Foto:
Foto:
Ganski navijač
Barvitost navijaškemu utripu na mundialu, dajejo privrženci okroglega usnja iz vseh celin sveta. Foto: EPA

Navijaški bum je spremenil nemška mesta v pravo nogometno meko. Samo v navijaškem kampu v Dortmundu, ki zdaj živi v pričakovanju tekme osmine finala med Brazilijo in Gano, so doslej našteli več kot 25.000 nočitev. Pa poglejmo, kako posameznik pride skozi dan najceneje.

Spanje za 35 evrov na noč
Za sobo s klimo v največjem navijaškem kampu v Nemčiji (4.000 ležišč) tik ob dortmundskem stadionu je potrebno odšteti 35 evrov na noč. Strošek se še zniža, če potujete s prijatelji. Vsak četrti bo namreč spal zastonj. Ob tem dobiš tudi brezplačno vozovnico za vsa javna prevozna sredstva. Za dva obroka na dan boste v povprečju lažji za 10 evrov, seveda, če se ne boste odločili za »kebabe« in »bratwurste«, ki stanejo evro in pol.

Pomemben navijaški pripomoček je seveda tudi pivo. Za vrček v strogem centru mesta vam bodo zaračunali 3,5 evra. Tudi tu pa se da prihraniti. V turških »fast foodih« je hmeljev napitek po 1,5 evra, mnogi, med drugim tudi veliko domačinov, pa po svojo pločevinko zavije kar v trgovino (0,5 evra). Vstop je brezplačen tudi v posebno navijaško dvorano, kjer je vsak dan organiziran ogled tekem v živo in zabava do zgodnjih jutranjih ur.

50 evrov za enkratno doživetje
Torej za vrhunsko zabavo in pravo navijaško doživetje je potrebno odšteti nekaj več kot 50 evrov na dan. Res da je v prvem planu nogomet, toda marsikdo je prišel v Nemčijo samo zaradi spoznavanja novih ljudi. »Nimam niti ene vstopnice za tekmo, toda meni je važno samo, da sem tukaj. Da diham svetovno prvenstvo. Tu je veličastno,« je bil nad dogajanjem v Nemčiji navdušen Šved Kristian. Kako tudi ne. Spremljanje tekem v dvorani med tisoči navijači z vsega sveta je res enkratno doživetje. Da o nočnih zabavah ne izgubljamo besed. Mimogrede, povratna vozovnica Ljubljana-Dortmund je okrog 35.000 SIT.

Bili smo na mundialu v Franciji leta 1998 in na Euru 2000 na Nizozemskem, toda Nemčija je v navijaškem smislu postavila nove mejnike, ki jih dolgo, dolgo ne bo mogoče preseči.

R. K./RTV SLO