Razočarani Španci po velikem porazu in izpadu s svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Razočarani Španci po velikem porazu in izpadu s svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Vicente del Bosque je na obeh tekmah izgubil taktični boj. Foto: EPA
Čile se bo z Nizozemski pomeril za prvo mesto v skupini B. Foto: EPA

Španci so po bledih predstavah proti Nizozemski in Čilu z dvema porazoma že brez možnosti za napredovanje. Pred prvenstvom so veljali za ene glavnih favoritov, v Brazilijo po imenih pripeljali zastrašujočo zasedbo z vsemi nosilci igre z zadnjih velikih tekmovanj, toda prave igre niso pokazali. Številni pravijo, da je s tem konec tudi ere "tiki take", ki so jo poleg španske reprezentance igrali tudi nogometaši Barcelone. Težko reči, ker Španci na prvenstvu sploh niso razvili nobene igre, to tudi ni bila "tiki taka". Konec španske vladavine pa je nakazal že lanski Pokal konfederacij, ko so jih Brazilci nadigrali s 3:0.

Na sredini ni bilo prave čarovnije Andre Inieste in Xavija Hernandeza. Xabi Alonso, ki je dosegel edini gol z bele točke, je bil na drugi tekmi v prvem polčasu morda celo najslabši posameznik na zelenici. Preveč napak si je privoščil tudi Sergio Busquets, prav tako je bil bleda senca David Silva. V napadu Diego Costa ni prinesel dodatne vrednosti in je še tiste natančne žoge – v večini od Inieste – nerodno ekspresno zapravil. Še večja težava kot brezidejni vezna linija in napad pa je bila obramba.

Je to konec nekega obdobja? Bomo videli
Gerard Pique
in Sergio Ramos, ki je blestel letos pri Realu, sta bila bledi senci svojih najboljših predstav. Branilec Barce proti Čilu ni igral, za slabo menjavo se je izkazal tudi Javi Martinez, na obeh tekmah pa je bil Sergio Ramos med najslabšimi na zelenici in je delal napako za napako. Podobno velja za Ikerja Casillasa, ki je na dveh tekmah napravil toliko napak kot verjetno na prej 154. skupaj. Praktično pri vseh sedmih zadetkih bi lahko bolje posredoval, predvsem Nizozemci so ga nekajkrat osmešili. Za zdaj še aktualni svetovni prvaki so na dveh tekmah prejeli sedem golov, pred tem pa na treh velikih tekmovanjih skupaj šest. Na zadnjem prvenstvu v Južni Afriki le dva.

"Je to konec nekega obdobja? Zdaj ni čas za govor o tem. Tudi naši nasprotniki so odigrali pomembno vlogo pri tem, kar se je zgodilo. Treba je iti tudi skozi težje čase. Odgovorni smo za te igre. Nas boli bolj kot kogar koli. Lahko le čestitamo Čilu, ki je bil boljši," je po izpadu dejal eden glavnih osmoljencev Casillas. Kapetan o prihodnosti ni želel govoriti: "Imamo kar nekaj nogometašev, ki so starejši od 30 let, a to ni izgovor. Ne vem, ali so bile to moje zadnje tekme za Španijo. Bomo videli. To je tudi odločitev selektorja, vendar pa ta generacija ne sme končati na ta način."

Manjkala je iskrica na igrišču
"Zelo smo razočarali. To je velik poraz, ki ga nismo pričakovali. Pred tekmo smo bili zelo motivirani, a nam preprosto ni uspelo razviti igre,"
je bil razočaran Iniesta, sicer eden najbolj dejavnih v španski izbrani vrsti. Tako kot Casillas pa tudi selektor Vicente del Bosque, ki je izgubil taktični boj tako z Louisom van Gaalom kot tudi s Jorgejem Sampaolijem, ni želel govoriti o prihodnosti: " Verjamem, da je naša ekipa dobra, vendar pa bo treba sprejeti odločitve, ki bodo najboljše za našo reprezentanco. To velja tudi, kar se tiče mojega položaja. Skupaj smo bili 25 dni in dobro smo trenirali. Težko je bilo izbrati začetno postavo, ker so bili vsi igralci pripravljeni, vendar pa sta bila drugi polčas proti Nizozemski in prvi proti Čilu zares slaba. Nismo začeli v pravem ritmu, bili smo neprepoznavni, morda premalo pogumni … Zares škoda. Tega nisem pričakoval."

"Treba je dobro analizirati vse in premisliti stvari," je povedal del Bosque in pristavil: "Mislim, da smo pokazali pravi značaj, čeprav smo hitro bili izločeni. Napadali smo, a nismo bili uspešni pred vrati. Za to nimamo opravičila. Trudili smo se po najboljših močeh. Imeli smo dober namen, a nekaj nam je manjkalo. Manjkala je tista iskrica na igrišču. Prvič smo bili brez idej."

Čile letos najboljši do zdaj
Čilenci so, kot je bilo pričakovati, navdušili z napadalnim nogometom. Tako kot Nizozemci so Špance popolnoma "uničili" z dinamično in hitro igro. Čile verjame, da ima letos najboljšo ekipo do zdaj in se lahko približa celo najboljšemu izidu izbrane vrste na svetovnih prvenstvih, to je tretjemu mestu iz leta 1962. Na zadnjih dveh nastopih – 1998 in 2010 – pa so se poslovili v osmini finala. " Bili smo zelo motivirani. Želeli smo narediti nekaj osebnega. Kot otrok sem sanjal o tem, da bom nekoč postal svetovni prvak in še vedno sanjam ter verjamem, da nam lahko uspe," je dejal Alexis Sanchez, ki je bil znova med najboljšimi na terenu.

"Ponosen sem na svoje igralce. Najpomembneje zame je, da znamo ceniti način, kako smo ustavili Španijo. Zelo smo veseli, da nam je uspelo tako igrati proti Špancem. Igrali smo z veliko energije, z visokim ritmom in bili smo pogumni. Zaradi tega smo zmagali," je povedal selektor Sampaoli in pristavil: "Zmagali smo na obračunu proti zelo težkemu nasprotniku. V drugi krog smo se prebili, preden smo to pričakovali. Zavedamo se, da če ne premagamo Nizozemske, bomo verjetno igrali proti Brazilcem. Seveda počasi že razmišljamo, kaj se lahko zgodi, vendar če bomo tako igrali … Ne bomo spreminjali načina igre proti Nizozemski. Igrati moramo na način, da imamo možnosti za zmago. Ne smemo delati napak, in upam, da bomo lahko tako odločni, kot smo bili proti Španiji."