Trenutek, ki bo zaznamoval Grahama Polla za vedno. Josip Šimunić mu je celo nakazal, ali mora zapustiti igrišče. Foto: EPA
Trenutek, ki bo zaznamoval Grahama Polla za vedno. Josip Šimunić mu je celo nakazal, ali mora zapustiti igrišče. Foto: EPA
Joseph Blatter
Se bo Fifa pod vodstvom Seppa Blatterja ob številnih sodniških napakah še zmogla dolgo braniti pred zahtevami po vstopu televizijskih posnetkov v proces sojenja? Foto: EPA
Nogometni sodniki
Nogometni sodniki so se v soboto zbrali blizu Frankfurta na treningu in usklajevanju. Foto: EPA

Graham Poll kljub katastrofalni napaki na srečanju med Hrvaško in Avstralijo, ko je branilcu kockastih Josipu Šimuniću pokazal kar tri rumene kartone in šele nato rdečega, ni bil nečastno poslan z mundiala. Tako se je odločila Fifina sodniška komisija po zaslišanju v petek.

Karton pripisal napačni številki 3
Poll je razložil, da napaka izvira iz tega, da je, ko je Šimunića kaznoval drugič, zapisal kazen avstralski številki 3 (Craig Moore) in ne hrvaški trojki (Šimunić). Te očitne napake ni opazil niti eden iz preostale sodniške zasedbe. "Izkušeni sodnik je razočara nad tem, da je storil napako, prvo tako v 26-letni karieri," je še navedeno v izjavi za javnost.

Kako bi ponovili srečanje?
Na grobo kršitev nogometnih pravil, ki bi v primeru neuvrstitve Avstralije v nadaljevanje, skoraj zagotovo povzročila ponovitev srečanja, se je odzval tudi predsednik svetovne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter.

"Ne morem razumeti, kako so štirje ljudje v sodniški ekipi na tekmi, glavni sodnik, oba stranska sodnika in četrti pomožni sodnik, dovolili to kar se je dogodilo," je bil oster Blatter, ki ga skrbi, da bi znali sodniki tudi tokrat imeti prevelik vpliv na razplet prvenstva.

Avstralska nogometna zveza je potrdila, da bi se v primeru poraza pritožili, kar bi Fifo prisililo v ponovitev obračuna, kar bi prineslo neslutene zaplete v koledarju tekmovanja. Nazadnje so mednarodno tekmo, zaradi sodniške tehnične napake, ponovili v azijskih kvalifikacijah za SP 2006 med Uzbekistanom in Bahrainom.

Boljše sojenje v nadaljevanju?
Vseeno pa 42-letni Poll ni bil imenovan za sojenje v osmini finala in tudi ni pričakovati, da bo sodil kasneje. Fifina sodniška komisija bo v sredo sporočila skrajšani seznam mož v črnem, ki bodo sodili zaključne boje.