Angel di Maria je v 118. minuti končal argentinsko agonijo in
Angel di Maria je v 118. minuti končal argentinsko agonijo in "mučenje" gledalcev. Foto: Reuters
Lucas Biglia in Lionel Messi
Veselje Lucasa Biglie in Lionela Messija po zadnjem sodnikovem žvižgu. Foto: Reuters
Argentinci zlomili Švicarje v podaljšku
Odzivi po tekmi Argentina - Švica
Vratnica Džemailiju preprečila izenačenje
Di Maria po podaji Messija zadel v 118. minuti

Izjemno slaba tekma ni postregla z veliko priložnostmi. Argentina je sicer imela terensko premoč (posest žoge 64:36, streli v okvir vrat 8:4), a ni našla poti do švicarskih vrat.

Kazalo je že, da bodo odločile enajstmetrovke. Nato pa je Argentina po osvojeni žogi Rodriga Palacia krenila v protinapad, Lionel Messi je podal na desno stran kazenskega prostora, kjer je di Maria z diagonalnim strelom po tleh matiral Diega Benaglia. Malo pozneje je imela Švica izjemno priložnost za izenačenje, a je Blerim Džemaili po strelu z glavo stresel vratnico.

Argentina se bo v četrtfinalu pomerila z Belgijo, ki je z 2:1 po podaljšku ugnala ZDA.


Oglejte si tekmo še enkrat. Prvi, drugi polčas in podaljšek. Vas zanimajo le vrhunci? Analiza prvega polčasa in po koncu tekme.


Jalova premoč Argentine

Argentina je pred okoli 20.000 svojimi navijači na areni Sao Paulo pričakovano prevzela pobudo, a dlje kot do roba švicarskega kazenskega prostora ni prišla. V 8. minuti je prvič zapretila tudi Švica - Xerdan Shaqiri je izsilil kot. Tudi v nadaljevanju je imela Argentina terensko premoč, vendar je ni uspela unovčiti, saj so dobro postavljeni Švicarji brez večjih težav ustavljali argentinske napade.

Xhaka in Drmić nevarno zapretila
V 26. minuti so Švicarji prišli do najlepše priložnosti do takrat. Shaqiri je na desni strani kazenskega prostora uspešno preigraval, nato pa podal nazaj na rob kazenskega prostora, kjer je "s prve" sprožil Granit Xhaka, a je bil Sergio Romero na mestu. Še nevarnejše je bilo v 39. minuti, ko je Shaqiri v protinapadu sijajno našel Josipa Drmića, a je temu očitno zmanjkalo moči, saj je z leve strani preslabotno ustrelil, tako da je Romero žogo zlahka ujel. Polčas se je tako končal z 0:0. Argentina je imela žogo več v nogah (67:33), a je Švica sprožila strel več v okvir vrat (3:2).

Gavči brez ključa za švicarsko ključavnico
Na začetku drugega polčasa so Švicarji poskusili prek Shaqirija in Drmića, čigar strel z leve strani je zletel čez vrata. Argentinci so bili še naprej v napadu dokaj nemočni. V 62. minuti je Gonzalo Higuain po podaji Marcosa Roje le prišel do strela z glavo, a je vratar Diego Benaglio žogo izbil čez prečko. Pet minut pozneje je z roba kazenskega prostora sprožil Messi - nenatančno. Argentinski superzvezdnik si je v 77. minuti izboril strel z okoli 11 metrov, a je bil Benaglio na mestu. Do konca se je "mučenje" gledalcev s slabo tekmo nadaljevalo, tako da je bil na vrsti podaljšek. Statistika: posest žoge 66:34, streli v okvir vrat 4:4.

Benaglio v 109. minuti ustavil di Mario, v 118. nemočen
V podaljšku se slika na igrišču ni spremenila. Terenska premoč Argentincev, ki pa sprva ni obrodila sadov. V 109. minuti je z roba kazenskega prostora odlično ustrelil di Maria, žoga je letela pod prečko, a se je Benaglio izkazal s parado. Ko se je več kot 63.000 gledalcev v Sao Paulu že začelo pripravljati na enajstmetrovke, je Argentina izpeljala odločilni protinapad, ki ga je mojstrsko zaključil di Maria.

Di Maria: Vsi smo heroji
"Nisem samo jaz junak, vseh 23 igralcev vključno s tehničnim vodstvom je herojev. Dali smo svoja življenja, naše duše. Vseskozi smo se trudili igrati, zato je naša zmaga več kot zaslužena,"
je bil evforičen di Maria. Pomočnik švicarskega selektorja Ottmarja Hitzfelda Michel Pont pa je povedal: "Nogomet je brutalen. Na koncu nam je zmanjkalo moči. Odločila je ena sama napaka."

20. SVETOVNO PRVENSTVO
OSMINA FINALA, Sao Paulo

ARGENTINA - Švica *1:0 (0:0)
63.255; Di Maria 118.
* - po podaljšku

Argentina: Romero; Zabaleta, F. Fernandez, Garay , Rojo (106./Basanta); Mascherano, Gago (106./Biglia), di Maria ; Messi, Higuain, Lavezzi (74./Lavezzi)
Švica: Benaglio; Lichtsteiner, Djourou, Schär, Rodriguez; Behrami, Inler, G. Xhaka (66./Fernandes ), Shaqiri; Mehmedi (113./Džemaili), Drmić (82./Seferović)
Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)

Argentinci zlomili Švicarje v podaljšku
Odzivi po tekmi Argentina - Švica
Vratnica Džemailiju preprečila izenačenje
Di Maria po podaji Messija zadel v 118. minuti