Povzročitelja vsesplošne nemške evforije. Foto: EPA
Povzročitelja vsesplošne nemške evforije. Foto: EPA
Podolski, Klose in Klinsmann
Lukas Podolski in Miroslav Klose skrbno poslušata navodila selektorja Jürgena Klinsmanna, ki je leta 1990 v Italiji osvojil naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Premet Klose
Tradicionalni premet Mira Kloseja po zadetkih. Foto: EPA
Lukas Podolski
Novi ljubljenec ženskih src, Lukas Podolski, se ne izogiba občudovalcev in jim vestno podarja avtograme. Foto: EPA

Seveda Nemci niso rabili veliko, da so našli novo sestavljanko za, kot pravijo, "Traumsturm" (sanjski napad), ki ga tvorita Miroslav Klose in Lukas Podolski. Tandem že primerjajo z Jürgenom Klinsmannom in Rudijem Völlerjem, ki je leta 1990 elf popeljal do zadnjega naslova svetovnega prvaka. Klodolski je na tem prvenstvu zabil kar 7 od 10 nemških golov. Za primerjavo: Argentinska napadalca Crespo-Saviola sta na drugem mestu z "le" štirimi zadetki.

Klose odločen nadaljevati serijo
Predvsem Klose se je dokončno dokazal kot napadalec svetovnega formata, za katerega so že izrazili zanimanje veliki evropski klubi. Podobno kot pred štirimi leti na Daljnem vzhodu je napadalec Werderja (takrat Kaiserslauterna) končal predtekmovanje na vrhu lestvici strelcev. Leta 2002 je zabil tri gole Savdski Arabiji, po enega Kamerunu in Irski, potem pa je nastopila suša, čeprav so Nemci prišli vse do finala.

Po štirih zadetkih na tem mundialu je Klose odločen nadaljevati serijo tudi v izločilnih bojih in se povzpeti še višje na večni lestvici strelcev Nemčije na svetovnih prvenstvih. Z devetimi goli si zdaj četrto mesto deli s Karlom Heinzom Rummeniggejem in Uwejem Seelerjem. Pred njim so le še Gerd Müller (14), Jürgen Klinsmann (11) in Helmut Rahn (10).

Vadil na stikalih
Prvi strelec Bundeslige (25) ne trese mreže zgolj z glavo kot pred štirimi leti, ampak je močno napredoval tudi v igri z nogo. Svoj napredek je 28-letnik pripisal mešanici velike motivacije in brezhibne telesne pripravljenosti ter zanimivemu hobiju – ciljanju stikal za prižiganje in ugašanje luči v svoji hiši. Miro pa ni samo strelec. V Bundesligi je imel 14 asistenc, obakrat pa je bil najzaslužnejši za zadetka Poldija proti Švedom. Tako nemški mediji kot posebna komisija Fife so ga izbrali za igralca tekme.

Poljščina ni edini jezik
Podolski je obnorel mlajši del prebivalstva. Pri dekletih ima 21-letnik status Davida Beckhama. Njegovi dresi se prodajajo za med in vsaj tu v Dortmundu je v številko 20 oblečen vsak drugi navijač. Kljub ceni 64 evrov in čeprav je prestopil v Dortmundu poleg Schalkeja najbolj osovražen klub Bayern. Klose in Podolski govorita skupni jezik. Ne samo materinega poljskega, s katerim se sporazumevata na igrišču, ampak predvsem neverbalnega. Očesni kontakti in kratke geste z roko dajejo v igri občutek, kot da sta že stara zakonca. Kar delata, delata najraje skupaj. "Vedno bolj postajava eno," pravi Klose. Nemčija pa nori. Skepticizem, ki je vladal pred prvenstvom, je kar naenkrat daljna preteklost.

R. K./RTV SLO