Jasmin Kurtić (levo) je bil med bolj opaznimi in razpoloženimi nogometaši v slovenski reprezentanci. Foto: Aleš Fevžer
Jasmin Kurtić (levo) je bil med bolj opaznimi in razpoloženimi nogometaši v slovenski reprezentanci. Foto: Aleš Fevžer
Ilić, Novaković in Katanec po porazu proti Islandiji

Tudi tam je bil junak Gylfi Sigurdsson, ki je zmagoviti zadetek dosegel v 81. minuti. S prostega strela. Samirja Handanovića je sinoči matiral dvakrat in le še povečal svoj letošnji izkupiček proti bratrancema Handanović. V tej sezoni ju je ugnal že štirikrat. V Evropski ligi je oktobra zadel v Ljudskem vrtu proti Mariboru (1:1), čigar vrata brani Jasmin, pred dvema tednoma pa je v Londonu "Sarmi" žogo za hrbet spravil ob zmagi Tottenhama nad Interjem s 3:0.

Slovenija je nadaljevala negativno tradicijo na novem ljubljanskem stadionu, kjer je njen izkupiček na desetih tekmah naslednji: tri zmage, en neodločen izid in šest porazov.


Boštjan Cesar: "Na trenutke ni bilo slabo in smo odigrali dobro. Islandci so bili agresivni, bilo je veliko "duelov" in visokih žog, a tudi mi smo pokazali agresivnost na višji ravni kot na prejšnjih tekmah. Težava je, ker ne moremo držati prave ravni igre vseh 95 minut. V določenih trenutkih padamo v koncentraciji in tekmeci to izkoristijo. Že na veliko tekmah smo prejeli evrogol iz prve priložnosti. To da tekmecem krila, mi pa malo potonemo. Nimamo igre, kot smo jo imeli pred tremi, štirimi leti, ko smo držali žogo in bili gotovi pri podajah."

Milivoje Novaković: "Tako je v nogometu. Mislim, da smo v prvem polčasu zelo dobro igrali. Imeli smo svoje priložnosti, a nismo zadeli. Po menjavi Birse smo padli in dobili dva takšna zadetka, kot da bi Islandci zadeli na loteriji. Težko bi jih bilo preprečiti. Vseeno smo dali maksimum od sebe. Moramo delati naprej in poskušati najti igro, ki smo jo že imeli. Borbenost ne bo dovolj. Ne preostane nam drugega kot delo, delo in delo. Ta reprezentanca ima potencial. Mladim igralcem je treba pomagati. V ospredju bo moral biti pravi karakter in ne ego ali kaj drugega. Najti moramo spet pravi duh, da bomo pravi kolektiv, da bomo garali drug za drugega, si spet upali igrati in bili kompaktni. Prejemati bomo morali manj zadetkov, to nas je v preteklosti krasilo. Vzdušje ni ravno rožnato in veselo, a kot profesionalci moramo sprejeti tudi poraze."

Bojan Jokić: "Razočaranje je veliko. Res smo si želeli zmagati. Nič nam ne gre, kot bi moralo iti. Moramo gledati naprej, biti močni in se pobrati. Prvi polčas je bil veliko boljši od drugega. Po izenačenju Islandije smo padli. Prekršek za prosti strel, s katerega je Sigurdsson dosegel evrogol, sem storil jaz. Igralec je padel zelo hitro, toda ne moremo spremeniti odločitve sodnika. Težko, da se bomo uvrstili na svetovno prvenstvo, toda moramo narediti vse, da zaigramo tako, kot smo že igrali. Vrniti se moramo na stara pota. Mislim pa, da to ni bila tako slaba tekma. Islandci so imeli tri priložnosti, to je bilo vse. Mi iz lepih priložnosti žal nismo zadeli več kot enkrat."

Valter Birsa: "Znova so bile usodne neke malenkosti, ki nam kradejo točke. Mogoče je to dobra šola za naprej. Ne maramo izgubljati, gotovo pa bomo tudi na naslednjih tekmah poskušali osvojiti čim več točk, ne glede na to, ali bomo še imeli vsaj teoretične možnosti za uvrstitev na SP ali ne."

Jasmin Kurtić: "Dokazali smo, da lahko igramo nogomet. Pošteno povedano, Islandije danes ni bilo na igrišču. Igrala je samo Slovenija. Ni se izteklo tako, kot smo želeli, ampak tako je. To je nogomet. Ob polčasu smo dobili navodila, naj se ne pomaknemo nazaj, ampak nadaljujemo napadalno. To smo tudi storili, ustvarili smo si veliko priložnosti, a jih nismo izkoristili. Z vzdušjem sem zelo zadovoljen. Kapo dol navijačem, ker so nas spodbujali in zaploskali ob koncu tekme. V kvalifikacijah nas čaka še pet tekem in ne bomo se predali. Delali bomo do konca in videli, kako se bo izteklo."

Branko Ilić: "Tekmo smo začeli dobro in prvi zadeli. Mislim, da smo v prvem polčasu odigrali brez napak. Islandcem nismo dovolili, da bi si ustvarili kakšno priložnost. Nato so dosegli evrogol, nam pa je potem zmanjkalo malo več igre. Morali bi malo bolj zadržati žogo. V prihodnosti moramo delati predvsem na igri. V slačilnici je bila seveda tišina, selektor pa nam je namenil nekaj spodbudnih besed. Malo smo se tudi med sabo pogovarjali, da nam vsak, ki ima pet minut časa, da gol ali dva. To moramo popraviti. Pri 1:0 bi morali znati zadržati izid. Vsaka čast pa gledalcem: odkar sem v reprezentanci, še nisem doživel, da bi nam kljub porazu proti ekipi, kot je Islandija, zaploskali."

Dejan Lazarević: "Škoda. Zaslužili smo si boljši izid. V prvem polčasu smo bili veliko boljši, po izenačenju pa so oni začeli igrati. Če ne bi dosegli tega evrogola, sem prepričan, da bi mi zmagali. Selektor mi je naročil, naj poskušam izkoristiti svojo hitrost in naj igram brez strahu."

Ilić, Novaković in Katanec po porazu proti Islandiji