Luis Suarez je z izjemno predstavo zablestel na tekmi z Anglijo. Iz urugvajskega tabora so sporočili, da bo napadalec iz Salta zagotovo nastopil. Foto: Reuters
Luis Suarez je z izjemno predstavo zablestel na tekmi z Anglijo. Iz urugvajskega tabora so sporočili, da bo napadalec iz Salta zagotovo nastopil. Foto: Reuters

Italija in Urugvaj se bosta v torek pomerila že desetič. Uspešnejši so Južnoameričani, ki so slavili trikrat, dvakrat so zmagali Italijani, petkrat pa se je tekma končala brez zmagovalca.

Urugvaj - Italija
Italija in Urugvaj sta se prvič na svetovnih prvenstvih srečala leta 1970, ko se je tekma končala brez zadetkov (0:0). Na zadnjih dveh medsebojnih obračunih na SP-jih Urugvajci niso dosegli zadetka, nazadnje pa sta se ekipi pomerili na lanskem Pokalu Konfederacij (na fotografiji), ko so Italijani slavili po izvajanju 11-metrovk (3:2). Foto: EPA

Če pogledamo angleško t. i. 'zlato generacijo' iz leta 2006, je današnja reprezentanca neprimerno slabša. Imeli so Ria Ferdinanda, Ashleyja Cola, Johna Terryja, Stevna Gerrarda, Franka Lamparda, Michaela Owna in Wayna Rooneyja. To je bila izjemna ekipa, ki pa je prišla le do četrtfinala. Na letošnjem prvenstvu Angleži niso imeli možnosti.

Alan Hansen, škotski nogometni analitik
Anglija
Anglija bo svetovno prvenstvo v skupinskem delu sklenila prvič po letu 1958. Tedaj je na Švedskem v skupini 4 igrala z Brazilijo, Sovjetsko zvezo in Avstrijo. Foto: Reuters

Kolumbijci potrebujejo zgolj še točko proti Japonski, da si zagotovijo prvo mesto v skupini, nogometaši Slonokoščene obale bi se prebili v osmino finala z zmago nad Grčijo, ta pa bi napredovala, če bi v torek premagala svojega nasprotnika, Japonski pa ne bi uspelo premagati Kolumbije. Če zmagata Japonska in Grčija, bo o potniku v osmino finala odločala razlika v danih in prejetih golih, ki trenutno kaže v korist Japonske (+2). Če je razlika v danih in prejetih zadetkih enaka, se bo upoštevalo, katera ekipa je na treh tekmah zadela več golov.

Kolumbija
Kolumbija je na svetovnih prvenstvih edino reprezentanco iz Azije premagala leta 1990, ko je bila v skupinskem delu z 2:0 boljša od Združenih arabskih emiratov. Foto: Reuters
Grčija
Grki bodo poskušali popraviti svojo statistiko na svetovnih prvenstvih. Namreč, na osmih dozdajšnjih tekmah na mundialih so zadeli zgolj dva zadetka, prejeli pa so jih kar 18. Foto: Reuters

Italijani bodo za uspeh preprosto morali zaustaviti urugvajskega napadalca Luisa Suareza, ki je proti Angležem še enkrat dokazal, za kako kakovostnega nogometaša gre. Namreč, pred svetovnim prvenstvom zaradi okrevanja po operaciji kolena ni igral nogometa skoraj pet tednov, nato pa je dobil priložnost v začetni enajsterici proti Angliji in dosegel dva gola, s katerima so sinjemodri vknjižili pomembne tri točke. Zdaj jih čaka izjemno težka naloga proti štirikratnim svetovnim prvakom, ki preprosto morajo napredovati v osmino finala.

Vse tekme v živo na MMC-ju!
Ker se tekme posamezne skupine prekrivajo, si boste lahko eno ogledali na TV Slovenija 2, drugo pa na MMC TV - obe torej na našem portalu. Ob 18.00 si boste lahko na TVS 2 ogledali obračun med Italijo in Urugvajem, tekmo Kostarika - Anglija istočasno v neposrednem prenosu na MMC TV. Ob 22.00 bo na TVS 2 prenos tekme Grčija - Slonokoščena obala, na MMC TV-ju pa Kolumbija - Japonska. Vabljeni v našo družbo!

