Bojan Prašnikar. Foto: RTV SLO
Bojan Prašnikar. Foto: RTV SLO
Wayne Rooney
Se bo Wayne Rooney spravil s Cristianom Ronaldom? Foto: EPA
Cafuja je povozil čas. Foto: EPA
Fabio Cannavaro
Fabio Cannavaro je steber italijanske obrambe. Foto: EPA
Zinedine Zidane
Zinedine Zidane bo proti Portugalski odigral 107. reprezentančno tekmo. Foto: EPA

V četrtfinale so prišle ekipe, ki smo jih pričakovali. Še največji avtsajder je bila Ukrajina, ki pa tega z nastopom proti Italiji ni potrdila. Imela je kar nekaj priložnosti, ki pa jih ni izkoristila. Italija je vnovčila bogate izkušnje in praktično rutinirano na koncu slavila.

V dvoboju med Nemčijo in Argentino je ena izmed ekip žal morala izpasti. Domačini so z veliko samozavestjo, ki so jo pridobivali iz tekme v tekmo, uspeli remizirati in z enajstmetrovk uspeli doseči polfinale.

Portugalska - Anglija ena najbolj dramatičnih tekem
Portugalci in Angleži so odigrali eno najbolj dramatičnih tekem. Srebrni z EP-ja 2004 še vedno presenečajo s spremembami. Ekipi, ki je vedno igrala tehnično dovršeno, je veliko kvaliteto prinesel Scolari. Po prihodu Brazilca so postali veliko bolj agresivni in imajo precej več discipline v igri, s čimer so prišli do polfinala, kar ni nihče pričakoval.

Čeprav so Angleži sami sebi naredili medvedjo uslugo z Rooneyevo izključitvijo, ki je bila povsem regularna, so se izvelkli do enajstmetrovk. Napadalec Manchester Uniteda je igralec, ki se mu marsikdaj zgodi taka stvar. Najbrž pa se bodo napetosti med njim in Ronaldom, ki skupaj igrata v Manchestru, umirile.

Francozi poleg izkušenj tudi hitrejši in bolj disciplinirani
Francija je pokazala, da so izkušnje bistvene. Pri tem prednjači zlasti Zinedine Zidane. S tem so uspeli parirati Brazilcem, ki se niso izkazali v kolektivnosti. Nogomet gre vse bolj naprej, prednjačita disciplina v igri in hitrost, v čemer so bili trikolori boljši. Da ne govorim o taktiki - odigrali so odlično. Znali so dobro izkoristiti slabosti na bokih, kjer sta igrala ostarela Cafu in Roberto Carlos. V fazi napada sta napravila bistveno premalo, ob puščanju preveliko prostora na svoji obrambni polovici. Še enkrat se je potrdilo, da je vsaka tekma zgodba zase. Nikogar se ne sme odpisati prezgodaj.

Kar se Brazilcev tiče, s temi igralci je bilo težko organizirati že dobre priprave. Preveč so se zanašali na kvaliteto, na igrivost. Menili so, da se bodo že nekako znašli v težkih situacijah. Pri tem pa je bil problem, da glavni igralci niso opravili pričakovanega.

V polfinale so se povsem zasluženo uvrstile evropske ekipe. Na teh obračunih, v katerih je težko napovedati favorita, bomo spremljali dva različna stila.

Nemcem domač teren, Italijanom kvaliteta
V prvem obračunu med Italijo in Nemčijo imajo slednji prednost v domačem terenu in odločnosti za dosego cilja. Niso najbolj prepričljivi v sami igri, vendar sama kvaliteta ni odločilna. V igralskem smislu so Italijani močnejši, obe ekipi pa imata izjemne napadalce. Prednost dajem italijanski obrambi, ki je močnejša in kompaktnejša od nemške. Frings je eden ključnih igralcev, ki ga bodo nadomestili z Borowskim. S tem bodo izgubili kvalitetno zamenjavo, ki so jo redno uporabljali.

Bo Zidane še enkrat veliki maestro?
Portugalci so najhujše že dali skozi, ko so preživeli četrtfinale brez Costinhe in Deca. Praktično kompletni bodo v polfinalu. V dvoboj gredo pozitivno in z zadovoljstvom ob ponovitvi uvrstitve v polfinale iz leta 1966. Francozi imajo kvalitetne igralce in ekipo. Zanimivo bo videti, na kakšnem nivoju bo sposoben odigrati Zidane, ki je ključni igralec. Pričakujemo lahko spektakularna polfinala. Ne toliko v igri, kot v samih dogodkih - enajstmetrovke, ekscesi.

Vlogo bodo igrale marsikatere postranske zadeve, ki postanejo pomembnejše. Nekih presenečenj v taktiki ni za pričakovati - ključne spremembe lahko povzročijo igralci, ki z individualnimi potezami spremenijo potek igre. Čeprav je težko karkoli napovedovati, menim, da bomo v Berlinu spremljali finale med Nemčijo in Francijo.

Bojan Prašnikar