Andre Schürrle je vstopil ob polčasu in postal najnevarnejši Nemec: večer v Porto Alegru je sklenil z golom in podajo ter sedmimi streli. Foto: Reuters
Andre Schürrle je vstopil ob polčasu in postal najnevarnejši Nemec: večer v Porto Alegru je sklenil z golom in podajo ter sedmimi streli. Foto: Reuters

Šlo je za zmago volje. Boljše smo bili tudi fizično pripravljeni kot Alžirija.

Vzroka za končno nemško zmago po selektorju Löwu
Mesut Özil
Po neprepričljivi predstavi se je Mesut Özil na koncu odkupil z drugim zadetkom, ki se je zaradi gola Džabouja v 121. minuti izkazal za zmagovitega. Foto: Reuters
Djabou dosegel častni gol za Alžirijo
Özil v 119. minuti povišal na 2:0
Schürrle zadel na začetku podaljška

"Svetovno prvenstvo ni sprehod po parku. Vedno se na turnirju zgodijo takšne tekme, kjer se nasprotnik trdo bori, se ostro brani in igra agresivno," se je branil dolgoletni selektor Nemčije po prigarani zmagi v osmini finala, ko so strli odpor Alžircev šele v podaljšku.

Neuer hkrati vratar in branilec
Löw je v pogovoru za nemško televizijo takoj po tekmi izpostavil, da je pred tekmo opozarjal, kako nevarna je lahko Alžirija, ki je zlasti v prvih 45 minutah bila boljši tekmec in nevarno ogrožala nemški gol. Tega je ob plavajoči obrambi reševal vratar Manuel Neuer, ki se je prelevil kar v prostega branilca in sam čistil globinske žoge pred svojim kazenskim prostorom.

Slab prvi polčas in slaba učinkovitost
"V izločilnih bojih moraš vedno pričakovati, da se tekma zavleče v podaljšek in enajstmetrovke," je Löw zatrdil, da ga 120-minutna tekma ni niti najmanj presenetila. Vseeno je 54-letni "Jogi" priznal, da ne more biti zadovoljen s predstavo, predvsem z zaključevanjem akcij. "Tekma proti Franciji mora biti veliko boljša. Prelahko smo izgubljali žogo, še zlasti v prvem polčasu, in smo pravzaprav vabili Alžirijo k hitrim protinapadom. V drugem polčasu smo bili boljši, kjer smo imeli dovolj priložnosti, da bi morali odločiti že pred podaljškom," je nemški selektor opozoril na razmerje strelov: 22:7 v strelih v okvir vrat v korist Nemčije. Neznačilno je grešil prvi napadalec Thomas Müller, ki tudi sam ni verjel, kaj je vse zapravil, a se je oddolžil s podajo za prvi gol.

Mertesacker z ostrimi odgovori
Po tekmi nemški novinarji niso bili prizanesljivi do igralcev v mešani coni, kjer pa je branilec Per Maertesacker brez dlake na jeziku zabrusil: "Ali raje želite, da bi lepo igrali in izpadli? Ne vem, kaj hočete od mene - ali mislite, da med najboljših 16 nastopajo same Miki miška ekipe? Vse kar šteje je, da smo v četrtfinalu!"


Nove težave za obrambo: konec za Mustafija

Zaradi bolezni stebra obrambe Matsa Hummelsa spremenjena branilska četverica ni delovala zanesljivo, zato pa je Löw zadel z menjavama. Ob polčasu je igro poživil in pobudo na stran elfa prevesil Andre Schürrle, ki je že po minuti in pol podaljška tudi popeljal Nemce v vodstvo. Po poškodbi branilca Skodrana Mustafija, za katerega je že konec SP-ja, je v 70. minuti vstopil Sami Khedira in prevzel mesto zadnjega vezista, na bok pa se je preselil kapetan Philipp Lahm, kar je bilo odločilno. Nemci so sicer v 120 minutah igre odigrali kar 793 podaj, kar je največ na svetovnih prvenstvih od leta 1966 oz. vseh analiziranih tekmah SP-jev.

Medijski pesimizem v domovini
Po tekmi v Porto Alegreju so bili nemški mediji do svojih nogometašev precej neprizanesljivi. Enotna ocena je, da s podobno igro ne bodo imeli veliko možnosti na petkovi četrtfinalni tekmi proti Franciji.

"Če bomo tako nadaljevali, bomo v petek odleteli, Jogi," je zapisal Bild in dodal, da sta bila Neuer in Schürrle vrhunska, vse drugo pa je bilo sramotno. Športni časnik Kicker je v naslovu poudaril, da je "Schürrle poskrbel za kolektivno olajšanje v Nemčiji". Dodali so, da je predvsem v prvem polčasu nemška obramba vidno šepala ter da se lahko selektor Joachim Löw in njegovi izbranci le vratarju Neuerju, ki jih je reševal z izleti v polje, zahvalijo, da Alžirci niso povedli že v prvi polovici dvoboja.

Še ena takšna predstava pelje domov
"Hvala za peto Schürrleja," pa je zapisal Süddeutsche Zeitung in poudaril, da elf že dolgo ni bil tako nezanesljiv v obrambi, z eno izjemo, ki ji je ime Manuel Neuer. Podobno kritičen je bil tudi časnik Welt, ki je v naslovu zapisal, da bo še ena takšna predstava Nemčijo poslala domov. Tudi pri tem mediju pa so poudarili izjemno predstavo Neuerja in dodali, da je bil pravzaprav najboljši nemški obrambni igralec v polju.

"Vaha" odšel kar brez besed
Vahid Halilhodžić
, selektor Alžirije, ki je danes v osmini finala svetovnega prvenstva šele po podaljšku z 1:2 klonila pred Nemčijo, v Porto Alegreju ni prišel na novinarsko konferenco. Iz alžirskega tabora je slišati, da se poslavlja. Namesto selektorja sta se novinarske konference po tekmi udeležila dva nogometaša, vratar Rais Mbolhi, ki je dobil nagrado za najboljšega moža tekme, in kapetan Madžid Bugera.

Ko so ju novinarji vprašali o prihodnosti in nadaljnjem sodelovanju Halilhodžića z alžirsko selekcijo, je Bugera odvrnil, da naj se novinarji s takšnimi vprašanji obrnejo "na naslednjega trenerja".

Lisice z dna do zvezd
"Ne vem, kaj se bo zgodilo, slišal pa sem številne govorice. Če se Vahid poslavlja, upam, da bo odšel z velikim 'bangom' oziroma skozi velika vrata, saj smo mu to dolžni za vse dobro, kar je naredil za alžirski nogomet," je še dejal Bugera in dodal: "Zahvaljujemo se Vahidu, naredil je ogromno delo in ekipo popeljal z dna do zvezd. Vsi igralci smo se mu po tekmi iskreno zahvalili in ga iz srca objeli."

Šlo je za zmago volje. Boljše smo bili tudi fizično pripravljeni kot Alžirija.

Vzroka za končno nemško zmago po selektorju Löwu
Djabou dosegel častni gol za Alžirijo
Özil v 119. minuti povišal na 2:0
Schürrle zadel na začetku podaljška