V Kölnu so narisali veliko fresko z Michaelom Ballackom in Lukasom Podolskim v glavnih vlogah. Foto: EPA
V Kölnu so narisali veliko fresko z Michaelom Ballackom in Lukasom Podolskim v glavnih vlogah. Foto: EPA
Argentinski navijači
Argentinski navijači so že zasedli berlinske ulice. Foto: EPA
Japonski navijači
Japonski navijači so v Dortmundu prejšnji teden izpraznili trgovine z navijaškimi rekviziti in spominki. Foto: EPA
Angleški navijači
Angleški navijači so v Nürnbergu spili nekaj manj kot 700.000 litrov piva. Foto: EPA

"Kako zdržati brez ene same tekme?" je bilo najpogostejše vprašanje na ulici, potem ko je nogomet 19 dni brez prestanka netil množično histerijo, doslej še nedoživeto v pregovorno zadržani Nemčiji.

Stuširajte se, zamenjajte nogavice in seksajte
Medtem ko se vsi nemški časopisi poglabljajo tudi v najmanjše podrobnosti obračuna z gavči, si je Bild privoščil celo nenogometno naslovnico. Udarna novica je bila nosečnost nekdanje plavalne šampionke Franziske van Almsick. Na zadnji strani je pod naslovom "Pomoč, danes ni svetovnega prvenstva" podal 33 predlogov, kaj je najbolje postoriti. "Poglejte, ali je žena še z vami, zamenjajte nogavice, stuširajte se in seksajte" ali pa "Pojdite v lokal Buenos noches Argentina in si naročite Bratwurst" ali pa najduhovitejši "Pobarvajte avto v nemško trobojnico in se zapeljite na Nizozemsko". Nasploh je na ulicah v Nemčiji trenutno najbolj priljubljen navijaški slogan "Ohne Holand fahren wir nach Berlin" oziroma "Brez Nizozemske gremo v Berlin", kjer bo 9. julija finalna tekma. Sosedsko rivalstvo, pač.

Blatter ošvrknil Beckenbauerja
Predsednik Fife Sepp Blatter je mundial v Nemčiji že razglasil za najboljši v zgodovini in dodal, da tako mednarodnega in s čustvi nabitega dogodka še ni bilo. Mimogrede je ošvrknil Franza Beckenbauerja kot morebitnega nasprotnika na volitvah za predsednika na kongresu maja prihodnje leto: "Tega Beckenbauer noče, pa tudi če bi kandidiral, me ne more premagati."

Japonci zaprli trgovine
Mundial je nasploh podrl vse rekorde. Do zdaj so prodali 15 milijonov uradnih žog svetovnega prvenstva, kar je že zdaj dvakrat več kot pred štirimi leti. Navijaški rekviziti in spominki v uradnih prodajalnah gredo za med. V vrsti pred blagajno je treba čakati tudi več kot pol ure. V Dortmundu so morali, denimo, prejšnji teden po tekmi Brazilija – Japonska nekaj trgovin pred stadionom celo zapreti. "Ausverkauft" - razprodano, je do naslednjega dne pisalo na tovornjakih, ki so bili spremenjeni v začasne trgovine. V glavnih vlogah so bili seveda Japonci. Rekord je padel tudi pri obisku uradne spletne strani prvenstva. In to že po prvem delu tekmovanja. 2,5 milijarde klikov.

Angleži popili Nürnberg
Poseben podvig je uspel tudi angleškim navijačem. Popili so skoraj ves Nürnberg. V dveh, treh dneh so v povprečju izpraznili 9,7 litra piva na glavo. 20 pollitrskih vrčkov. Bilo jih je okrog 70.000, potem pa lahko izračunate, o kakšni količini je govor. In v kakšnem stanju so bili. Gostinci v Gelsenkirchnu si že manejo roke. Na prizorišče tekme s Portugalsko naj bi jih prišlo kar 80.000.

Robert Kaurin/RTV SLO