Nogometaši Siona so si Evropsko ligo priigrali na igrišču, zdaj pa si je švicarski klub pravico do igranja v evropskem tekmovanju
Nogometaši Siona so si Evropsko ligo priigrali na igrišču, zdaj pa si je švicarski klub pravico do igranja v evropskem tekmovanju "priigral" še na sodišču. Foto: EPA

Šlo naj bi za nepravilnosti pri pogodbah Sionovih igralcev, a je sodišče zdaj odločilo v korist Siona in dalo predlog treh rešitev.

Švicarskemu klubu je Fifa zaradi kršenja pravil pri registraciji egiptovskega vratarja Esama El Hadarija pred tremi leti prepovedala kupovati nove igralce, a se vodstvo kluba na to ni oziralo. Proti Celticu je trener Siona na igrišče poslal Pascala Feindouna, Gabrija, Maria Mutscha, Joseja Goncalvesa in Billyja Ketkeophomphoneja, ki so bili za klub registrirani kljub Fifini kazni. Zdaj Sion dokazuje, da je bila izključitev iz Evropske lige neupravičena.

Dodatne tekme odigrane med zimskim premorom?
Evropska nogometna zveza o omenjenih treh rešitvah sodišča še razmišlja. Ena možnost je, da bi se vsi izidi odigrani do zdaj v skupini I razveljavili. V tej skupini igrajo še Atletico Madrid, Udinese, Rennes in Celtic, skupina pa bi odigrala od začetka s petimi klubi. Druga možnost je, da se Sion priključi skupini in da obveljajo vsi doseženi izidi, medtem ko tretja možnost predvideva vključitev Siona v drugi del Evropske lige po sistemu izpadanja.

Uefa je ob tem poudarila, da je vsak izmed predlogov možen le, če se z njim strinjajo vse ekipe v skupini, veliko težavo pa bo predstavljal razpored, saj bi Sion igral v zimskem premoru, ko imajo klubi aktivni počitek. Možna je tudi četrta možnost, da se celoten primer preda Mednarodnemu športnemu razsodišču (CAS) v Lozani. Uefa medtem sicer še vedno vztraja pri stališču, da je "Sion kršil pravila in izkorišča sodne postopke, ker tudi negativno vpliva na klube v skupini, do katerih Sion očitno nima spoštovanja". Vseeno pa je Uefa zavezana odločitvi CAS-a, zato želi krovna organizacija rešiti neprijeten položaj še pred dokončno odločitvijo v Lozani.

Lestvica skupine I po 2. krogu:

ATLETICO MADRID    2  1 1 0  3:1  4
UDINESE            2  1 1 0  3:2  4
RENNES             2  0 1 1  2:3  1
CELTIC             2  0 1 1  1:3  1