Pritisk na Seppa Blatterja se stopnjuje iz dneva v dan, a malo je verjetno, da se bo dolgoletni predsednik Fife odpovedal kandidaturi še za en mandat. Foto: Reuters
Pritisk na Seppa Blatterja se stopnjuje iz dneva v dan, a malo je verjetno, da se bo dolgoletni predsednik Fife odpovedal kandidaturi še za en mandat. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo (Portugalska)
Cristiano Ronaldo je zaigral prvič po finalu Lige prvakov, najbližje je bil zadetku v 18. minuti, ko je s silovitim strelom iz prostega udarca zadel vratnico. Foto: Reuters
Glavni nogometni sodnik Juiči Nišimura
42-letni Juiči Nišimura je bil četrti sodnik na zadnjem finalu med Španijo in Nizozemsko, zdaj pa bo glavni sodnik prestižne uvodne tekme SP-ja 2014. Foto: Reuters

Blatter se je pred začetkom prvenstva v Braziliji udeležil slavnostnega sprejema Uefe v Sao Paulu, toda po izjavah udeležencev ozračje ni bilo nič kaj prijateljsko, predsednik Svetovne nogometne zveze pa se je poslovil že po 20 minutah. Vzrok je odločitev predsednika Seppa Blatterja, da bo kljub drugačnim napovedim kandidiral še za en mandat, ko se mu bo zdajšnji iztekel.

"Čas za spremembe na vrhu"
Medtem ko ima Blatter precej zaveznic za nov mandat med azijskimi in afriškimi zvezami, pa je podpora zelo slaba med evropskimi. Najbolj neposredni so bili Nizozemci, vplivni predsednik njihove zveze (KNVB) Michael van Praag je povedal, da je čas za spremembe na vrhu organizacije. Kritiki Švicarju očitajo, da je ugled Fife močno očrnjen zaradi številnih afer, povezanih predvsem z izborom majhnega, a bogatega Katarja za gostitelja svetovnega prvenstva leta 2022.

"V tem ni nič osebnega, toda če pogledamo sloves Fife v zadnjih sedmih, osmih letih, vidimo, da je zelo upadel. Ljudje so jo začeli povezovati s podkupninami in drugimi slabimi stvarmi. Če si predsednik, pomeni, da si odgovoren za takšne stvari," je dejal van Praag.

Van Praag je sicer, tako kot predsednik nemške zveze Wolfgang Niersbach in predsednik Uefe Michel Platini - zadnji še ni povedal jasnih načrtov o kandidaturi - eden od favoritov za naslednika Blatterja na vrhu Fife.

V New Yorku zmaga Portugalske
Portugalska reprezentanca je na zadnji pripravljalni tekmi pred SP-jem s 5:1 (3:0) premagala Irsko. Na stadionu New York Jets sta po dvakrat zadela Hugo Almeida (3./37.) in Fabio Coentrao (21./83.) ter enkrat Vieirinha (77. minuta). Za Irsko je častni zadetek dosegel James McClean (52.). Portugalci bodo prvo tekmo na svetovnem prvenstvu odigrali 16. junija v Salvadorju proti Nemčiji.


Japonci razsodniki med Brazilci in Hrvati

Fifa je sporočila sodniško posadko za uvodno tekmo svetovnega prvenstva v Braziliji. Na tekmi v Sao Paulu med Hrvaško in Brazilijo bodo v četrtek ob 22. uri (prenos na TVS 2/MMC-ju) pravico delili Japonci Juiči Nišimura, Toru Sagara in Tošiuki Nagi.

Glavni sodnik Nišimura je na prejšnjem SP-ju v Južni Afriki sodil štiri dvoboje, med drugim tudi četrtfinale med Nizozemsko in Brazilijo. Znan pa je tudi sodnik prvega derbija na svetovnem prvenstvu, ko se bosta v petek v Salvadorju pomerili finalistki zadnjega prvenstva, branilka naslova Španija in Nizozemska, sodil bo Italijan Nicola Rizzoli.