Lionel Messi je mojstrsko povišal na 2.0. Foto: Reuters
Lionel Messi je mojstrsko povišal na 2.0. Foto: Reuters
Takole je nesrečni Sead Kolašinac premagal Asmirja Begovića. Foto: Reuters
Vedad Ibišević je dosegel prvi gol za Bosno in Hercegovino na velikih tekmovanjih. Foto: EPA
Ibišević vlil nekaj upanja
Messi po prodoru zadel za 2:0
Kolašinac zatresel lastno mrežo

Argentinci, ki sodijo v najožji krog favoritov za naslov svetovnega prvaka - ta bi bil za južnoameriško državo že tretji - niso navdušili, toda na velikih tekmovanjih štejejo le zmage. Obramba "gavčev" si je privoščila kar nekaj napak, nerazpoloženi so bili tudi napadalci, toda pomembno zmago je z mojstrsko akcijo priigral Messi, ki je potrdil vlogo nespornega vodje argentinske izbrane vrste.

Oglejte si posnetek prvega in drugega polčasa.

Bosna in Hercegovina je po uvodnem zadetku kmalu pokazala pravi obraz in se uspešno upirala favoriziranim nasprotnikom. Na trenutke je bila celo boljša. Večkrat so Bosanci streljali na gol, nekoliko jih je šokiral tudi gol za 2:0, a po znižanju Vedada Ibiševića so znova pritisnili in pustili odličen vtis.

Po napaki obrambe že v 3. minuti 1:0
Zgodovinska tekma za Bosno in Hercegovino se je slabo začela, saj so že na začetku tretje minute, do tedaj varovanci Safeta Sušića sploh še niso sestavili napada, Argentinci povedli. Povsem z leve je prosti strel izvajal Messi, ki je poslal nevaren predložek pred vrata. V skoku je bil najvišji Marcos Rojo, vendar bočni branilec ni streljal na gol. Žogo je le podaljšal, ta pa se je od nespretnega Seada Kolašinaca odbila v mrežo.

Analiza prvega in drugega polčasa.

Po šoku v tretji minuti so se "zmaji" otresli začetne treme. Vzpostavili so ravnotežje na zelenici in v 13. minuti je bilo zelo vroče v kazenskem prostoru, ko je po imenitni podaji Zvjezdana Misimovića utekel Izet Hajrović, vendar je slabše ustavil žogo in Sergio Romero jo je pravočasno izbil.

Sabella v drugem polčasu zamenjal postavitev
Za tem je z odličnega položaja imel na voljo prosti strel Miralem Pjanić, vendar je zadel živi zid. Argentinci niso navdušili, Bosna in Hercegovina je imela celo več od igre. V 32. minuti je Javier Mascherano z roba kazenskega prostora z močnim strelom ogrel Begovića, pred koncem polčasa pa se je po kotu izkazal Sergio Romero, ki je ubranil strel z glavo Senada Lulića.

Začetna postavitev Alejandra Sabelle v prvem polčasu ni navdušila in selektor je že na začetku drugega opravil dve menjavi, na igrišče pa namesto branilca in vezista poslal vezista Fernanda Gaga in napadalca Gonzala Higuaina. Toda tudi po menjavah se na zelenici ni kaj bistveno spremenilo. Lepo priložnost za BiH je v 50. minuti zamudil Hajrović, ki je s prostega strela meril naravnost v Romera.

Ibišević vlil nekaj upanja
Po približno 15 minutah drugega dela so dvakratni svetovni prvaki močneje pritisnili. Začeli so igrati nekoliko bolj kombinatorno in v 65. minuti so povišali prednost. Messi je začel akcijo na sredini igrišča, si izmenjal dvojno podajo z Higuainom, nato pa v značilnem prodoru z desne proti levi po robu kazenskega prostora opravil s tremi nasprotnimi nogometaši – Emir Bičakčić in Muhamed Bešić sta se nespretno ob tem še zaletela – ter z natančnim strelom žogo od vratnice poslal za Begovićev hrbet. To je bil prvi Messijev strel v okvir vrat.

Šest minut pred koncem je nekaj upanja Bosni in Hercegovini vlil rezervist Vedad Ibišević. Napadalec je po lepi podaji Senada Lulića ušel argentinski obrambi in žogo med nogama Sergia Romera poslal v mrežo. "Zmaji" so začutili priložnost, nekajkrat še zapretili, toda "gavčem" je uspelo zadržati prednost. Sabella je tudi nekoliko zaprl formacijo, ko je namesto Sergia Agüera na zelenico poslal Lucasa Biglio. V sodnikovem dodatku je imela Argentina veliko priložnost iz protinapada, a je Messi zadel le zunanji del mreže.

ARGENTINA - BiH 2:1 (1:0)
Kolašinac 3./ag, Messi 65.; Ibišević 84.

Argentina: Romero, Zabaleta, Capagnaro ( 46./Gago), Garay, F. Fernandez, Rojo , Mascherano, Rodriguez ( 46./Higuain), di Maria, Messi , Agüero ( 87./Biglia).

BiH: Begović, Mujdža ( 69./Ibišević ), Spahić , Bičakčić, Kolašinac , Hajrović ( 71./Višća), Bešić, Pjanić, Misimović ( 74./Medunjanin), Lulić, Džeko.

Sodnik: Joel Aguilar (Salvador)

Ibišević vlil nekaj upanja
Messi po prodoru zadel za 2:0
Kolašinac zatresel lastno mrežo