Italijani so na tekmi 2. kroga razočarali z bledo predstavo in porazom proti Kostariki (1:0), ki se je že uvrstila med najboljših 16 ekip letošnjega mundiala. Kostaričani so zagotovo največje presenečenje letošnjega prvenstva, v 'skupini smrti', kot so skupino D poimenovali številni mediji, so preživeli obe tekmi z nekdanjimi svetovnimi prvaki in so se zasluženo uvrstili v nadaljnje tekmovanje. Njihova tekma z Angleži tako rekoč nima pomena, na njej si bodo Otočani le lizali rane.

Buffon: Urugvajski napad je strah vzbujajoč!
Kako nevaren napad ima Urugvaj, se še kako dobro zaveda kapetan italijanske izbrane vrste Gianluigi Buffon, ki je v italijanskem prvenstvu večkrat stopil nasproti Edinsonu Cavaniju, ko je ta še igral za Napoli. "Njihov napad je strah vzbujajoč! Toda to ni nekaj, kar smo odkrili šele zdaj. Cavani in Suarez sta si ustvarila ime v urugvajski reprezentanci kakor tudi v svojih klubih," je dejal rekorder po nastopih za azzurre (141 nastopov). Selektor Cesare Prandelli ima veliko skrbi s sestavo začetne enajsterice in postavitve, saj najverjetneje ne bo mogel računati na poškodovanega vezista Danieleja De Rossija. Italijanski strateg je Anglijo v 1. krogu zaustavil s postavitvijo 4-1-4-1, a tokrat bo moral proti Urugvajcem najbrž odigrati s sistemom 3-5-2. Vprašanje je predvsem, kako se bosta v napadu obnesla Mario Balotelli in Ciro Immobile - napadalni dvojec, ki skupaj ni prav veliko igral.

Urugvajci bodo morali zaustaviti Pirla
Za Urugvaj bosta Cavani in Suarez izjemno pomembna, ključna pa bo tudi igra vezistov Alvara Gonzaleza in Nicolasa Lodeira, ki sta se izkazala na obračunu z Angleži, potem ko je v 1. krogu urugvajska vezna linija popolnoma odpovedala proti Kostariki. Zagotovo pa bo ključna vloga pripadala izjemnemu Egidiu Arevalu Riosu. "Poraz s Kostariko nas je postavil na realna tla. Morali smo se pobrati in zaigrati precej bolje. Lahko rečem, da nas je polom na prvi tekmi še bolj povezal in da smo zdaj močnejši," je dejal Rios. "Italija ima odlično ekipo, a tudi mi imamo zelo dobre posameznike. Moramo biti pazljivi in njihove ključne igralce dobro pokrivati. Pirlo je za njih ključen, zato ga moramo onesposobiti." Tudi Rios je prepričan, da bo urugvajski uspeh v največji meri odvisen od izjemnega napadalca Liverpoola Suareza: "Luis je neverjeten! Vsi so mislili, da ne bo mogel nastopiti na letošnjem prvenstvu, a je stisnil zobe in zaigral. Na zelenico bi stopil, tudi če bi bil brez ene noge. Je pravi fenomen in krvavo ga bomo potrebovali proti Italijanom."

Italija in Urugvaj se bosta v torek pomerila že desetič. Uspešnejši so Južnoameričani, ki so slavili trikrat, dvakrat so zmagali Italijani, petkrat pa se je tekma končala brez zmagovalca. Neodločen izid Urugvajcem tokrat ne pomaga, svojo 50. tekmo na svetovnih prvenstvih bodo preprosto morali dobiti.

Angleži igrajo za ponos
Druga tekma med Kostariko in Anglijo ne ponuja večjega vznemirjenja. Angleži bodo skušali prvenstvo skleniti z zmago, ki pa ne bo izbrisala njihovega hudega neuspeha. Škotski nogometni analitik Alan Hansen je po porazu z Urugvajem potegnil črto pod angleškimi nastopi: "Če pogledamo angleško t. i. 'zlato generacijo' iz leta 2006, je današnja reprezentanca neprimerno slabša. Imeli so Ria Ferdinanda, Ashleyja Cola, Johna Terryja, Stevna Gerrarda, Franka Lamparda, Michaela Owna in Wayna Rooneyja. To je bila izjemna ekipa, ki pa je prišla le do četrtfinala. Na letošnjem prvenstvu Angleži niso imeli možnosti," je dejal. Po izpadu se je nad selektorja Roya Hodgsona usul plaz kritik, a bo mož iz Croydona po zagotovilih angleške nogometne zveze obdržal službo.

