Luis Suarez je že na prvi tekmi pokazal svoje mojstrstvo. Takole je proslavil drugi zadetek. Foto: Reuters
Luis Suarez je že na prvi tekmi pokazal svoje mojstrstvo. Takole je proslavil drugi zadetek. Foto: Reuters
Luis Suarez
Takole je Luis Suarez mojstrsko premagal Joeja Harta. Foto: EPA
Suarez razparal angleško mrežo
Rooney vendarle zadel na SP-ju
Suarez popeljal Urugvaj v vodstvo

daj v zelo težkem položaju. Junak zmage je bil Luis Suarez. Napadalec Liverpoola, ki je bil prvi strelec Premier lige, je zaigral po poškodbi kolena.

Suarezov nastop je bil dolgo pod vprašajem, saj je še pred enim mesecem imel poseg na kolenu. Sijajni napadalec je moral izpustiti tudi obračun proti Kostariki, ko so prvi svetovni prvaki presenetljivo izgubili, a že na prvi tekmi, ko je zaigral, je pokazal svoje mojstrstvo. Dosegel je dva izvrstna zadetka in ohranil celeste v igri za osmino finala. V boju za drugi del ostajajo tudi Angleži, vendar pa so v zelo težkem položaju.

Ste zamudili tekmo? Posnetek prvega in drugega polčasa.

15 minut pred koncem je Wayne Rooney Angležem vlil nekaj upanja. Zvezdnik "treh levov" je po odigranih 750 minutah na svetovnih prvenstvih dosegel prvi gol, vendar je nato sledil odgovor Suareza. Angleži, ki so prvič v zgodovini izgubili prvi dve tekmi na mundialu, so si priigrali kar nekaj priložnosti, toda urugvajska obramba na čelu s Fernandom Muslero je opravila dobro delo. Tekma je postregla z dobro nogometno predstavo in z zelo visokim ritmom skozi vseh 90 minut.

Suarez in Cavani ogrožala angleška vrata
V uvodnih minutah sta za nekaj nervoze v kazenskih prostorih z nespretnimi posredovanji poskrbela oba vratarja Muslera in Joe Hart. Prvo veliko priložnost je v deseti minuti zapravil Rooney, ki je s prostega strela z roba kazenskega prostora meril malenkost mimo vratnice urugvajskih vrat. Z roko je pred kazenskim prostorom igral Diego Godin, ki je tokrat namesto poškodovanega Diega Lugana nosil kapetanski trak.

Analiza prvega in drugega polčasa.

V 27. minuti je prvič zapretila naveza Suarez-Edinson Cavani. Napadalec Liverpoola je podal iz kota, v uigrani akciji pa se je Cavani otresel angleških branilcev in z nekaj manj kot 15 metrov "s prve" meril prek vrat. Zatem je z leve strani Steven Gerrard s prostega strela poslal oster predložek tik pred vrata. Na drugi vratnici je bil najvišji Rooney, ki je iz neposredne bližine zadel le prečko.

Suarez z glavo povedel Urugvaj v vodstvo
V 39. minuti je navezi prvih dveh urugvajskih zvezdnikov uspelo matirati angleško obrambo. Nicolas Lodeiro je prebil angleško sredino in podal Cavaniju na levo stran, ki je poslal predložek pred vrata. Osrednji branilec Phil Jagielka je bil prenizek in žoga ga je preletela ter prišla do Suareza, ki se je odlično postavil in jo poslal v daljši Hartov kot. Napadalca dvakratnih svetovnih prvakov sta bila obdana s kar šestimi nasprotnimi nogometaši. Po danem golu je Suarez stekel k fizioterapevtu, ki ga je pripravil za obračun. Takoj zatem so hitro akcijo izpeljali trije levi, vendar je poskus Daniela Sturridgea tik ob vratnici ubranil Muslera.

Celeste je silovito krenil v drugi polčas. Dolgo so varovanci Oscarja Tabareza oblegali angleška vrata, dvakrat pa se je izkazal Hart. Najprej je dobro reagiral po strelu Suareza, ki je izvajal kot, a poskusil kar z neposrednim strelom. Sledili sta hitra akcija Lodeira in izvrstna podaja Cavaniju. Hart je dobro zaprl prostor, napadalec PSG-ja pa je streljal mimo vrat.

Rooneyjev prvenec za 1:1
Po začetnem naletu so Angleži le vzpostavili ravnotežje in takoj ogrozili Muslero. Leighton Baines je podal z leve strani v kazenski prostor, kjer je z desetih metrov do strela prišel Rooney, a se je urugvajski vratar izkazal z odličnim posredovanjem. V 75. minuti je Rooney vendarle dosegel prvi zadetek na svetovnih prvenstvih. Predtem je bil zvezdnik Manchester Uniteda napadalec z največ odigranimi minutami na SP-jih in brez zadetka. Sturridge je z lepim preigravanjem začel akcijo na desni strani, podal Glenu Johnsonu, ki je prav tako mojstrsko preigraval in natančno podal prek vrata, kjer je Rooney žogo le še potisnil v mrežo. Na Rooneyja je pozabil Martin Caceres.

Sledila je še ena nevarna akcija, ki jo je zaključil Sturridge s strelom s približno 11 metrov, a je Muslera branil. V 85. minuti je znova udaril sijajni Suarez. Muslera je poslal dolgo žogo na nasprotno polovico. Cavani je skočil pred Gerrardom, ki nato ni dobro zadel žoge in jo je le podaljšal v urugvajski napad, kjer je bil pripravljen Suarez. Ob neodločnih Jagielki in Garyju Cahillu je stekel proti Hartu in ga matiral z močnim in natančnim strelom. Po zadetku je Suarez prepustil mesto na zelenici Sebastianu Coatesu.

Skupina D, 2. krog:
URUGVAJ - ANGLIJA 2:1 (1:0)
62.575; Suarez 39., 85.; Rooney 75.

Urugvaj: Muslera, Caceres, Gimenez, Godin , Pereira, Gonzalez ( 78./Fucile), Arevalo, Lodeiro ( 67./Stuani), Rodriguez, Cavani, Suarez ( 88./Coates).

Anglija: Hart, Johnson, Cahill, Jagielka, Baines, Gerrard , Henderson ( 87./Lambert), Sterling ( 64./Barkley), Welbeck ( 71./Lallana), Sturridge, Rooney .

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (ŠPA)

Suarez razparal angleško mrežo
Rooney vendarle zadel na SP-ju
Suarez popeljal Urugvaj v vodstvo