Zlatko Zahovič je nogometni klub Maribor postavil na noge in ga spremenil v zavidanja vredno blagovno znamko, ki nosi milijonske zneske. Foto: Aleš Fevžer
Zlatko Zahovič je nogometni klub Maribor postavil na noge in ga spremenil v zavidanja vredno blagovno znamko, ki nosi milijonske zneske. Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko imajo v drugih okoljih in drugih športih obilo težav s konkurenčnostjo, je Maribor iz sezone v sezono uspešnejši in bliže vrhu.

Mitja Viler, Jasmin Handanović in Aleš Mertelj
Kako se vse obrne. Jasmin Handanović bo branil v Ligi prvakov, medtem ko bo slavnejši Samir z Interjem najelitnejše klubsko tekmovanje na svetu spremljal le na televiziji. Foto: Reuters

V izdihljajih tekme je bil rešitelj Jasmin Handanović – ubranil je strel branilca van Dijka iz neposredne bližine – in se morda, vsaj začasno, odrešil sindroma bratranca. Ni malo navijačev Maribora, ki Handanovića zgolj prenašajo v vijoličastih vratih, zdi se, da jih je več kot tistih, ki ga imajo radi.


Jasmin Handanović si je v zadnjih letih resda privoščil nekaj velikih jnapak, zato ga številni žalijo, da je zgolj bratranec drugega, boljšega Handanovića, Samirja. Toda velikokrat je, tako kot sinoči, rešil svoje soigralce z izjemnimi obrambami. Maribor je imel pred njim vrsto nezanesljivih vratarjev, njegov prihod v klub pa sovpada s serijo evropskih jeseni. Letošnja je četrta zapored za Maribor.

Skoraj vsak v začetni postavi si zasluži pohvale po zgodovinskem podvigu – nepričakovani junak pa je bil sinoči tudi Aleš Mertelj. Zdelo se je, da bo Kranjčan imel zgolj obrobno vlogo na najpomembnejših tekmah v tej sezoni – potem ko je v prejšnjih velikokrat nosil Maribor in si zaradi tega prislužil reprezentančni vpoklic. Letos je izgubil mesto v prvi postavi, a je v svojem značilnem slogu potrpežljivo čakal na svojo priložnost in jo sinoči tudi dočakal. Začel je tekmo in bil na pravem mestu ob pravem času, ko je Izaguirre v 76. minuti skromno posredoval. Mertljev prispevek je bil odločilen, da se je žoga odbila do Tavaresa, Brazilec pa je potem dosegel edini gol na tekmi.

Junak vijoličastih je bil tudi Ante Šimundža. Trener, ki je prišel kot rešitelj po slovesu soimenjaka Čačića. Ni jih bilo malo, ki niso verjeli vanj, v Glasgowu pa je povlekel pogumno potezo. Zamenjal je začetno postavo, postavo, ki mu je prinesla uspeh proti Maccabiju. Mendyja in Mertlja je uvrstil v začetno enajsterico, Boharja in Derviševića je posadil na klop – in uspel.

Prvo ime Maribora pa pripada tistemu, ki včeraj sicer ni imel neposrednega vpliva na dogajanje na igrišču, a v največji meri kroji usodo vijoličastih v zadnjih sedmih letih. Zlatko Zahovič je ustvaril najuspešnejši slovenskih klub. Medtem ko imajo v drugih okoljih in drugih športih obilo težav s konkurenčnostjo, je Maribor iz sezone v sezono uspešnejši in bliže vrhu.

Klub je zgrajen na zdravih temeljih. Selekcija je zgledna, mladinski pogon odličen, finančno pa je klub – v nasprotju s časi pred Zahovičem – stabilen. Zahovič ima zdaj sladke skrbi, kako čim bolje unovčiti slabih 9 milijonov evrov, ki jih je klub dobil ob preboju v skupinski del Lige prvakov.

Medtem ko imajo v drugih okoljih in drugih športih obilo težav s konkurenčnostjo, je Maribor iz sezone v sezono uspešnejši in bliže vrhu.

Uspeh nogometašev odmeva po celem mestu
Uspeh nogometašev odmeva po celem mestu