Kolumbija potrebuje le točko za vrh
V skupini C je jasno le to, da se bo po 3. krogu v osmino finala zagotovo prebila Kolumbija, ki ima po dveh tekmah poln izkupiček točk. Preostale ekipe se še potegujejo za izločilne boje. Kolumbijci potrebujejo zgolj še točko proti Japonski, da si zagotovijo prvo mesto v skupini, nogometaši Slonokoščene obale bi se prebili v osmino finala z zmago nad Grčijo, ta pa bi napredovala, če bi v torek premagala svojega nasprotnika, Japonski pa ne bi uspelo premagati Kolumbije. Če zmagata Japonska in Grčija, bo o potniku v osmino finala odločala razlika v danih in prejetih golih, ki trenutno kaže v korist Japonske (+2). Če je razlika v danih in prejetih zadetkih enaka, se bo upoštevalo, katera ekipa je na treh tekmah zadela več golov.

Kolumbija in Japonska sta se v preteklosti pomerili že dvakrat. Enkrat so slavili Južnoameričani, enkrat pa se je tekma končala brez zmagovalca. Nazadnje sta se reprezentanci pomerili 5. junija 2007 na prijateljskem turnirju v Saitami, ko je bilo 0:0. Grčija in Slonokoščena obala se bosta srečali prvič.

Skupina D, torek ob 18.00:
ITALIJA - URUGVAJ (Natal)

Verjetni postavi:

Italija: Buffon, Abate, Darmian, Barzagli, Chiellini, Motta, Parolo, Candreva, Pirlo, Marchisio, Balotelli.

Urugvaj: Muslera, A. Pereira, Godin, Gimenez, Caceres, Gonzalez, Arevalo Rios, Rodriguez, Lodeiro, Suarez, Cavani.

Sodnik: Marco Rodriguez (Mehika)


Torek ob 18.00:
KOSTARIKA - ANGLIJA (Belo Horizonte)

Verjetni postavi:

Kostarika: Navas, Gamboa, Gonzalez, Umana, Bolanos, Duarte, Tejeda, Diaz, Borges, Ruiz, Campbell.

Anglija: Hart, Johnson, Cahill, Jagielka, Shaw, Gerrard, Barkley, Sterling, Welbeck, Sturridge, Rooney.

Sodnik: Džamel Haimoudi (Alžirija)


Skupina C, torek ob 22.00:
KOLUMBIJA - JAPONSKA (Cuiaba)

Verjetni postavi:

Kolumbija: Ospina, Zuniga, Yepes, Zapata, Armero, Guarin, Aguilar, Quintero, Rodriguez, Ibarbo, Gutierez.

Japonska: Kavašima, Učida, Kono, Jošida, Nagatomo, Hasebe, Jamaguči, Kagava, Honda, Okazaki, Okubo.

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)


Torek ob 22.00:
GRČIJA - SLONOKOŠČENA OBALA (Fortaleza)

Verjetni postavi:

Grčija: Karnezis, Torosidis, Papasthathopoulos, Manolas, Holebas, Fetfatzidis, Karagounis, Maniatis, Kone, Samaras, Mitroglou.

Slonokoščena obala: Barry, Aurier, Zokora, Bamba, Boka, Tiote, Die, Kalou, Toure, Gervinho, Bony.

Sodnik: Carlos Vera (Ekvador)

Italija in Urugvaj se bosta v torek pomerila že desetič. Uspešnejši so Južnoameričani, ki so slavili trikrat, dvakrat so zmagali Italijani, petkrat pa se je tekma končala brez zmagovalca.

Če pogledamo angleško t. i. 'zlato generacijo' iz leta 2006, je današnja reprezentanca neprimerno slabša. Imeli so Ria Ferdinanda, Ashleyja Cola, Johna Terryja, Stevna Gerrarda, Franka Lamparda, Michaela Owna in Wayna Rooneyja. To je bila izjemna ekipa, ki pa je prišla le do četrtfinala. Na letošnjem prvenstvu Angleži niso imeli možnosti.

Alan Hansen, škotski nogometni analitik

Kolumbijci potrebujejo zgolj še točko proti Japonski, da si zagotovijo prvo mesto v skupini, nogometaši Slonokoščene obale bi se prebili v osmino finala z zmago nad Grčijo, ta pa bi napredovala, če bi v torek premagala svojega nasprotnika, Japonski pa ne bi uspelo premagati Kolumbije. Če zmagata Japonska in Grčija, bo o potniku v osmino finala odločala razlika v danih in prejetih golih, ki trenutno kaže v korist Japonske (+2). Če je razlika v danih in prejetih zadetkih enaka, se bo upoštevalo, katera ekipa je na treh tekmah zadela več golov.