Navijači so slavili skupaj s policistom, ki si je omislil pričesko v barvah nemške zastave. Foto: EPA
Navijači so slavili skupaj s policistom, ki si je omislil pričesko v barvah nemške zastave. Foto: EPA
Nemški navijačici
Vse je v znamenju črne, rdeče in rumene barve. Foto: EPA
Navijaško navdušenje se dviga v neslutene višave. Foto: EPA
Nemški reprezentanti so pred svojim hotelom v Berlinu poskrbeli tudi za najmlajše navijače.
Nemški reprezentanti so pred svojim hotelom v Berlinu poskrbeli tudi za najmlajše navijače. Foto: EPA

Skeptikov ni več. "Gremo v Berlin. Finale," še dan po divji neprespani noči odmeva na dortmundskih ulicah po peklenski predstavi elfa proti Švedom. In tokrat je navijačem težko oporekati. Nemci so delovali kot dobro naoljen stroj, ki ga je poganjal Michael Ballack ob vrhunski igri napadalnega tandema Miroslav Klose - Lukas Podolski. Pred podobno blamažo, kot jo je doživel SČG proti Argentini, je Švede rešil le izvrstni vratar Isaksson.

Prvi »pirček« že ob sedmih zjutraj
Navijaški praznik v Dortmundu se je začel kar ob sedmih zjutraj. Ko smo stopili na železniško postajo, so nekateri že odpirali prvo pločevinko piva. Do poldneva je mestno središče pokalo po šivih. Menijo, da je bilo v samem središču več kot 100.000 ljudi. Vsaj 90-odstotkov jih je bilo oblečenih v reprezentančne drese, v nemško trobojnico pa so bili pobarvani tudi psi.

Neizvirna gesla
Pivo je teklo v potokih, toda pred šotori z "bratwursti" in pijačo presenetljivo ni bilo gneče. Cena 3,5 evra za vrček je marsikoga v socialno ogroženem Porurju prepričala, da je raje zavil v trgovino, kjer hmeljev napitek stane 50 centov. Naša začetna navdušenost nad glasnim navijanjem na ulicah se je kmalu sprevrgla v zdolgočasenost. Neizvirni Nemci so ves popoldne zmogli le tri gesla: "Deutschland, Deutschland, Gremo v Berlin in sposojenko Cantare, finale."

Omedlevali od vročine in razburjenja
Glavni navijaški trg se je do zadnjega napolnil že dve uri pred tekmo, tako da so bili policaji prisiljeni zapreti vse vhode. Nergajoča množica, ki je ostala pred vrati, je še bolj pobesnela, ko so nas redarji tik pred začetkom tekme spustili mimo vrste. Seveda, rešitev je bila novinarska akreditacija. Na trgu pa … 20 tisoč ljudi (vsaj 5.000 preveč), žgoče sonce in 35 stopinj Celzija. Polne roke dela je imela zdravniška služba, ki je omedlele kar vlekla iz neznosne gneče.

Liverpoolova himna balzam za ušesa
Seveda je "kotel" še dodatno eksplodiral ob obeh nemških zadetkih. Drugi polčas smo si ogledali v hladni senci Irish Puba, ki je ob prepolnih lokalih imel začuda še nekaj prostih stojišč. Po zadnjem sodniškem žvižgu je vse skupaj izbruhnilo v nebrzdano navdušenje. Navijaški slogani pa niso pridobili nič izvirnosti … Znana Liverpoolova himna You'll never walk alone, ki se je malce po tekmi razlegla iz zvočnikov našega lokala, je bila pravi balzam za ušesa.

R. K./RTV SLO