Zinedine Zidane je občutno dvignil formo na zadnjih dveh srečanjih. Bo navduševal tudi v Münchnu? Foto: EPA
Zinedine Zidane je občutno dvignil formo na zadnjih dveh srečanjih. Bo navduševal tudi v Münchnu? Foto: EPA
Deco in Luis Figo
Portugalska aduta na sredini igrišča: spočiti Deco in motivirani Luis Figo. Foto: EPA
Uspešno izvedena 11-m
Uspešno izvedena najstrožja kazen Zidana, ki je Francijo popeljala v finale evropskega prvenstva na Nizozemskem in v Belgiji. Foto: EPA
Luis Felipe Scolari
Luis Felipe Scolari je leta 2002 naslov svetovnega prvaka osvojil po zaslugi Brazilca Ronalda. V portugalski reprezentanci se najbolj zanaša na še enega Ronalda - Cristiana. Foto: EPA
Domenech in Vieira
Raymond Domenech se za preboj v polfinale lahko zahvali izredni formi, v kateri je Patrick Vieira. Foto: EPA
V soboto so še slavili skupaj na Elizejskih poljanah. Bo v sredo francoska zastava še zmeraj vihrala nad portugalsko?
V soboto so še slavili skupaj na Elizejskih poljanah. Bo v sredo francoska zastava še zmeraj vihrala nad portugalsko? Foto: EPA

Po tesnih, dramatičnih srečanjih so se obakrat veselili Francozi. Tudi statistika preostalih srečanj in prisotnost velemojstra Zinedina Zidana govorita v prid uspeha galskih petelinov. Tega se zaveda tudi portugalski branilec Miguel: "Nihče ne zagrozi z žogo tako kot on. Toda imamo tudi mi svojega čarovnika, Deca. On je tip igralca, ki lahko poda takšno podajo, ki je ne zmore nihče drug."

V začetno postavo po prestani kazni se vračata prav Deco in Costinha, ki sta si na srečanju osmine finala z Nizozemsko prislužila rdeči karton. Napadalec Helder Postiga se zaveda čustvenega naboja: "Tekmovalnost je izjemna. Tekma iz leta 2000 nam je obtičala v grlu. Način na kakršnega smo izgubili je razočarajoč. Upam, da bo tokrat zgodba drugačna."

Svarijo pred evforijo
"Mislim, da bo težje proti Portugalski kot proti Braziliji. Imajo nadarjene posameznike tako kot carioce, vendar so kot moštvo bolje organizirani," je previden Frank Ribery. Raymond Domenech, ki je v četrtfinalu, prvič odkar je na francoski klopi, poslal na igrišče povsem isto zasedbo kot na prejšnji tekmi, ve, kakšno priložnost ima: "Lahko že vidimo vrh, toda še nismo tam. Zavedamo se norije v domovini, vendar moramo ostati trdno na tleh."

Dobro je vedeti:
- Pri Portugalski je kaznovan Petit. Poškodovanih ni. Rumeni karton pri Francozih imajo Zinedine Zidane, Willy Sagnol, Lilian Thuram, Patrick Vieira, Frank Ribery in Luis Saha, pri Portugalcih pa Figo, Maniche, Ricardo Carvalho, Nuno Valente in Ricardo. V primeru drugega kartona bodo primorani počivati na finalni tekmi oziroma tekmi za tretje mesto.
- Na Euru 2000 sta se moštvi pomerili prav tako v polfinalu, kjer so slavili galski petelini z zlatim golom Zinedina Zidana z bele točke, potem ko je portugalski branilec Abel Xavier igral z roko. Srečanje se je končalo v kaosu, po katerem so Xavierja suspendirali za 6 mesecev. V polfinalu Eura 1984 je uspeh trikolorjem s fantastičnim golom v podaljšku prinesel Platini (3:2). Obakrat so Francozi kasneje v finalu postali evropski prvaki.
- Francija je premagala Portugalsko na zadnjih 7 srečanjih, zadnji poraz sega v leto 1975. Na skupno 21 srečanjih so trikolorji slavili kar 15-krat, Portugalci 5-krat in le enkrat sta se moštvi razšli z remijem.
- Portugalska in Francija sta zadnja poraza na velikih turnirjih doživela na Euru 2004 proti kasnejšim evropskim prvakom iz Grčije.

Taktika in postavitev
Portugalska:
- Brazilec na klopi Portugalske Scolari ostaja pri svoji postavitvi 4-5-1, ki z dosti grobim pristopom na ali tudi čez rob prekrška onemogoča nasprotniku razvijanje igre.
- Obramba je na petih srečanjih prejela le en gol, osrednja branilca Carvalho in Meira sta močnejša v igri po tleh kot v skoku, Miguel in Valente sta prodorna po bokih.
- V sredino se vračata Costinha in Deco, kjer z Manichejem tvorijo neprebojni zid, na krilih ustvarjata Figo in Ronaldo, ki pa ju pestijo manjše poškodbe.
- Osamljeni napadalec Pauleta je zadel le proti Angoli, kljub temu je s svojim neprestanim tekanjem in odkrivanjem dober cilj za številne predložke.

Francija:
- Selektor Domenech napoveduje nespremenjeno postavo, ki je že opravila s Španijo in prvimi favoriti Brazilci, torej sistem 4-2-3-1.
- Osrednja branilca Thuram - Gallas, ki sta se pomaknila z bočnih položajev, sta se izredno uigrala na turnirju. Levo stran tako pokriva Abidal, ki ni tako napadalno usmerjen kot desni bočni igralec Sagnol.
- Vieira in Makelele sta predstraža obrambe in pokrivata znaten del sredine igrišča. Zidanu pripada vloga kreatorja igre. Malouda in Ribery pa izmenoma delujeta na desnem ali levem krilu.
- Henry, ki dviguje formo, ostaja edini pravi napadalec. Na klopi ostajata močni orožji Trezeguet in Saha.

MÜNCHEN, polfinale                     
Sreda ob 21.00:                        
                                       
PORTUGALSKA                    FRANCIJA
---------- verjetni postavi -----------
Ricardo             Barthez            
Miguel              Sagnol             
Carvalho            Thuram             
Meira               Gallas             
Valente             Abidal             
Costinha            Vieira             
Maniche             Makelele           
Deco                Ribery             
Figo                Zidane             
Ronaldo             Malouda            
Pauleta             Henry              
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Jorge LARRIONDA (Urugvaj)