Nemški nogometaši so zaenkrat doma pravi junaki, a poraz v soboto bi vse spremenil. Foto: EPA
Nemški nogometaši so zaenkrat doma pravi junaki, a poraz v soboto bi vse spremenil. Foto: EPA
Miroslav Klose
Bomo spet videli vragolije Miroslava Kloseja? Foto: EPA
Larsson in Ibrahimović
Henrik Larsson in Zlatan Ibrahimovic. Larsson je zadel že na treh različnih svetovnih prvenstvih, nazadnje v 90. minuti torkove tekme proti Angliji. Foto: EPA

Gostitelji prvenstva so nedvomno dobro opravili nalogo v skupini A, ki pa je bila lahka. Pravi test bo tekma osmine finala z močnimi Švedi. Pritisk je še povečal selektor Jürgen Klinsmann z izjavo, da od svojih varovancev pričakuje polfinale: "Smo nogometni narod in izpad v četrtfinalu bi bil katastrofa," je povedal 41-letni Klinsmann, od katerega vsa država pričakuje veliko in bi bil prvi obtoženec, če bi se prvenstvo za elf končalo že v soboto. Sam je napovedal, da bo v tem primeru odstopil.

Obramba bo na resni preizkušnji
"Švedi so resna ovira. Spodobni so premagati vsako reprezentanco. Že takoj moramo onemogočiti Ljungberga in Wilhelmssona. Če takšen igralec v miru dobi žogo, potem - lahko noč," se skandinavske nevarnosti zaveda Klinsmann. Zdaj bo morala obramba res pokazati vse sposobnosti. Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson in Fredrik Ljungberg so kakovostni razred višje kot so bili napadalci tekmecev na prvih treh tekmah.

Tudi borzniki bodo navijali
V ekipo Nemčije se vrača Cristoph Metzelder. Igralci so samozavestni, strahu ni. Miroslav Klose (doslej štirje goli) se želi utrditi na vrhu lestvice strelcev. Kako pomemben je za državo "fussball", pove tudi zanimivost, da je frankfurtski delniški indeks DAX 30 dan po porazu nogometne reprezentance na svetovnem ali evropskem prvenstvu v povprečju padel za skoraj odstotek.

Ibrahimovic že od prve minute
Švedi na letošnjem prvenstvu prav tako še nimajo poraza. Proti Angliji so pokazali karakter in dvakrat izenačili: "Drugi polčas je bil zares dober. Psihično smo bili močnejši. Nemci imajo prednost, ker igrajo doma, vendar mislim, da to mojih varovancev ne bo preveč motilo," pred obračunom v Münchnu pravi švedski selektor Lars Lagerback, ki bo lahko spet računal na Zlatana Ibrahimovic. Napadalec Juventusa bo začel v 1. postavi.

Danes ob 17.00:                        
NEMČIJA                         ŠVEDSKA
---------------------------------------
Lehmann             Isaksson           
Friedrich           Mellberg           
Metzelder           Lucic              
Mertesacker         Edman              
Lahm                Alexandersson      
Schneider           Linderoth          
Frings              Ljungberg          
Ballack             Jonson             
Schweinsteiger      Kallström          
Podolski            Ibrahimovic        
Klose               Larsson            
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Carlos SIMON (Brazilija)