini srečni Španec na Camp Nouu je bil Javi Martinez. "V dresu Bilbaa sem odigral okoli 15 tekem proti Barceloni in nikoli nisem zmagal. Za to doživetje sem moral priti v Nemčijo. Na obeh tekmah smo bili precej boljša ekipa, zdaj sem zelo srečen. Veliko mojih prijateljev je navijačev Barce, a so se vseeno veselili ob mojem velikem uspehu," je povedal sijajni vezist, ki vse bolj opravičuje 40 milijonov evrov visoko odškodnino.
Rossell napovedal naslov Bayerna
Katalonci so se zelo športno prenesli poraz. Predsednik Sandro Rossell je čestital nemškim prvakom: "Bayern je bil veliko boljši in zasluženo se je prebil v finale. Končni izid 7:0 na dveh tekmah je morda res malce previsok. Vse možnosti smo zapravili že v Münchnu. Trenutno je Bayern najmočnejša ekipa v Evropi in mislim, da bodo dobili tudi finale, čeprav se nikoli ne ve."
Vilanova: Igralci Bayerna so v boljši formi
"Bayern je dokazal, da je na najvišji ravni. Rad bi se zahvalil navijačem, ki so nas podpirali do konca tekme. V prvem polčasu smo se dobro držali, gol Bayerna na začetku drugega polčasa pa je dokončno odločil potnika v finale. Odlično so fizično pripravljeni, mi nismo. Njihovi igralci so v najboljši formi, moji izbranci niso. Manjkalo je veliko pomembnih igralcev. Messi je igral v Bilbau, ker se je dobro počutil. Na treningih se je stanje poslabšalo in dejal je, da ne more pomagati ekipi na tako pomembni tekmi. Popolnoma jasno je, da se odsotnost Messija zelo pozna. Vsekakor se lahko mi in Real Madrid enakovredno kosamo z nemškimi klubi, a tokrat so bili v polfinalu boljši," je na novinarski konferenci pojasnil trener Barce Tito Vilanova.
Xavi: Bayern je bil boljši v vseh prvinah
Gerard Pique je v 72. minuti poslal žogo v lastno mrežo in zaokrožil črn večer na Camp Nouu: "Poskušali smo na vse načine doseči vodilni zadetek še pred odmorom. Če bi nam uspelo, bi se lahko vse drugače obrnilo. Treba je priznati, da je Bayern igral odličen nogomet."
Kapetan Xavi je zapustil igrišče že v 55. minuti, deset minut zatem je odšel še Andres Iniesta. Brez dveh nosilcev igre in virtuoza Messija je Barcelona le sivo povprečje in daleč od evropskega vrha, kar se je pokazalo že proti Milanu in Paris St. Germainu. "Bayern je igral vrhunski nogomet, veliko boljši so bili od nas v vseh prvinah. Nismo igrali dobro, veliko stvari bo treba izboljšati. Veliko sreče jim želim v finalu," je pojasnil Xavi.
Borussia izjemno neugoden tekmec za Bavarce
Nogometaši Bayerna imajo zares grenke spomine na finalne tekme Lige prvakov. V zadnjih 37 letih so le enkrat dvignili prestižni pokal, zgodilo se je 23. maja 2001 na San Siru, ko so po streljanju enajstmetrovk ugnali Valencio. Junak je bil Oliver Kahn, v tretji seriji je mojstrsko odbil strel Zlatka Zahovića. Borussia je bila v finalu le enkrat, 28. maja 1997 je presenetila Juventus na olimpijskem stadionu v Münchnu s 3:1.
Rumeno-črni so bili trn v peti Bayerna v zadnjih dveh sezonah, ko so dobili vse štiri prvenstvene obračune, maja lani pa še finale nemškega pokala v Berlinu (5:2). V letošnji sezoni sta se ekipi srečali trikrat na Allianz Areni, v superpokalu je bilo 2:1 za Bayern, v prvenstvu 1:1, v četrtfinalu pokala pa 1:0. Seveda se nobena tekma niti približno ne more primerjati s tisto, ki bo na sporedu 25. maja na Wembleyju.

Odmevi po veliki zmagi Bayerna v Barceloni