27-letni Sergio Romero je ubranil dve enajstmetrovki in je veliki junak argentinske zmage nad Nizozemsko. Foto: Reuters
27-letni Sergio Romero je ubranil dve enajstmetrovki in je veliki junak argentinske zmage nad Nizozemsko. Foto: Reuters
Alejandro Sabella in Lionel Messi
Objem argentinskega selektorja Alejandra Sabelle in Lionela Messija po uvrstitvi v finale. Foto: Reuters
Javier Mascherano in Arjen Robben
Potem ko Nizozemska 90 minut ni sprožila strela v okvir vrat, je Arjen Robben v sodnikovem podaljšku nevarno prodrl v kazenski prostor, kjer je Javier Mascherano spretno posredoval. Foto: Reuters
Podoživite 11-m na tekmi Nizozemska - Argentina
Palacio v 115. minuti nevarno ogrozil nizozemska vrata

V 120 minutah ni bilo zadetkov, tudi priložnosti smo v taktično previdni predstavi obeh reprezentanc videli zelo malo. Glavna zvezdnika obeh moštev Lionel Messi in Arjen Robben sta bila večji del tekme onemogočena.
Odgovor na vprašanje, kdo se bo v nedeljo ob 21.00 v velikem finalu pomeril z Nemčijo, so tako dali streli z bele točke. Romero je ubranil poskusa Rona Vlaara v prvi in Wesleyja Sneijderja v tretji seriji. Na drugi strani so bili vsi štirje argentinski izvajalci uspešni, zadnji Maxi Rodriguez, čeprav je bil vratar Jasper Cillessen z rokama "na žogi". Tokrat je branil on in ne Tim Krul, ki se je pri "loteriji" izkazal v osmini finala proti Kostariki. Louis van Gaal je vse tri zamenjave opravil že prej.
Romero uspešnejši od nekdanjega učitelja
"Razmišljal sem, da bi ponovil isto kot v osmini finala in bi 11-metrovke branil Krul, toda videl sem, da je van Persie utrujen, in na igrišče poslal Huntelaarja. Bil sem prepričan, da lahko doseže zadetek,"
je povedal nizozemski selektor, ki je bil - zanimivo - med letoma 2007 in 2009 Romerov trener pri AZ Alkmaarju.
"Veselje je neizmerno. Uvrstitev v finale posvečam vsem Argentincem in svoji družini, ki ne more biti tu z mano. Pri 11-metrovkah je treba imeti tudi srečo. Finalno srečanje bo zelo težko, toda prepričani smo, da lahko premagamo tudi Nemčijo," je dejal Romero, vratar Sampdorie, ki je zadnje leto preživel preživel kot posojeni igralec pri Monacu, kjer pa je grel rezervno klop.
Argentina je zadržala 100-odstotno uspešnost v polfinalih SP-jev in bo v finalu igrala petič - prvič po letu 1990, ko se je prav tako udarila z Nemci. Elf je bil tedaj v Rimu z zadetkom Andreasa Brehmeja z 11-metrovke boljši z 1:0. V polfinalu na svetovnem prvenstvu v Italiji so Argentinci po strelih z bele točke iz boja za naslov izločili gostitelje.

Oglejte si celotno tekmo še enkrat: Prvi, drugi polčas, podaljšek in 11-metrovke. Tu je tudi analiza prvega, drugega polčasa in 11-metrovk.


Dež v Sao Paulu - le z neba

V prvem polčasu je edini kolikor toliko resno zapretil Messi. V 15. minuti je izvajal prosti strel z roba kazenskega prostora, žoga je po polvisokem strelu zletela mimo živega zidu, a je bil Cillessen na mestu in jo zadržal v naročju.

Poleg te priložnosti gledalci niso videli nevarnejših akcij, razen poskusa Ezequiela Garaya z glavo po kotu njegovega soimenjaka Lavezzija v 25. minuti, ko je bil na prvi vratnici hitrejši od Vlaara. Žoga je končala čez prečko.

V drugem polčasu, ko je v Sao Paulu ves čas močno deževalo, je bilo prvič nevarno v 75. minuti, ko je po podaji Enza Pereza z desne strani Gonzalo Higuain iz bližine z zunanjim delom stopala zadel zunanji del mreže, sodnik pa je ob tem dosodil še nedovoljeni položaj, ki ga sicer ni bilo.

Mascherano na pravem mestu ob strelu Robbna
Nekaj sekund po izteku 90. minute se je zgodila najlepša priložnost Nizozemske na tekmi. Robben je nekoliko na levi strani prišel v kazenski prostor in iz bližine streljal, a je v zadnjem trenutku nogo podstavil Javier Mascherano, od katerega se je žoga odbila v kot.

Ne dovolj spretni Palacio
V podaljšku so bili nekoliko nevarnejši Argentinci, ki so ob koncu zaigrali z napadalnejšo postavitvijo, saj sta na igrišče vstopila Rodrigo Palacio in Sergio Agüero. Nekaj časa so tako igrali kar štirje napadalci. V 115. minuti je imel Palacio izvrstno priložnost. Po globinski podaji Messija je žogo sprejel s prsmi in jo pred vrati z glavo poskušal dvigniti čez Cillessena, vendar mu to ni uspelo in bila je lahek plen nizozemskega čuvaja mreže.

Dve minuti pozneje si je Argentina pripravila še eno priložnost. Po predložku Messija z desne strani je na daljši vratnici s strelom iz voleja poskušal Maxi Rodriguez, toda žoge ni najbolje zadel in Cillessen ni imel veliko dela.

Gavči niso mogli računati na Angela Di Mario (na njegovem mestu je do zamenjave v 82. minute igral Perez), medtem ko je pri Nizozemcih Nigel de Jong okreval po poškodbi dimelj, začel v prvi postavi in igral dobro uro. V začetni enajsterici je bil tudi napadalec Robin van Persie, čeprav je imel pred tekmo želodčne težave.

Statistika tekme:
- streli: 7:8
- streli v okvir vrat: 3:5
- prekrški: 15:10
- posest žoge: 53:47 odstotkov

- nedovoljeni položaji: 4:4


Polfinale, Sao Paulo:
Nizozemska - ARGENTINA 2:4 (0:0, 0:0) - po 11-metrovkah
63.267 gledalcev

11-m: Vlaar (Romero brani), Robben , Sneijder (Romero brani), Kuyt ; Messi , Garay , Agüero , Maxi Rodriguez .

Nizozemska: Cillessen, Vlaar, de Vrij, Martins Indi ( 46./Janmaat), Blind, de Jong ( 62./Clasie), Kuyt, Wijnaldum, Robben, Sneijder, van Persie ( 96./Huntelaar ).

Argentina: Romero, Garay, Demichelis , Rojo, Zabaleta, Mascherano, Biglia, Perez (82./Palacio), Messi, Lavezzi ( 100./Maxi Rodriguez), Higuain ( 82./Agüero).
Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)
Belo Horizonte:
Brazilija - NEMČIJA 1:7 (0:5)
58.141; Oscar 90.; Müller 11., Klose 23., Kroos 24., 26., Khedira 29., Schürrle 69., 78.

Podoživite 11-m na tekmi Nizozemska - Argentina
Palacio v 115. minuti nevarno ogrozil nizozemska vrata