Zelenih sokolov ni mogoče ustaviti, piše na uradnem avtobusu savdskoarabske reprezentance. Foto: RTV SLO/M. R.
Zelenih sokolov ni mogoče ustaviti, piše na uradnem avtobusu savdskoarabske reprezentance. Foto: RTV SLO/M. R.
Savdska Arabija
Savdskoarabski nogometaši so pred hotelom v Hamburgu radi ustregli zbiralcem avtogramov. Foto: RTV SLO/M. R.
Ali iz Meke je vodja savdskoarabskih navijačev. Svetu hočemo predstaviti savdskoarabski in azijski nogomet. Vse je v božjih rokah, pravi. Foto: RTV SLO/M. R.
Sultan iz mesta Jedah v tradicionalni obleki. Foto: RTV SLO/M. R.

Naj se sliši še tako nenavadno, je prav preveč denarja po mnenju nekaterih glavni razlog, da savdijski nogometaši niso uspešnejši. Brazilec Carlos Alberto Parreira, ki jih je vodil na svetovnem prvenstvu leta 1998, je nekoč dejal, da imajo Savdijci pred očmi prevečkrat bankovce, primanjkuje pa jim želje in ambicije po uspehu.

Nič čudnega, če vemo, da je Savdska Arabija država, ki je največji uvoznik avtomobilov, zabavne elektronike, jaht in letal na prebivalca na svetu. Veliko tamkajšnjih ljudi si lahko privošči razkošno življenje s pogostimi potovanji v tujino. K temu pripomorejo brezplačno zdravstvo in šolstvo, nizki davki in ogromna armada poceni tuje delovne sile.

Doma jim je najlepše
Savdskoarabska nogometna reprezentanca ima na Bližnjem vzhodu podoben status kot nemška v Evropi. Imajo jo za neprivlačno, ošabno in preveč bogato. Mlade Savdijce bolj zanimajo obiski nakupovalnih središč kot spoznavanje trikov z žogo. Tudi tisti, ki se navdušijo nad nogometom, ne začnejo brcati bosi in jim ni treba uporabljati žog iz cunj, kot se dogaja denimo v brazilskih favelah. Zaradi dobrih plač in bolj sproščenega okolja ostajajo doma. V tujini sta do zdaj igrala le Sami Al Džaber (Wolverhampton) in Fahd Al Gašajan (Alkmaar).

V deželi, ki je z odkritjem nafte sredi 50. let prejšnjega stoletja neznansko obogatela, je bil nogomet do leta 1951 prepovedan. Nekateri kleriki danes spet mečejo polena pod noge najbolj priljubljenemu športu. Pred kratkim je neki šejk spisal 15 prepovedi, ki naj bi jih moral vsak pravoverni musliman upoštevati med igranjem nogometa. Tako na primer ne bi smel brcati žoge v kratkih hlačah in oštevilčeni majici ali se po zadetku veseliti, objemati in poljubljati s soigralci.

Ugodne razmere za delovanje proti nogometu
Trije nogometaši nekega znanega kluba so po razglasitvi fatve prenehali igrati nogomet, eden izmed njih pa je bil pozneje aretiran zaradi načrtovanja samomorilskega napada v Iraku. Prav zaradi slabšega gospodarskega položaja (skokovito naraščanje prebivalstva in pomanjkanje služb za najbolj izobražene) ter prihoda ameriških vojakov v državo so se pojavile ugodne razmere za delovanje proti nogometu, simbolu vsega modernega in svetovljanstva, ki ju nekateri želijo uničiti.

Pravi navijači se podobnim neumnostim ne pustijo zmesti. Na hamburških ulicah jih je te dni kar veliko. Verjamejo, da bodo njihovi nogometaši na svetovnem prvenstvu uspešni, saj tako želi Alah.

M. R./RTV SLO