Portugalski navijači se lahko oddahnejo, saj je Cristiano Ronaldo pripravljen. Foto: EPA
Portugalski navijači se lahko oddahnejo, saj je Cristiano Ronaldo pripravljen. Foto: EPA
Nemčija sodi v najožji krog favoritov. Foto: EPA
Američani se pripravljajo za Gano, ki ima odličen napad in sredino, a veliko slabšo obrambo in vratarja. Foto: EPA
Nigerijci so preizkusili zelenico v Curitibi. Foto: EPA

"Elf" je favorit na tekmi v Salvadorju, ki bo ob 18.00. Dobil je zadnje tri dvoboje proti Portugalcem in vse prve tekme na svetovnih prvenstvih od leta 1990. Po poškodbi rame je okreval vratar Manuel Neuer, po poškodbi gležnja pa kapetan Philipp Lahm, ki bo – tako kot ga je pri Bayernu postavil Pep Guardiola – namesto na bočnem položaju zaigral v vezni liniji. Povsem pripravljen ni Bastian Schweinsteiger, za kreacijo nemških napadov bo zadolžen Toni Kroos, veliko pa se pričakuje tudi od Mesuta Özila. V napadu bo najbližje vratom igral Thomas Müller.

Klosejev rekord ni v ospredju
"Mislim, da smo v zadnjih letih dokazali, da smo ekipa, ki ima veliko možnosti. Če bomo igrali konstantno skozi ves turnir, nas bo zelo težko premagati,"
je dejal selektor Joachim Löw. Nemčija je na zadnjih štirih velikih tekmovanjih igrala v polfinalu. Po dvakrat sta jo premagali Italija in Španija. Nemčija bo prva reprezentanca, ki bo odigrala 100. tekmo na svetovnih prvenstvih.

Na klopi bo začel Miroslav Klose, ki je edini klasični napadalec v nemški reprezentanci. Od izenačenja rekorda Brazilca Ronalda po številu zadetkov na SP-jih (15) ga loči le še en zadetek. "Verjamem, da bo zanj zelo pomembno, da podre rekord. Nekaj posebnega je, da postaneš najboljši strelec. Je motivacija, a zame je to drugotnega pomena. Zelo bi bil vesel zanj, a najpomembnejše so igre reprezentance. Ali Klose začne tekmo ali je na klopi, je zelo pomemben za nas. Je vzor. Trdo je delal, je povsem pripravljen in se ne ozira na vse, kar se plete, okoli tega rekorda," je dodal Löw.

Ronaldo je pripravljen
Tudi portugalski selektor Paulo Bento lahko z optimizmom pričakuje tekmo, saj so vsi okrevali po poškodbi. Poleg Ronalda sta okrevala tudi Pepe in Raul Meireles. "Cristiano je v redu. Dobro in zelo trdo trenira. Prepričani smo, da bo stoodstotno pripravljen, da nam bo pomagal in bo imel odlično tekmo. Smo prava ekipa, imamo številne odlične nogometaše. Nihče ne zmaga na tekmi sam, a seveda bo veliko lažje s Cristianom. Govorimo o najboljšem nogometašu na svetu," je o prvem zvezdniku povedal vratar Eduardo.

"Prva tekma ni nikoli odločilna. Zmaga nam ne bo zagotavljala osmine finala in tudi poraz nas ne bo izločil s tekmovanja. Leta 2012 smo klonili pred Nemci, a smo prišli v polfinale. Na svetovnem prvenstvu leta 1986 pa smo dobili prvo srečanje proti Angliji, a smo nato hitro izpadli," je dodal selektor Portugalske, ki je na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih na šestih tekmah predtekmovanja dobila le en gol.

Američani še niso premagali Gane
Ob 0.00 se bodo v Natalu srečali Američani in Ganci. ZDA bodo odigrale 30. tekmo na svetovnih prvenstvih, Gano pa čaka 10. obračun. Tretjič bodo Američani igrali proti afriškim ekipam. Ameriški selektor Jürgen Klinsmann je v nemškem dresu pred 21 leti na prijateljski tekmi dvakrat zatresel gansko mrežo. Do zdaj sta se moštvi pomerili že dvakrat, in to na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih. Obe tekmi je dobila Gana z 2:1.

V Curitibi se bosta ob 21.00 pomerila Nigerija in Iran, ki nista dobila tekme na svetovnem prvenstvu že od leta 1998. Nigerijci so pred 16 leti ugnali Bolgarijo z 1:0, od tedaj pa so nanizali dva remija in šest porazov. Iran je na prvenstvu v Franciji z 2:1 na kolena spravil ZDA. Iranci bodo četrtič nastopili na svetovnem prvenstvu, nazadnje so na SP-ju igrali pred osmimi leti. Pred 16 leti sta se do zdaj edinkrat reprezentanci tudi pomerili med sabo. Nigerijci so zmagali z 1:0.

Skupina G, 1. krog, ponedeljek ob 18.00:
NEMČIJA - PORTUGALSKA (Salvador)

Verjetni postavi:

Nemčija: Neuer, Boateng, Hummels, Mertesacker, Höwedes, Khedira, Lahm, Kroos, Özil, Podolski, Müller.

Portugalska: Rui Patricio, Pereira, Pepe, Alves, Fabio Coentrao, Veloso, Moutinho, Meireles, Ronaldo, Almeida, Varela.

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)


Torek ob 0.00:
GANA - ZDA (Natal)

Verjetni postavi:

Gana: Kwarasey, Afful, Asamoah, Boye, Mensah, Essien, Boateng, Muntari, Gyan, J. Ayew, A. Ayew.

ZDA: Howard, Johnson, Besler, Cameron, Beasley, Beckerman, Bradley, Jones, Bedoya, Dempsey, Altidore.

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)


Skupina F, 1. krog, ponedeljek ob 21.00:
IRAN - NIGERIJA (Curitiba)

Verjetni postavi:

Iran: Davari, Beitashour, Hosseini, Sadeghi, Pooladi, Nekounam, Teymourian, Haddadifa, Shojaei, Dejagah, Ghoochannejhad.

Nigerija: Enyeama, Ambrose, Oboabona, Omerou, Oshaniwa, Mikel, Onazi, Azeez, Moses, Odemwingie, Emenike.

Sodnik: Carlos Vera (Ekvador)