Silvestre Varela je v 95. minuti takole premagal Tima Howarda. Foto: Reuters
Silvestre Varela je v 95. minuti takole premagal Tima Howarda. Foto: Reuters
Clint Dempsey
Clint Dempsey je deset minut pred koncem popeljal ZDA v vodstvo z 2:1. Foto: Reuters
Jermaine Jones
Veselje Jermaina Jonesa po izenačenju na 1:1. Foto: Reuters
Tim Howard in Nani
Nani je prvi zadetek na tekmi dosegel že v 5. minuti. Foto: Reuters
Varela končni izid postavil z glavo po predložku Ronalda
Dempsey za vodstvo Američanov zadel s trebuhom
Jones izenačil na 1:1 s približno 25 metrov
Nani v 5. minuti povedel Portugalsko v vodstvo

A za to bodo morali v zadnjem krogu visoko premagati Gano, hkrati pa upati, da se ZDA in Nemčija ne razideta z remijem. ZDA so po zaostanku z 0:1 po prvem polčasu v drugem naredile preobrat, toda na koncu niso zdržale, da bi že po drugi tekmi potrdile napredovanje.

Ste zamudili tekmo? Oglejte si posnetek prvega in drugega polčasa.


Nani izkoristil napako Camerona

Tekmo so bolje začeli nogometaši s Pirenejskega polotoka in povedli že v 5. minuti. Po podaji Miguela Velosa v kazenski prostor in napaki v obrambi ZDA (Geoff Cameron je pri poskusu izbijanja z nogo zgrešil žogo) je na desni strani Nani z močnim strelom z desnico iz bližine žogo poslal pod prečko.

Analiza prvega in drugega polčasa.

Portugalski selektor je moral prvo menjavo opraviti že v 16. minuti. Helder Postiga se je poškodoval, namesto njega je na zelenico vstopil Eder.

Boljše nadaljevanje ZDA
Američani so imeli lepo priložnost minuto pozneje. Clint Dempsey je z desne strani iz bližine dobro streljal, a je vratar Beto, ki je zamenjal poškodovanega Ruia Patricia, žogo odbil v kot. V 24. minuti je z močnim strelom z levico od daleč poskušal Michael Bradley, žoga je končala malo čez prečko. V 32. minuti je bil blizu izenačenju še Fabian Johnson, meril je za las mimo.

V 40. minuti smo videli prvo minuto odmora na letošnjem svetovnem prvenstvu. V Manausu, kjer je bilo 32 stopinj Celzija in 65-odstotna vlažnost, so nogometaši obeh moštev dobili nekaj časa za osvežitev.
Howard preprečil povišanje vodstva na 2:0
Kratek odmor je bolj koristil Portugalcem, ki so imeli v končnici prvega polčasa dve priložnosti za povišanje vodstva. V 42. minuti je bil po protinapadu in strelu Nanija od daleč na pravem mestu vratar Tim Howard. V 45. minuti je Nani znova streljal, Howard ni posredoval, kot bi si želel, a žogo vseeno dovolj preusmeril, da ni končala v mreži, ampak je zadela ob vratnico. Odbito žogo je poskušal za njegov hrbet poslati Eder, toda izkušeni vratar Evertona je žogo z eno najlepših obramb na 20. SP-ju odbil čez vrata, medtem ko je že padal na tla.

Jones z zavitim strelom, Dempsey s trebuhom
Na začetku drugega polčasa so bili nevarnejši Američani. V 49. minuti je bil Beto dovolj zbran ob poskusu Dempseyja z desne strani z roba kazenskega prostora in malce preusmerjeni žogi. Z atraktivno obrambo je žogo izbil v kot. Šest minut pozneje je sledila do tedaj najlepša priložnost za ZDA. Bradley je z nekaj metrov streljal praktično v prazna vrata, a je tik pred golovo črto žogo v kot izbil Ricardo Costa.

V 64. minuti pa vendarle izenačenje varovancev Jürgna Klinsmanna. Jermaine Jones je izid izenačil z zavitim strelom z desnico s približno 25 metrov. Nekoliko z leve strani je zadel malo mrežico, slabo ga je pokrival Nani. Kmalu zatem se je z novo lepo obrambo še enkrat izkazal Howard po nevarnem strelu Raula Meirelesa.

Za nov šok za portugalsko vrsto so ZDA poskrbele v 81. minuti. Akcija se je začela na desni strani, rezervist DeAndre Yedlin je poslal predložek pred vrata, tam pa se je žoga odbila do Dempseyja, ki jo je iz bližine v mrežo poslal s trebuhom za vodstvo z 2:1.

Varela končni izid postavil z glavo
V zadnjih minutah ni kazalo, da bi si Portugalci lahko opomogli in bili so že na pragu tega, da po dveh tekmah izgubijo vse možnosti za napredovanje, ko je v zadnji akciji na tekmi z desne strani predložek pred vrata poslal sicer neprepričljivi Cristiano Ronaldo, z glavo pa je zadel rezervist Silvestre Varela.

Skupina G, 2. krog, Manaus:
ZDA - PORTUGALSKA 2:2 (0:1)
40.123; Jones 64., Dempsey 81.; Nani 5., Varela 95.

ZDA: Howard, Johnson, Besler, Cameron, Beasley, Beckerman, Bradley, Jones , Zusi ( 92./Gonzalez), Bedoya ( 71./Yedlin), Dempsey ( 86./Wondolowski).
Portugalska: Beto, Joao Pereira, Ricardo Costa, Bruno Alves, Andre Almeida ( 46./Carvalho), Veloso, Moutinho, Meireles ( 68./Varela), Ronaldo, Postiga ( 16./Eder), Nani.
Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)



Odigrano v soboto:
NEMČIJA - GANA 2:2 (0:0)
Götze 51., Klose 71.; Ayew 54., Gyan 63.

 
Lestvica:                             
NEMČIJA         2  1 1 0  6:2  4 točke
ZDA             2  1 1 0  4:3  4      
GANA            2  0 1 1  3:4  1      
PORTUGALSKA     2  0 1 1  2:6  1      

Varela končni izid postavil z glavo po predložku Ronalda
Dempsey za vodstvo Američanov zadel s trebuhom
Jones izenačil na 1:1 s približno 25 metrov
Nani v 5. minuti povedel Portugalsko v vodstvo