Bučman, kam se zaletavaš? Foto: EPA
Bučman, kam se zaletavaš? Foto: EPA
David Trezeguet po zgrešeni enajstmetrovki
David Trezeguet je bil poleg Zidana tragični junak finala. Foto: EPA

Italijanski nogometaš naj bi po eni izmed teorij največjega galskega petelina zmerjal z rasističnimi izpadi. Druga teorija trdi, da ga je obtožil za vpletenost v škandal s prepovedanimi poživili, tretja, da je žalil njegovo mater, četrta pa, da je njegovo sestro označil za prostitutko. Po peti teoriji naj bi Materazzi Zidana, ki je kot sin alžirskih priseljencev musliman, imenoval umazani terorist.

Kakor koli, Zidanu je "počil film" in je z glavo podrl Materazzija. Za podoben izpad je bil kaznovan tudi na prvenstvu leta 1998, ko je Francija na domačih tleh postala svetovni prvak.

Sta Španca incident videla le na posnetku?
Glavni sodnik Horacio Elizondo ni videl, kaj se je zgodilo, zato pa sta Zidanovo "bučko" opazila četrti in peti sodnik, oba iz Španije. Morda v živo, morda pa po posnetku, do katerega sta imela dostop. Če sta dogodek res videla šele na posnetku, je kar smiselna opazka francoskega selektorja Raymonda Domenecha, češ da na turnirjih pod okriljem Fife do zdaj še nikdar ni bilo takšnega primera in je zato rdeči karton neregularen.

Igralec tekme - Materazzi!
"Zidane se je odzval neumno in nepremišljeno, vendar se očitno ni mogel zadržati," je dejal Domenech in dodal: "Zame igralec tekme ni Andrea Pirlo, ampak Marco Materazzi, ki je s svojimi provokacijami ob živce spravil Zidana."

Zasluži si spoštovanje!
"Zidane lahko igrišče zapusti z dvignjeno glavo! V življenju je še kaj pomembnejšega od nogometa," je povedal David Trezeguet, ki je edini zgrešil enajstmetrovko. Podporo je Zidanu izrazil tudi francoski predsednik Jacques Chirac, ki je tekmo v Berlinu spremljal v živo. "Res nisem dobro videl, kaj se je sploh zgodilo, vendar je Zidane človek, ki v enem imenu združuje ves francoski nogomet in šport, zato si zasluži spoštovanje," je dejal Chirac.

Trenutek, ki je odnesel naslov
Aime Jacquet, ki je leta 1998 Francoze v vlogi selektorja popeljal do naslova, je prepričan, da bi Francozi osvojili drugo zvezdico, če ne bi Zidane napravil te neumne poteze. "Zidane ne bi smel pasti na tako poceni provokacijo. Kljub vsemu je eden najizkušenejših nogometašev sveta. Žal je prav ta nesrečni trenutek odločil tekmo in nam odnesel naslov," trdi Jacquet, z njim pa se strinjajo tudi francoski mediji.