Gylfi Sigurdsson je v Stožicah dokazal, da je pravi velemojster. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Gylfi Sigurdsson je v Stožicah dokazal, da je pravi velemojster. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Islandija v Stožicah premagala Slovenijo

l v 55. minuti.

Vsi islandski igralci so nasmejani prihajali na pogovor z novinarji. Sigurdsson je prišel zadnji. "Slovenci so nadzorovali potek tekme, v prvem polčasu smo igrali zelo slabo. Po izenačenju na 1:1 smo pridobili samozavest in se na koncu veselili velike zmage. Slovenci so zelo dobro odigrali prvi polčas, potem pa so prejeli zadetek in nato je težko igrati naprej. Imeli smo tudi nekaj sreče pri drugem golu," je pojasnil junak srečanja v Stožicah, ki je Islandijo popeljal tik pod vrh lestvice skupine E.
23-letni vezist Tottenhama je v 15 dneh kar trikrat matiral Samirja Handanovića. 7. marca je na White Hart Lanu zadel za 2:0 proti Interju, Spursi so tekmo na koncu dobili s 3:0, na povratni tekmi na San Siru pa so šele po podaljšku napredovali v četrtfinale.
"Res mi je uspel lep zadetek s prostega strela. Oddaljenost je bila zelo velika, žogo sem odlično zadel in končala je pod prečko. Bolj kot zadetka se veselim treh točk, ki so nas obdržale pri vrhu skupine, imamo lepe možnosti za drugo mesto. Spomnim se, da sem proti Handanoviću zadel že na tekmi Evropske lige proti Interju," je poudaril svetlolasi zvezdnik.
Pred leti ne bi niti sanjali o SP-ju
Islandci nimajo veliko znanih imen v ekipi, širši javnosti sta znana le še napadalec Eidur Gudjohnsen in seveda selektor Lars Lagerbäck.
"Imamo veliko mladih igralcev, ki so že zdaj na visoki ravni. Poleg tega je tudi nekaj veteranov, ki zelo pomagajo. Pred desetimi leti ne bi upali niti sanjati o tem, da bi imeli devet točk po polovici kvalifikacij za SP. Moramo se osredotočiti na drugo mesto, prvo se zdi oddaljeno," je Sigurdsson ostal na realnih tleh. Švica se res zdi razred zase v skupini E.
Medtem ko Slovenci že obupujemo nad svojimi nogometaši, pa Sigurdsson še ni odpisal izbrancev Srečka Katanca, ki potujejo na Islandijo junija: "Slovenci imajo zelo veliko kakovostnih posameznikov. Še vedno je na sporedu pet krogov in tudi Slovenija se še lahko vrne v igro za drugo mesto. Zdaj imate novega selektorja, vse je še mogoče v tej skupini."
Glavni cilj je uvrstitev v Ligo prvakov
Sigurdsson se je preizkusil tudi v Bundesligi, med letoma 2010 in 2012 je igral za Hoffenheim, januarja lani je bil posojen Swanseaju, julija pa je za 8,8 milijona britanskih funtov prestopil k Tottenhamu. Letos se je izkazal predvsem v Evropski ligi, zadel je tudi v Mariboru za končnih 1:1. V četrtfinalu se bo Tottenham pomeril z Baslom.
"Pri Swanseaju sem se hitro navadil na ekipo, pri Tottenhamu je konkurenca močnejša, težje se je prebiti v prvo enajsterico. K sreči še vedno igramo tudi v Evropski ligi, zato trener rotira več nogometašev. Imamo sijajno ekipo, še posebej Gareth Bale je fantastičen. Naš glavni cilj sezone je vsekakor mesto med najboljšimi štirimi v Premier ligi, želimo si zaigrati v Ligi prvakov, saj imamo grenke spomine na lansko sezono, ko nam ni uspelo po spletu okoliščin. Morali bomo zbrati več točk od Arsenala, to je za navijače zelo pomembno. Želimo si tudi zmagati v Evropski ligi. Naš trener jo je že osvojil," je sklenil vezist, ki zelo rad igra Fifo na Playstationu. V prostem času se ukvarja tudi z golfom in poskuša veliko časa preživeti z dekletom.

A. G.

Islandija v Stožicah premagala Slovenijo