Kevin Kampl je do zdaj 24-krat nastopil za slovensko reprezentanco in dosegel dva zadetka. Foto: Reuters
Kevin Kampl je do zdaj 24-krat nastopil za slovensko reprezentanco in dosegel dva zadetka. Foto: Reuters

Kampl je eden najboljših slovenskih igralcev, v zadnjih letih je bil povečini med najbolj vidnimi člani reprezentance. Toda ni jih malo, ki pravijo, da bi lahko Slovenija brez njega celo bolje zaigrala, med njimi tudi dolgoletni predsednik zveze Rudi Zavrl, ki je včeraj v enem izmed pogovorov tako kot pred 14 leti v Južni Koreji stopil na stran Srečka Katanca v sporu igralec-selektor. Kamplova odsotnost in vse peripetije okrog njegovega neprihoda so pustile pečat, tudi če sodimo po izjavah kapetana in selektorja na včerajšnji novinarski konferenci na Brdu.

Boštjan Cesar je sprva mirno rekel, da o Kamplu ne želi govoriti, potem pa je izgubil živce, ko je odgovarjal na vprašanje, ali vseh 23 igralcev stoji za ponesrečeno četrtkovo skupno izjavo, ki so jo reprezentanti kljub pomislekom nekaterih na zvezi spravili v javnost: "Saj je dovolj jasno zapisano, a ne? A ni? No, OK. Manjkajo podpisi. In kaj? Ne razumem. A vas bolj zanima to, kaj govorijo oni, ali naša tekma s Slovaško?"

Slabe volje je bil tudi selektor Katanec. Bil je redkobeseden in je tudi povedal, da se je ta teden ustvarilo negativno vzdušje, podrobnosti pa bo razkril šele po tekmi z Anglijo: "Takrat vam bom nekaj stvari povedal, tako da boste videli. Ne bo ravno fajn, ampak tako pač je."

A skromno vzdušje še ne pomeni, da bo Slovenija danes slabo igrala. Priprave so bile gotovo zahtevnejše kot sicer, profesionalci pogosto pravijo, da jim najbolj ustreza, če se lahko osredotočijo zgolj na nalogo, ki jo imajo pred seboj, ne pa, da se ukvarjajo s postranskimi zadevami. Toda zgodovina reprezentance nas uči, da je Slovenija nekatere svoje največje uspehe dosegla v nemirnih razmerah. Dolgoletni novinar Dela, čislani Franci Božič, je denimo leta 2009 v konfliktnem predsedniku zveze Ivanu Simiču videl enega ključnih razlogov za preboj v Južno Afriko. Morda pa bo zdajšnjo ekipo zedinil nov zunanji sovražnik, pa najsi bo to javnost, ki je ne podpira, sedma sila, ki je preveč kritična, ali pa Kevin Kampl, ki jo je, kot pravijo, pustil na cedilu.
Luka Petrič, Val 202

"Odziv na vse dogodke boste slišali v sredo"
Cesarja razjezilo vprašanje o (ne)podpisih pod izjavo
Novinarska konferenca Katanca pred Slovaško
"Odziv na vse dogodke boste slišali v sredo"
Cesarja razjezilo vprašanje o (ne)podpisih pod izjavo
Novinarska konferenca Katanca pred Slovaško