Viktor Juščenko velja za nogometnega navdušenca, ki vidi v organizaciji EP-ja 2012 priložnost za nekdanjo sovjetsko republiko. Foto: EPA
Viktor Juščenko velja za nogometnega navdušenca, ki vidi v organizaciji EP-ja 2012 priložnost za nekdanjo sovjetsko republiko. Foto: EPA

Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko se je že pritrdilno odzval na pismo, ki so ga poslali legendarni sovjetski napadalec Oleg Blohin, najboljši strelec Ukrajine Andrej Ševčenko in predsednik nogometne zveze Gregorij Surkis.

V njem so vodilni ukrajinski nogometni možje zapisali: "Verjamemo, da bo vaša prisotnost navdihnila in okrepila našo vero v lastne moči." Niso pozabili niti na skupno kandidaturo Poljske in Ukrajine za evropsko prvenstvo 2012: "Vaša udeležba v Nemčiji bo prispevala tudi k naši kandidaturi za EP 2012."

"Med srečanjem mora biti predsednik že po svoji funkciji ob moštvu, da pove fantom v imenu milijonov navijačev, da so že dosegli ogromno," je sporočila predsednikova predstavnica Irena Geraščenko.

Juščenko je v četrtek potrdil pripravljenost, da v petek popoldne odleti v Hamburg, vendar je odhod pogojeval z razlpetom v ukrajinskem parlamentu, kjer bi morali poslanci v petek potrditi imenovanje Julijane Timošenkove za novo predsednico vlade.

Bogato nagrajeni
Ukrajinci si bodo za uvrstitev v četrtfinale razdelili 8 milijonov dolarjev nagrade, za zmago proti Italiji pa jim je bogati predsednik nogometne zveze Gregorij Surkis obljubil nadaljnjih 8 milijonov ameriških zelencev.