Julio Cesar je v Belo Horizonteju utišal vse kritike in dvomljivce. A brez veliko boljše igre tudi ob obilici sreče ne bo mogel izpolniti velikega cilja - naslova svetovnega prvaka na domačih tleh. Foto: Reuters
Julio Cesar je v Belo Horizonteju utišal vse kritike in dvomljivce. A brez veliko boljše igre tudi ob obilici sreče ne bo mogel izpolniti velikega cilja - naslova svetovnega prvaka na domačih tleh. Foto: Reuters

Med tekmo Brazilija - Čile je bilo poslanih za SP 2014 rekordnih 16,4 milijona "čivkov" je sporočil Twitter, ki še posebno pozornost namenja nogometnemu mundialu.

Kolumbijci ugnali Urugvajce, Brazilici pa Čilence
Izjavi Julia Cesarja in Artura Vidala
Brazilija dobila dramatične 11-m

"Pred štirimi leti sem jokal iz obupa, zdaj jočem od sreče," je po tekmi vrelo iz 34-letnega Julia Cesarja, prvega čuvaja mreže Brazilije, o katerem so dvomili številni rojaki in strokovnjaki z vsega sveta. Na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki je bil ravno Julio Cesar glavni grešni kozel bolečega poraza v četrtfinalu z Nizozemsko (1:2), saj je ob posredovanju v zraku grdo zgrešil žogo in s tem podaril Wesleyju Sneijderju zmagoviti gol, po katerem je brazilska igra razpadla. Zdaj je v Belo Horizonteju dobil priložnost, da se odkupi.

Jokal pred loterijo in po njej
"Tekma je potrdila, da je vredno slediti svojim sanjam in se ne predati," je poudaril junak izvajanja enajstmetrovk, ki je ustavil prva dva čilska strelca z bele točke, Mauricia Pinillo in Alexisa Sancheza. S tem je Čilence prisilil k bolj tveganem streljanju, prebral je tudi odločilni peti strel Gonzala Jara, ki je stresel Cesarjevo levo vratnico. Prvi brazilski vratar je jokal že pred začetkom loterije, kar je prestrašilo številne navijače. "Solze? Sem pač čustvena oseba. Jokal sem, ker so soigralci prišli do mene in me podprli ter mi izrekli številne lepe besede, tako da se nisem mogel zadržati."

Izgnan iz Interja, izgubil službo pri QPR-ju
Vratar, ki je bil pred dvema poletjema tako rekoč izgnan iz Interja zaradi prihoda Slovenca Samirja Handanovića in ki ni zmogel zadržati niti mesta 1. vratarja londonskega kluba QPR, je šel pozimi po igralni čas in formo v Toronto v severnoameriško Ligo MLS. Kljub lanski brezhibni predstavi na Pokalu konfederacij, kjer je na primer v polfinalu proti Urugvaju iz igre ubranil 11-m Diega Furlana, ni utišal kritikov in skeptikov, ki so razglašali vratarsko mesto za največjo hibo selecaa. Zdaj dvoma ni več - ahilova peta je št. 9 Fred oz. mesto osrednjega napadalca.

Železni okvir na strani gostiteljev
"Še nič nismo osvojili, toda to nam zdaj daje moč pred naslednjo tekmo," je sklenil Julio Cesar po drami, kjer je bila gostiteljica SP-ja tik pred šokantnim izpadom. "Mineiraozo" je preprečil tudi okvir vrat: v 120. minuti igre je Pinilla silovito stresel prečko, že omenjena leva vratnica pa je spremenila branilca Gonzala Jara v velikega osmoljenca. Čilski branilec je namreč na začetku tekme dejansko dosegel avtogol, ki ga Fifa zaradi odločitve tehnologije gola uradno vodi kot zadetek Davida Luiza. Na koncu so Brazilci še četrtič na SP-jih izločili Čilence, a ob obilnem nasmehu sreče.

Tik pred drugim najhujšim porazom v zgodovini
"Imeli smo srečo. Če ne izkoristiš priložnosti, lahko hitro izpadeš. Imeli smo tri ali štiri priložnosti za drugi zadetek. Na koncu pa bi skoraj plačali ceno v zadnjih minutah, ko je žoga zadela prečko," je tekmo realno opisal selektor Luiz Felipe Scolari, ki se dobro zaveda, da ga je le nekaj centimetrov ločilo od najhujšega poraza Brazilije po slovitem "Maracanazu" in porazu v finalu domačega SP-ja leta 1950 proti Urugvaju. Po tem polomu je bil za glavnega krivca ožigosan ravno vratar Barbosa, ki do smrti ni mogel ubežati demonom.

Izpad gostiteljev že v osmini finala je bil pred prvenstvom nepredstavljiv, zdaj pa so Brazilci lahko presrečni z napredovanjem v četrtfinale, kjer jih čaka novo srečanje z južnoameriškim nasprotnikom - prepričljivo Kolumbijo.

Neymar komaj še hodil, a vseeno odločil
Tretji junak dvoboja je bil prvi brazilski superzvezdnik Neymar, ki je kljub 22 letom na štirih tekmah več kot zdržal pritisk in neutrudno vleče voz naprej proti končnemu cilju - šestemu naslovu svetovnih prvakov. Tokrat je bila brazilska številka 10 že v 4. minuti žrtev ostrega štarta Aranguiza, pri čemer si je poškodoval stegensko mišico. V prve pol ure je Neymar še sejal paniko med Čilenci, nato pa je poniknil in v podaljšku komaj še hodil, teči pa ni več mogel. A vseeno je brez oklevanja prevzel odgovornost in kot peti strelec za Brazilijo dosegel zmagovito enajstmetrovko za napredovanje.

"Naslednjič mogoče ne bomo tako srečni"
"Upam, da se je moštvo naučilo iz tokratnih napak. Tudi najizkušenejši fantje so pod velikim pritiskom - če bi to zanikal, bi lagal. Zdaj moramo napraviti veliko manj napak, saj sicer podarjamo preveč priložnosti nasprotnikom, in naslednjič mogoče ne bomo tako srečni," je varovance in rojake posvaril Scolari, ki ga nove ure resnice čakajo v petek na Estadiu Castelao v Fortalezi, ko morajo preskočiti los cafeteros in Jamesa Rodrigueza.

Med tekmo Brazilija - Čile je bilo poslanih za SP 2014 rekordnih 16,4 milijona "čivkov" je sporočil Twitter, ki še posebno pozornost namenja nogometnemu mundialu.

Kolumbijci ugnali Urugvajce, Brazilici pa Čilence
Izjavi Julia Cesarja in Artura Vidala
Brazilija dobila dramatične 11-m